Uffizi, Akadémia, Pitti Palota .... vagyis firenzei állami múzeumok

A legfontosabb firenzei múzeumokban látható időszakos kiállítások, jegyárak és nyitvatartások- Uffizi, Akadémián, de még híresebb az Uffizi múzeum ahol Boticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo... alkotásai láhatóak.  A tervezéshez fontos megnézni hogy melyik nap vannak zárva, meddig lehet bemenni és mennyibe kerülnek a jegyek. Tehát nézzük az állami múzeumokat: Uffizi, Akadémia, Pitti Palota és társaik

utolsó frissítés 2018 januárjában

Előre mondom hogy nem minden múzeum tartozik ide vagyis az ÁLLAMI MÚZEUMOK csoportjába pl a Palazzo Vecchio nem, ami azt jelenti hogy nem lehet oda előre jegyet foglalni sem. Ez a város egyszerűen tele van olyan épületekkel és szobrokkal, festményekkel amiket mi anno a rajz/művészeti órán a könyvekben nézegettünk, képtelenség mindet számba venni. Sajnos 2014 ben megszűnt a 65 év felettiek ingyenessége viszont minden hónap első vasárnapján ingyen lehet bemenni az állami múzeumokba:

KIEMELT NYITÁSOK/ZÁRÁSOK: 2018ban is minden hónap első vasárnapja ingyenes vagyis január 7, február 4, március 4, április 1, május 6, junius 3, július 1, augusztus 5, szeptember 2, október 7 november 4 és dec 2. Ezekre a napokra nem lehet előre foglalni jegyet tehát mindenkinek sorba kell állnia ezért többen foglalnak szombatra. Nőnapon vagyis március 8án minden nőnek ingyenes a belépés nem csak az állami hanem több városi múzeumba is mint pl a Palazzo Vecchio, Santa Maria Novella, a Museo di Novecento Reméljük idén is lesz 'múzeumok éjszakája', várhatóan 2018 május 16-19 között lesz. Minden europai országban megtartanak, így szombat este csak 1 euros belépőért cserében megnézhettek több múzeumot, pl Uffizi, Akadémia, a nyitvatartás elég változó de legalább 21-23 óra között (nem lehet előre foglalni).

Ezen múzeumok hivatalos weboldal végre készen van és szuper lett, on-line jegyfoglalással: https://www.uffizi.it

Ezzel együtt árváltozás lesz 2018ban, vagyis akik télen jönnek november 1- és február 28/29 között azoknak olcsóbb lesz a belépő (pl az Uffiziben 20 euro helyett 12 euro), akik március 1től jönnek azoknak drágább de több kiállításra lehet majd vele bemenni sőt lesz egy kumulativ jegy ami 3 egymástkövető napra érvényes és sorbanállás nélkül lehet velük bejutni. Részleteket lásd az adott múzeumnál. Kezdjük a legfontosabbal...

UFFIZI ( Galeria degli Uffizi )

Firenze legfontosabb kép- és szobortára a XIII sz.ból és főleg a reneszánsz korból. Leonardo a Vinci, Michelangelo, Boticcelli, Giotto... de van Dürer, Rembrandt, Rubens is - részletesen a múzeumról Firenze ismertetőjénél írtam, klikk ide. A Vasari által tervezett épület 1. és 2. emeletén található a kiállítás mely a Medici család gyűjtménye volt. Az épületben van még a Contini Bonacossi gyűjtemény, a Gabinetto Disegni e Stampe degli Uffizi, innen indul a Vasari folyosó is. Virtuálisan is végigjárhatjátok az Uffizit a Google weboldal új múzeumos részlegében és a festményeket közelebbről is megnézhetjük klikkelj ide. Persze ez nem helyettesíti a személyes látogatást, de sokat segít a tervezésben, szerintem kifejezetten kedvcsináló!!!

Időszakos kiállítások 

A uffizi

IMG 1996 IMG 2006 IMG 2033

Cím: Piazzale degli Uffizi

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 8.15-18.50, zárva minden hétfőn, jan.1, május 1, karácsony. A pénztár 18,05kor bezár, 18,35kor terelik ki az embereket. Nyári esti nyitvatartás: minden kedden július 1től szeptember 30ig meghosszabított nyitvatartással este 22.00ig van nyitva, a bejárat 21.15kor bezár. 

