Hogyan juthatunk át Elbára vagy a többi szigetre?

Elba a Toszkán szigetvilág legnagyobbika és a partokhoz is ez van legközelebb, de a többi, kisebb szigetre is ezen keresztül juthatunk el. A kompok elég drágák, de fél óránként mennek, július/augusztusban mindenképpen érdemes előre lefoglalni neten a jegyet! Az út Piombinoból egy óra hajóval

KOMP

Én mindig Piombinoból indultam Portoferraioba, vittem az autót is bár nem egy olcsó mulattság még előszezonban sem. Az út több mint egy óráig tart viszont ezeken az úszó mostrumokon van kávézó, kényelmes fotelek, panoráma terasz... Több lehetőség van, ezek közül a legnagyobb hajók a Moby a másik a Toremar cégé és végülis nincsen nagy különbség. A kisebb cégek ritkábban járnak, pl jó árai vannak a Blunavy-nek és már Cosica Ferries-nek is van pár járata Elbára ami extra gyors vagyis fél órás. Mindegyik cégnek van saját weboldala- ha ráklikkelsz a nevükre itt pár sorral feljebb akkor odajuthatsz ezekre az oldalakra.

A lehetséges útvonalak: Livornótól délre Piombinoból indulnak leggyakrabban és Elba fővárosába mennek, ez Portoferraio, de vannak hajók Cavo-ba és Rio Marina-ba és Porto Azzuro-ba is csak ritkábban. A különböző cégek hajói vagyis a kompok kb fél óránként mennek és 2 fő egy autóval legalább 120 euroba erül oda/vissza. Hétvégéken drágább és alig van hely (péntektől hétfőig), illetve a szokásos szabadságolásos napokon mint julius 1 vagy aug 1 és aug 15 vagyis ferragosto környékén. A kikötőben is van jegyirodába ami egy jó nagy épület, a mozgólépcsővel mehetsz fel az emeleti nagy váróba ahol minden kompos cégnek van irodája. Főszezonban érdemes előre foglalni neten, minnél előbb annál olcsóbb.

A weboldalakon mindig ki kell választani a data , vagyis hogy melyik napra nézzük a jegyet, a tratta vagyis az útvonal, ez Piombino-Portoferraio hacsak nem máshova akarsz valamiért menni. Aztán az adott napon megjelennek a lehetséges járatok listája, mellette látható hogy van-e még hely utasnak, az autónak és a legtöbben egy alapárat is betesznek ide. Aztán ha kiválasztottad a hajót pl szerdán reggel 10,30as akkor ráklikkelsz és mehetsz tovább, itt ki kell tölteni hogy hány főről van szó persone, autóval vagy annélkül macchina, itt az autó modelljét vagy méreteit  (pl hogy 4méternél rövidebb vagy 2 méterenél alacsonyabb stb) sőt van ahol rögtön a rendszámát is megkérdezik - ez utóbbi a targa. Aztán kiírja a végső árat és innen lehet foglalni is hitelkártyával vagyis dombornyomásossal, megadva minden adatát. A jegyet utána ki kell nyomtatni és a kikötőben odaadni a behajtás előtt a földi személyzetnek a hajó mellett.

Hogyan juthatunk el a kikötőbe?

Aki autóval érkezik annak elég a Piombino táblákat köbetni majd beérve balra folytatni a PORTO felé. Több fizetős parkoló áll rendelkezésére illetve az utasoknak készült Terminál mögött van egy ingyes is de itt nyáron szinte kizárt helyet találni főleg hétvégén. A kikötő előtt is van irodája mindegyik hajós cégnek egy nagyobb parkolónál ami jól ki van táblázva, de lent is lehet jegyet kapni a molóknál. A parkolás a közelben elég drága pl ha ott akarod hagyni ahol a jegyirodák is vannak akkor egy napra 7 euro, több nap esetén napi 6 euro/nap, de messzebb vannak ingyenes parkolók is csak onnan le kell gyalogolni.

És hogyan juthatunk el a kikötőbe autó nélkül? Mondjuk vonattal, bár nagyon macerás. A kikötő olaszul 'porto' de ha keresgetsz a menetrendekben akkor Piombino Marittima-t kell keresned. Ide nem megy egyenesen vonat, tehát a Campiglia Marittima nevű állomáson kell átszállnotok egy másik vonatra vagy buszra ami 20 perc alatt éri el a kikötőt. Ezen az állomáson (Campiglia M.) átmegy minden vonat ami Romá- Genova között jár a Tirrén tenger partján átmegy Pisa és Livornó városán is többnyire. A vonat egyértelműen ugyanarról az állomásról indul míg a buszhoz ki kell menni az állomás előtt/szemben található buszpályaudvarhoz és a buszra itt vehettek jegyet is, a busz általában megáll Pimbino központjában is vagyis a Stazione Centrale-n is majd utána emgy a kikötőbe. A buszjegy kb 2,10be kerül de ha a buszon veszed meg akkor 3 euro, a buszmenetrendhez klikk ide. Nyáron naponta egy adott időpontban  (júni 15-szept 15 között) létezik autóbusz ami Firenzéből egyenesen a piombinoi kikötőbe viszi az utasokat 2,5 óra alatt, Firenzéből reggel 10kor indul. A jegy ára 13 euro, a gyerekjegy 9 euro, még kisebb kutyákat is lehet velük vinni és nem drágább akor sem ha a soförtől veszed meg felszálláskor. A következő oldalon van erről info és itt lehet foglalni is: Tiemme. Aki egy nap alatt akarja megnézni Elbát vonattal annak a reggeli első vonattal 5,35kor kell elindulnia és Piombino Marittimára 8,05kor ér oda majd délután vissza az utolsó lehetőség 18,41kor vonatra ülni ugyanitt és 21,30ra érsz vissaz Firenzébe, az ára 30 euro oda vissza. 

