Elba sziget- egynapos hajókirándulás

Nvári melegben nincs is annál jobb mint hajókázni, irány tehát a legnagyobb toszkán sziget, Elba! Reggel korán indulunk és a szigeten két helyen is kiszállunk ahol sétálni, fagyizni vagy fürödni is lehet de persze Napoleont sem hagyjuk ki. Egy külön menüben írtam a toszkán szigetekről, azon belül is a látnivalókról, az átjutás lehetőségeiről , ezeket a regiós bemutatóban találjátok, klikk ide.

Sokan írtok hogy nekiindultok magatok akár egy rövid, egynapos kirándulásra is de a hajó és főleg a komp ára elég borsos. Ez sajnos így van, egy normál méretű autó 2 felnőtt 2 gyerek, hétköznapra sem ússza meg 150 euro alatt oda vissza még akkor sem ha 5 hónappal előre veszi meg a jegyeket. A legtöbb járat Piombino - Portoferraio vonalon jár, a Moby és a Torremár fél óránként, nyáron hajnali 6től este 9ig. Persze vannak kisebb cégek, kevesebb hajóval és más kikötők között is de az ár ennél nem nagyon alacsonyabb- erről több infot a közlekedéses menüben, klikk ide. A másik kérdés hogy autó nélkül is át lehet-e menni - az ár sajnos nem nagyon változik mert előfoglalás esetén eleve csak 1-5 euro az autó díja viszont ugye az olasz tömegközlekedés nem mindig egyértelmű sem pedig megbízható....

Akkor mit ajánlok én? Menjünk át autó nélkül, egy kirándulóhajóval aminek felső deckjén napozni is lehet, vagy a benti részen pihengetni. Szinte minden nap van ilyen hajó de a hétfői/szombati és pénteki napon több helyen is megállnak ezért én ezeket szeretem. Sajnos ezek csak július és augusztus hónapban mennek , tehát júniusban marad a sima oda-vissza Portoferraioba ugyanezzel a hajóval vagy a kompok egyikével.  

1, a szombati kör (augusztusban hétfőn is) teljesen körbemegy a sziget körül ami azt jelenti hogy San Vincenzoból indul, elsőként kiköt Porto Azzurroban majd tovább megy és megkerülve a szigetet az északi oldal két nagyvárosában is megáll mielött újra visszaindul. 

 • 8.30kor indulás San Vincenzoból, találkozó legkésöbb 10 perccel korábban (parkolás sem egyszerű)
 • 10.00kor érünk Porto Azzuro kikötőbe a keleti oldalon, itt van másfél óra a parton, séta, kávé
 • 11.30 továbbindulunk a déli parton és a végén vissza az északi oldalra
 • 13.15 kikötés Marciana Marina-ban, szabad program, ebéd és fürdés (kavicsos strand)
 • 15.45 tovább indul a hajó
 • 16.30kor kikötés Portoferraioban, a fővárosban
 • 18.00 indulás haza
 • 19.30 visszaérkezés San Vincenzoba

Erra a napra a hajójegy ára felnőtteknek 40 euro, gyerekeknek 4-12 év között 25 euro. Az első ilyen hajó június 29re van beírva náluk, előtte nem megy csak minimum 30 fő esetén

2, a pénteki kör ugyanúgy San Vincenzoból indul de nem kerüli meg a szigetet hanem az északi oldalon marad és itt két városban áll meg elöször 3 majd 4,30 órára, így több idő marad fürdésre, kirándulásra és kevesebb a hajókázás.

 • 8.15 indulás San Vincenzoból, találkozó  7,50kor, felszállás 8kor
 • 9.30 kikötés Portoferraioban, káve, séta, Napoleon villája ( felnőtteknek 5 euro a belépő)
 • 12.30 továbbindul a hajó
 • 13.30 kikötés Marciana Marina-ban, ebéd, strandolás esetleg felmenni a hegyre Marciana-ba ( buszjegy 1,50euro kétszer)
 • 18.00 indulás vissza
 • 19.40 visszaérkezés San Vincenzoba

Erra a napra a hajójegy ára felnőtteknek 35 euro, gyerekeknek 4-12 év között 20 euro, lehet fizetni hitelkártyával is. A jegyeket meg lehet venni helyben vagyis San Vincenzoban előtte napokon is vagy ott reggel a hajón felszállás után.  Ezt junius 27től szept 6ig csinálják , egyébként csak akkor ha van legalább 30 fő.

Én ezt a pénteki kirándulást  tettem be a programomba vagyis ha összejön legalább 10 jelentkező akkor megyek veletek ezen a napon júliusban és augusztus végén a pénteki napokon. Ezért fejenként 10 eurot kérek tőletek, ami fedezi az én költségeimet is mint parkolás, benzin, jegyek... Aki szeretne csatalkozni, írjon nekem mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímre. Mivel ajánlott előre foglalni én legkésöbb 2 nappal előtte megírom hogy összejött-e a létszám és ha igen akkor befoglalom a jegyeket, ami azt jelenti hogy 10%ot előre ki kell fizetnem. A jegyeket legkésöbb reggel a felszállás előtt odaadom nektek és ott a hajón kell kifizetni az úton ( a 90%ot nekik). 

Tehát 9.30kor szállunk le Portoferraioban és 12,30ra kell visszamenni ugyanahhoz a ponthoz hogy továbbhajókázzunk Marciana-ba. Aki velem tart annak egy óra kávészünet után indul a séta a régi kikötőből a Medici erődhöz azon belül is Napoleon villájához- belépő 5 euro 25 év felett, 18-25 év között 2 euro, ezalatt ingyenes. Az elegánsan berendezett helységek, a kert és  a kilátás mellett van kis kávézó és mellékhelység is. Akit jobban érdekel az erdő maga az oda is bemehet, illyetve van Napoleonnak egy nyári villája  pár kmre innen ( San Martino)  de 2019ben pénteken csk délután van nyitva. A kis kikötő sétányán rengeteg kis üzlet, fagyizó, étterem... található.

A piros Nautolissul hajókázunk át Marciana Mariná-ba ahova ebédidőben érkezünk- aki szeretne valami halas, polipos kjagylüs ételt kipróbálni az több étteremből választhat melyeknek terasza a tengere néz. Vannak kisboltok, és kávézók is annak aki cska valami gyorsat szeretne fogyasztani. A homokos vagy kavisos strandon lehet fürödni egészen 6ig amikor indul vissza a hajó. Aki viszont szeretne egy kiréndulni azzal szívesen felmegyek Marciana faluba egy órára ( kb 20 perc busszal é 1,50 euro a jegy egy útra). Innen nemcsak a kilátás fantasztikus de a szűk utcácskák, kis terek és sok kézműves boltocska, kávézó is kínálja magát. Aztán visszahajózunk...

egyéb: Hozhattok szendvicset, üdítőt de a hajón is lehet kapni innivalót. Ajánlott viszont a napkrém, fürdőruci, kis törölköző, papucs és kalap. Mivel a tenger itt kristálytiszta búvármaszk is jöhet de ne cippeljetek nagy batyut, inkább több kisebbet. Aki nem biztos benne hogy bírja vagyis fél a tengeri betegségtől az ne egyen előtte és tudok neki adni gyógyszert. 

Aki magától szeretné felderítenu a szigetet annak is felírtam a kompokat, látnivalókat, infokat az Elbás menübe.

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145