Belépőjegy: hivatalosan 2018 február 28ig a régi 12,50 euro felnőtteknek vagyis 25év felett, és az EU országok polgárainak 18-25 között félárú, 18 év alatt ingyenes . Aztán 2018 március 1 és október 31 között a jegy ára 20 euro, akik télen jönnek november 1- és február 28/29 között azoknak olcsóbb lesz (12 euro). Viszont ez több kiállításra is érvényes Galleria delle Statue e delle Pitture, Gabinetto dei Disegni e delle Stampe, Aula Magliabechiana. Lesz egy cumulativ jegy ami 3 egymástkövető napra érvényes, egyszer lehet velebe menni mindegyikbe SORBANÁLLÁS nélkül. Tehát az előbb említett kiállítások mellett ( ami az Uffizihez kapcsolódik) érvényes a Palazzo Pitti kiállításaira és a Boboli kertbe is. Ennek ára 38 euro, kedvezményes 21 euro és aki télen jön annak csak 18 euro illetve a kedvezményes 11 euro, ismétlem 3 napra, sorbanállás nélkül. Az Uffizibe létezik éves bérlet aminek ára 50 euro minden kiállításra 365 napra bármennyi belépésre.

Egyéb:  Aki nem akar sorbaállni az előre foglalhat plusz 4 euro/fő áron (több infóért klikk ide ) . A bejáratnál van 2 könyvesbolt, a kijáratnál a harmadik, ahol az Uffiziről is lehet ismertetőket és festménymásolatokat kapni. A bejáratnál van egy ingyenes ruhatár is, ahol le kell tenni az esernyőket, nagy táskákat. Az emeleten található a kávézó, melynek teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a szomzsédos Palazzo Vecchiora és a térre. Több nyelven is lehet fülhallgatós lejátszót kölcsönözni (olasz, angol, német, francia, ) ára 6 euro egyszemélyes, 10 euro a dupla

Vasari folyosó < Corridoio Vasariano Egy kb 1 km hosszú folyosó festményekkel és szobrokkal (az 1600as, 1700as évekből) az Uffizi és a Pitti Palota között melyet Vasari építész készített a nagyhercegnek hogy kényelmesen és zavartalanul tudjon közlekedni a kastély és az irodák között. A folyosó átvezet a Ponte Vecchio hídon is a kis ékszerboltok felett a második emeleten ablakokkal és egy templomon is...Jelenleg nem látogatható felújítás miatt !!

Gabinetto disegni e stampe - grafikák az Uffizi 2. emeletén: az Uffizi nyitvatartási idejében, nincs külön belépő. 

Galleria dell Statue e delle Pitture delgi Uffizi egy külön szobor és festmény kiállítás rész, nincsen külön belépő.. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Akadémia < Galleria dell'Accademia >

Főleg szobrok (Michelangelo eredeti Davidja is), és festmények az 1200as-1600as évek közötti időkből. Nincsen ruhatár és nem lehet bemenni nagy hátizsákkal, bukósisakkal! Nem lehet bevinni fél literesnél nagyobb italt, vann egy metaldetekto és elveszik a késeket, ollókat, veszélyes tárgyakat (utána visszavehetik). Lehet bérelni audioguide-it olasz, angol, francia, német, spanyol és japán nyelvekkel, aminek ára 6 euro, 2 fülhallgatóval 10 euro. Mozgássérülteknek van lift és a mellékhelység is akadálymentesített. Időszakos kiállítás 2018 március 18ig: 'Tessuto e ricchezza a Firenze nel Trecento. Lana, seta, pittura' vagyis az 1300as évek firenzei gazdagsága és anyagai, mint szövetek, festészet. Infokhoz klikk ide.

david szobrok ikonok

Cím: via Ricasoli, 58-60, weboldalukhoz klikk ide

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 8.15-18.50, zárva minden hétfőn, jan.1, május 1, december 25. A pénztár bezár 18,20kor, elkezdik kiterelni az embereket 18,40kor.  Nyári esti nyitvatartás: minden kedden julius 1től szeptember 30ig meghosszabított nyitvatartással este 22.00ig, a bejárat 21.15kor zár.