egyéb: A hajókon van külső rész padokkal, benti fedett üveges rész légkondival ami nagyon erős tehát erre figyeljetek, vigyetek pulovert. Vannak nappali foteles helységek, játszóház gyerekeknek mászókákkal, labdákkal, sok TV képernyő és egy kávézó is meg persze wc-k. A kompoknál az autóval beállás után 2 percen belül el kell hagyni mindenkinek az autót, tehát nem lehet sem az autóban maradni, sem visszamenni útközben ebbe a térbe az autóhoz bármiért. Be kell húzni a kéziféket és elhagyni azonnal, ezért érdemes egy kisebb táskába öszekészíteni amit fel akartok vinni mert nincsen hely vagy idő ott pakolgatni. Kutyát lehet vinni a kompokra- van ahol ingyen van ahol pár euroért, a kicsiket egy repülős utazásoknál is használt táskában, a nagyokat szájkosárral és csak külső részeken lehet velük maradni.

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

San Vincenzoból és Piombinoból létezik hajó pl Aquavision érintve Elbát a mögötte lévő kisebb Pianosa nevű szigetre kora nyáron is, július-augusztusban a lenti Giglio-hoz és Capraia-ra is, ezekről a hajókirándulások menüben írtam. Nem lehet ámenni a Montecristo és Gianutri szigetekre, előbbin csak egy őr lakik a másikon működó börtön van ma is. A Toremarnak van járata Capraia szigetére Livornóból de csak napi egyszer, nincsen fix menetrendje de hétvégéken többnyire 8,30kor indul és 17,30kor vagy 18,30kor jön vissza, az út 2 és fél óra!! Az ára fejenként minimum 10 euro az utasoknak és az auto 45 euro körül, egy útra persze - a linkhez klikk ide. Aztán Gorgona szigetére megy hajó Livornóbol és Capraiaról is elméletben, de a neten nincs egy darab időpont sem.

Ez a cég még a tavaszi és őszi időszakban is indítja hajóit pl Pianosa szigetére Elbáról de más szigetre is főleg ha valamilyen rendezvény vagy festa van. Ilyen pl novermbe 1 köryékén egy vasárnapon amikor a tintahalat ünnepelik majd Capraia szigetén - reggel 9kor indulnak Portoferraioból, megállnak 9,30kor  Marciana Marina-ban és 11kor érnek Capraia szigetére ahonnan 5 ór múlva vagyis du 16,00kor indulnak vissza Elbára. Felnőtteknek 30 euro, gyerkeknek 4-12 év között 15 euroba kerül a jegy. Pianosára minden nap mennek Elbáról, pontosabban Marina di Campo kikötőjéből: egész 9kor indulnak  és 45 perc alatt érnek oda, vissza pedig 14,45kor indulnak.  szept  16- okt 31 között és tavasszal április 1- május 31 között mennek a hajók Elbáról.

info és Aquavisionra jegyfoglalás is lehtésges rajtam keresztül, írjatok a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre

Hozzászólások   

0 #1 Rekavicky 2015-10-21 12:36
2014es mail
Szia Viki!

Bár személyesen sajnos nem találkoztunk ( remélem még visszatérünk Toszkánába és akkor majd az is összejön), de nagyon örülök, hogy így neten keresztül megismertelek és rátaláltam a honlapodra ( már nagyon sok ismerősömnek továbbítottam is az infót, hogy milyen nagyszerű honlapra bukkantam Toszkánával kapcsolatban ).

Nagyon jól sikerült az a rövidke 6 nap, amit ott töltöttünk. Sok helyre eljutottunk, Volterra ( egyik kedvencem lett, Saline di Volterrában pedig szuper reggelizőhelyre bukkantunk ), San Gimignano, Siena.
... Elba szigetére is átkompoztunk. Végigkérdeztük a hajótársaságokat, 4 felnőtt + 1 kocsi az egyiknél 169, a másiknál 155, végül a Blue Navy-nél 145 euró volt. Utólag kiderült, hogy nem kellett volna átvinni a kocsit ( 60 eurót spóroltunk volna ), mert egy napra nem érdemes, Portoferraiot fedeztük fel, Napoleon rezidencia, part, stb ott simán lehet gyalog is közlekedni. Ott is egy jó kis helyet találtunk- Garibaldino a neve, szuper a tenger gyümölcsei).

Útban hazafelé pedig kitérőt tettünk Modena felé...

Szállásunk ( Monika apartmanháza ) nagyon gyönyörű volt! Kedvesek voltak....

Nagyon köszönöm a segítségedet!
Remélem még visszatérünk valamikor és még más helyeket is fel tudunk fedezni!

További sok sikert!

Üdvözlettel: F. Krisztina

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145