klasszikus látogatás a helyi termelőknél

gyere velem helyi termlőkhöz kostolgatni és vásárolni: olívaolaj-sajtoló, malackák, borospince, állatfarm és sajtkostoló.

Szeretnéd megnézni hol készül a finom pecorino sajt, extra szűz olívaolaj vagy toszkán bor? Menjünk együtt borospincébe meg olívaolaj-présbe és egy farmra ahol pecorino és más sajtot kostolhatunk. A kirándulás célja hogy megismerkedjetek az olaszok étkezési szokásaival is és a minőségi 'házi' ízekkel, 1-1 kisebb BIO termelőnél!

Találkozunk Lajatico főterén du 4kor ( tavasszal/ősszel 3kor) és egy rövid séta után autókkal megyünk a szabadtéri színházhoz (Bocelli koncertek) majd a termelőkhöz, libasorban utánam.

Program: megnézzük Lajaticot, tudjátok ez Andrea Bocelli szülőfaluja. A régi kőházak között sétálunk aztán lenézünk a fenti panoráma teraszról. Innen kocsival megyünk a falu határában lévő Teatro del Silenzio szabadtéri színházhoz ahol Bocelli koncertezik minden évben egyszer (erről bővebben írtam a blog részen, klikk ide) . Egy családi farmon folytatjuk, ahol a gyerekek is  megsimogathatnak kecskéket, juhokat de vannak tehenek, csirkék, kacsa és van egy fekete kismalac is (meg kiskutyák). A gazda megfej nekünk egy kecskét és megkostolhatjátok a tejét, a vállalkozó kedvüek ki is próbálhatják a fejést. Aztán megnézzük a pecorino sajtokkal teli hűtőszobát és meg is kostoljuk ezeket de vehettek bio joghurtot és ricottat is meg fűszeres sajtokat, néha mozarellát is. Az árak igazán kedvezőek és le is vákumozzák őket hogy hűtő nélkül is kibírják. Az úton elgurulunk Andrea Bocelli szülőháza mellett is ami ma is a család tulajdonában van és van hogy maga az énekes is felbukkan egyik lován.

Folytatjuk utunkat egy olíva olaj sajtolóban, ahol megnézzük az olajfákat, az olajprést és kostolhatunk extra szűz olívaolajat egy kis kenyérrel. Vehettek olívaolajat is sima vagy citromos, narancsos és más változatban, különböző mérteben. Aki október második felében jön az bekapcsolva láthatja a gépeket és a frissen kifolyó olajat kostolja. Megnézzük a toszkán cinta senese disznókat is, ezeket a magyar mangalicához hasonlóan ridegen tartják, húsukból szalámikat, sonka készül. A kostolás mindig ingyenes de remélik hogy vesztek náluk olajat, olajbogyókrémet vagy májkrémet, szalámit. Bővebben a témáról írtam - klikk ide

Befejezésül egy helyi családi borospincebe megyünk, megnézzük a szőlőt, a pincét, hordókat. Laura elmeséli hogyan készítik a borokat amiből kiemelném a vin santo édes bort aminek készítése nekem teljesen új volt. Utána megkostolhattok több féle bort és természetesen vásárolhattok belőle, ezek is BIO-k. Aki szeptember közepén érkezik az valószínüleg a szüretet és préselést is meglesheti :)

2019es újdonság sokak kérésére a borkostoló kiegészítése falatkákkal vagyis plusz 10 euroért lehet kérni egy hidegtállat is amin van sonka, sajt, bruschetta van. Előre kellene nekem jelezni ha kéritek ezt is, ha lehet akkor minden héten lesz egy sima és egy ilyen kiegészített változatos kiréndulás is.

A program legalább egyszer van minden héten és  minimum 6 jelentkező esetén indul. A 'jelentkezéses pontban' látjátok a dátumokat, klikk ideKöltsége fejenként 10 euro, gyerekeknek csak fele 10 éves kor alatt. Mindenki saját kocsival jön mögöttem és kb 4 órás a program. Kérésre bárkivel végigmegyek az eredeti időpontokon kívül is vagy más programmal ha kifizeti a 6főt vagyis 60 eurot és persze találunk közösen időt rá. Az alapváltozatban 3 termelőhöz megyünk de igény esetén (min. 10 főre) változhat a program, beszúrhatjuk vagy lecserélhetjük olyannal mint biomézes, egy családi tésztagyártó, likőrgyár vagy szarvasgomba keresés is. 

Hozzászólások   

0 #8 Viki 2018-09-03 09:40
2018asok
Szia Viki!

Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy megnézhettük a termelőket, hogy mi hogy készül.
Rengeteg igazi toszkán finomságot hoztunk haza, reméljük valamennyire kárpótolják az igazi Toszkána hiányát! :)

Lajatico valóban egy igazi gyöngyszem!