Belépő: hivatalosan már 8 euro felnőtteknek, EU országok polgárainak 18-25 között félárú, 18 év alatt ingyenes. Az ideiglenes kiállítások idején kérnek pár eurot pluszban (és szinte mindig van valami márciustól októberig), idén is 12,50 euro a belépő. Aki nem akar sorbaállni az előre foglalhat plusz 4 euro/fő áron (több infóért klikk ide). 

Hangszerek muzeuma < Museo degli strumenti musicali> - az Akadémia épületében, nyitvatartási idő mint az Akadémiában, nincs külön belépő (az akadémiás jeggyel lehet bemenni)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Pitti Palota < Palazzo Pitti >
A firenzei nagyhercegek, a Mediciek, majd az olasz királyi család lakhelye volt valaha, ma több kiállitás és az óriási kert várja a látogatókat. A Vasari folyosó köti össze az Uffizi-vel. A mögötte lévő angol kert a Boboli - Giardino di Boboli ahol nyáron rendeznek szabadtéri rendezvényeket. Erről is írtam bővebben a régios bemutató menüben a Firenzés részben, klikk ide Mivel rengeteg időszakos kiállítás van nézzétek meg az aktuális listát, klikk ide

 

Firenze Pitti

Cím: Piazza Pitti, 1

Belépőjegy: Itt is megváltozot a rendszer 2018ban. Egy jeggyel látogatható minden benti kiállítás vagyis a Galleria Palatina, Appartamenti Reali, Tesoro dei Granduchi, Galleria d'Arte Moderna, Museo della Moda e del Costume. A jegy ára 2018 március 1től október 31ig 16 euro, télen 10 euro 2019 február 28/29ig. Most 50% kedvezményt adnak a jegy árából annak akik reggel veszik meg a jegyüket pontosan 8.59ig és aztán megkezdik valamelyik kiállítás megtekintését 9,25ig ! Előre on-line/telefonos foglalással nem kell sorbanállni, ez 3 euro fejenként pluszban. Ide is lehet venni éves bérletet aminek ára 35 euro minden kiállításra 365 napra bármennyi belépésre, sorbanállás nélkül. 

2018ban már van cumulativ jegy ami 3 egymást követő napra érvényes, egyszer lehet vele bemenni mindegyikbe SORBANÁLLÁS nélkül. Tehát érvényes az Uffizibe és a Palazzo Pitti kiállításaira és a Boboli kertbe is, kezdeni az Uffiziben kell és (csak) erre kell időpontot mondani előre. Ennek ára 38 euro, kedvezményes 21 euro és aki télen jön annak csak 18 euro illetve a kedvezményes 11 euro, ismétlem 3 napra, sorbanállás nélkül. 

Palatina Galéria (Galleria Palatina) és királyi lakosztályok - az egész emeletet elfoglaló kiállítás bemutatja a hajdani uralkodók lakrészét, olyan képek lógnak a falon mint Botticelli, Tiziano, Van Dyck, Rubens.... A termek alaprajza is fent van a neten az adott látnivalókkal, ez egy pdf, letöltéséhez klikk ide 

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 8.15-18.50, zárva minden hétfőn, január 1, május 1, karácsony. Minden januárban zárva felújitás miatt. A pénztár 18,05kor zár, az embereket 18,30kor terelik ki.

Modern Művészetek Galériája ( Galleria d'Arte Moderna )

főleg olasz festők és szobrászok művei az 1700az évektől az első világháborúig.

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 8.15-18.50, zárva minden hétfőn, január 1, május 1, karácsony

Nagyhercegek Kincsei ( Tesoro dei Granduchi) tavalyig Museo degli Argenti-nek nevezték de 2017től új nevet kapott és azóta összevont jeggyel látogatható. A nagyherceg nyári rezidenciájának freskókkal díszített termeit betöltő kiállitás, a palota földszintjén és félemeletén. Régi nevét a Salsburgból 1815ben Firenzébe hozott ezüstöknek köszönheti. A Mediciek kincsei közé tartoznak az ékszerek, a kővázák, kristályok és eleféntcsont tárgyak, de vannak kínai és japán porcelánok is. 

Nyitvatartás: jan-febr, nov-dec 8.15-16.30ig, márc 17.30ig, ápr-máj, szept-okt 18.30ig, juni-juli-aug 19.30, fél órával zárás előtt nem lehet már bemenni! Zárva minden hónap első és utolsó hétfője, jan1, maj1, karácsony. 

Divat és Kosztüm múzeum  ( Museo della Moda e del Costume ) tavalyig Galleria del Costume-nek hívták de 2017 májusától új nevet kapott és összevont jeggyel látogatható. Több, mint 6000 ruha és kiegészitő mutatja be a divat történetét, melyeket kétévente cserélnek, hogy minnél többet be tudjanak mutatni a gyűjteményből, és a visszatérőknek is érdekes legyen. 

Nyitvatartás: nov-dec-jan-febr 8.15-16.30ig, márc 17.30ig, ápr-máj, szept-okt 18.30ig, juni-juli-aug 18,50, de nem lehet már belépni fél órával naplemente előtt! Zárva minden hónap első és utolsó hétfője, jan1, maj1, karácsony

 

Boboli kert < Giardino di Boboli > vízesésekkel, sétálóutakkal, barlangokkal, szobrokkal díszített fantasztikus szabadtéri múzeum kertnek álcázva a Pitti Palota mögött. Nem nagy, de mégis el lehet benne veszni, van kis tó citromfákkal, szigettel, árnyas sugárutak és kis szabadtéri színház, dombok, ahonnan végiglátni a városon - ideális fáradt utazóknak megpihenni a nyugalom kis paradicsomában.

Belépőjegy:  Itt is változott a helyzet mert 2018 március 1től  október 31ig már 10 euro a belépő, télen meg 6 euro egészen február 28ig. Aki előre foglal hogy ne kelljen sorbaállnia az 3 eurot fizet pluszban kortól függetlenül (gyerekek is). A fent említett cumulativ jegy ide is érvényes,  38 euro, kedvezményes 21 euro és aki télen jön annak csak 18 euro illetve a kedvezményes 11 euro.

Nyitvatartás: jan-febr, nov-dec 8.15- 16,30ig, márc 17.30ig, ápr-máj, szept-okt 18.30ig, juni-juli-aug 19.30, de egy órával zárás előtt bezárják a bejáratot. Zárva minden hónap első és utolsó hétfője, jan1, maj1, karácsony.

Porcelán muzeum ( Museo delle Porcellane ) többszáz éves porcelánok a világ minden tájáról. 

Belépőjegy/ Nyitvatartás- lásd Boboli kert 

Bardini kert ( Giardino di Bardini) 

Belépőjegy/ Nyitvatartás- lásd Boboli kert 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A Bargello muzeumok csoportba tartozik a  Bargello muzeumon kívül a Medici kápolnák, Orsanmichele, Casa Martelli, Palazzo Davanzati. Ezeket most már egy közös weboldalon találtok meg, klikk ide 

Bargello Nemzeti Múzeum Donatello, Michelangelo, Verocchio és más híres művészek szobrai, festményei több szinten. Van lift mozgássérülteknek, van mellékhelység, gardrobe ami kötelező és ingyenes. Időszakos kiállítás 2018ban április8ig "Da Brooklyn al Bargello" , belépő 9 euro. Infok még ezen az oldalon www.amicidelbargello.it/

Nyitvatartás: minden nap nyitva 8.15 - 13.50, de nyáron vagyis juli 14től szeptember 30ig egészen du 17,00ig nyitva vannak. Zárva minden hónap 2. és 4. vasárnapon és 1. 3, és 5. hétfőjén, január 1én, május 1én és december 25én. 2018 április 8án rendhagyóan nyitva van. 

Belépő 8 euro, illetve az időszakos kiállitások ideje alatt több. Aki előre foglal az 3 euroval többet fizet de nem kell sorban állnia, a szokásos b-ticket oldalon. A pénztár 13,20kor bezár. Audioguide 6euro sima, 10 euro dupla.

Medici Kápolnák muzeuma A Medici család síremlékeit mutatja be, a San Lorenzo templom egy részében, köztük Michelangelo művét is. Minden nap nyitva 8.15 - 17.50, zárva minden hónap 2. és 4. vasárnapján, 1., 3. és 5 hétfőjén, január 1én és május 1én és dec. 25én . Belépő 4 euro.

San Marco múzeum a domenikánus San Marco kolostor épületében található kiállítás, amely főleg Savonarola idején játszott fontos szerepet a város életében.

Nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 8,15 - 13,50 a pénztár 13,20kor zár. Pénteken 8.15 - 18,00, a pénztár 17,30kor zár. