Helyi termelők haladóknak ÚJ 2019re!!!

2019re egy újdonságot tervezek a klasszikus kör mellett/után aminek keretében a családi tésztagyárat és likörgyárat keresünk fel ugyanúgy Lajatico közelében, kiegészítve egy kis szarvasgombával.

Elsőként a boros-sajtos-olívaolajas kört ajánlom nektek de aki már volt ezen vagy csak más az érdeklődési köre az benevezhet erre a délutánra is. Most is mesélnek nekünk a helyiek és kostolunk meg persze lehet vásárolni is mindegyiknél. Na de lássuk hogy mt is tervezetm :

Az olasz tésztának megannyi formája létezik de ami a legfontosabb az a liszt és a szárítás ami nagyon eltérő lehet egy ipari és egy házi tészta esetén. Olaszországban csak tönkölybúzából szabad tésztát készíteni de nem akarom előre elmesélni a lényeget hiszen majd ott megmutatom. Ez a ki családi cég már majd 90 éve foglalkozik szárasztészta gyártással,  5 féle formátumban és rikítóan sárga papírzacskókban árulják őket a szomszéd kávézóban és néhány kisebb boltban. Itt nem kapunk kostolót mert ugye a száraz tésztával mit is kezdenénk... A kis falu is nagyon hangulatos egyébként, a házak között kiemelkedik a régi vár amit szintén meg lehet nézni ha valaki korábban érkezik és van rácsos kapu, bástyák, börtön interaktív képernyőkkel, játékokkal a gyerekes családoknak is érdekes lehet (bár angolul meg németül van minden kiírva).

A kirándulás 2. állomása a szarvasgomba vagyis tartuffo ami ezen a toszkán részen is megtalálható, a legdrágább fehér változatot pl San Miniato környékén találjuk. Megnézzük hogy is néznek ki és milyen fajtái vannak, melyik mikor érik és hogyan keresték ezeket régen malacokkal ma főleg idomított kutyákkal. Aranyárban mérik nem véletlenül hiszem termeszteni nem lehet és csak több feltéttel egybeesése esetén születnek meg a fák gyökerei között. Utána meg is kostolunk belőlük egy picit . Itt még több kérdőjel van tehát egyelőre ezen még dolgozom de amint biztos lesz megosztom veletek

A Morelli család is már majd 100 éve gyárt likört és mindenféle szeszes italokat egyedi üvegekben. A leginkább talán a limoncello fogy mostanában ami ugye egy citromos likör de van narancsos sőt most dinnyés változata is, meg krémes is. A látogatás során Alexandra vagy valamelyik Morelli testvér fogad minket és mesél egy kicsit a családi hagyományokról megmutatva pár igazán régi relikviát is mint régi üvegek, cimke. Aztán bepillanthatunk a 'gyárba ahol ma is kézzel töltik és cimkézik az üvegeket és folyamatosan kísérleteznek újdonságokkal. Természetesen meg is kostolhatunk párat az általuk készített italból, de készítenek pandorot is amit limoncelloba mártottak vagy egy cantuccini-t ami szintén naranccsal ízesített. 

A kirándulás Lari faluban keződik du 3/4kor szezontól függően és ugyanúgy mint a kalsszikus kör egy rövid sétával kezdődik majd a tésztagyár látogatása után autókkal megyünk a szarvasgomba és likörgyárba. A kirándulás ára fejenként 30 euro ami a kostolókat is tartlamazza, minimum 6 főnél indul

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145