Reméljük hamarosan találkozunk még!
Ha járunk arrafelé, biztosan beiktatunk még egy Viki-túrát! :)

Üdv:
Z. Ádám
0 #7 Viki 2018-08-01 08:13
2018asok
Szia Viki!

Eltelt már több mint 2 hét, újra benne vagyunk a mókuskerékben, de még nagyon sokszor eszünkbe fog jutni a kirándulásunk Toszkánába, és ebben nem kis szereped van neked is. Épp tegnap meséltem az egyik barátomnak, hogy milyen szerencsénk volt azzal, hogy rád találtunk.

Úgyhogy szeretném megköszönni még egyszer, hogy ilyen lelkesen és odaadóan segítesz nekünk, utazóknak, és sok erőt kívánok a rengeteg nyűgünk kezeléséhez! :-)
És azt is megígérhetem, hogy mint annyian mások én is továbbadom az ismerőseimnek, hogy van ott messze valaki, egy biztos pont, akire a támaszkodhatnak az arra járók!!!

Látom ma termelői nap van, hát lélekben ott leszünk. (Vehettünk volna több bort is, mert már mindet elajándékoztuk és nekünk nem maradt.)

A Balatonra jó időt és jó pihenést kívánunk!!

Üdv,
Tóni

(p.s. Milyen jól beszélsz magyarul... :-))) )
0 #6 Viki 2018-07-15 22:15
2018as csapat
Viki!
Szerencsésen megérkeztünk, bár voltunk dugóban Firenzénél, Bolognánál, Gráz után megúsztunk egy jégesőt.
Szeretném megköszönni mindannyiunk nevében a segítségedet, nagy sikere volt a csütörtök délutáni termelői programnak.
(Most lett vége a meccsnek, és már behűtöttem az Armidát amit most megiszunk cantuccival.)
Reggel a T. bekapcsolta TV-t és éppen Toszkánáról volt egy film, jó volt megnézni, új ötleteket is adott.
Megállapítottuk, hogy Toszkánát nem lehet megunni. Úgy, hogy amint lehet megyünk ismét.
Még egyszer köszönök mindent.
Üdvözlettel: Manyi
0 #5 Viki 2017-06-01 23:11
2017 május
Kedves Viki!
Szeretnénk megköszönni a termelői túrát.Nagyon finom sajtokat és borokat kostóltunk.Szerencsére vettünk is ,igy már itthon élvezzük a Toscan izeket .
Köszönjük az idegenvezetést,nagyon jól éreztük magunkat !
További sikeres munkát kivánunk!
Üdvözlettel:
H. Andrea
0 #4 Viki 2016-10-24 22:33
2016os kirándulók
Hazatérésünk után számunkra is világossá vált, hogy Toszkána az a hely, ahová vissza szeretnénk még térni. A szállás kiválasztásában, a napi programjaink megszervezésében nagy segítséget jelentett a honlapodon található rengeteg hasznos információ....
Felejthetetlenre sikerült az általad szervezett olíva-sajt-sonka-bor kóstoló körút, elbűvöltek bennünket a kisebb-nagyobb települések: minden dombon házak, birtokok, közöttük végtelen szőlő ültetvények, olajligetek. Középkori utazásokat tettünk Sienában, Firenzében és a környék kisebb településein: a várfalak nagy barátai lettünk....
....Alkalmunk volt kicsit " beleízlelni " a helyi kultúrába, gasztronómiába és persze a csodás épületek és városok által "visszazuhanni" a történelembe..
Köszönjük az útmutatást és a társaságodat!
0 #3 Böbe 2016-05-03 13:15
Kedves Viki, Május 18-i program érdekelne bennünket, 10 fővel, várom visszajelzésedet a részletekről.
+2 #2 Rekavicky 2015-07-06 16:44
Szia Viki !

Nagyon sok szépet láttunk Toszkánában .
Sok élményünket Neked is köszönhetjük . Például egyszerű, de érdekes és hasznos ötlet volt az olajos- boros - sajtos kirándulás szervezése. Mi nagyon élveztük . Nélküled biztos nem jutottunk volna el oda .
A Cinque terréről nem is beszélve.
Most már itthon vagyunk, de szép emlékekkel tértünk haza.
Köszönjük szépen !
További sikeres szervezést kívánok !

Üdvözlettel :
Anikó
0 #1 misonnor 2015-06-21 11:12
Szia, nekünk a sajtos-olajpréses-boros program nagyon érdekes lenne, de csak 22-én tudunk részt venni.
csak ketten vagyunk.
Ugye lesz?

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145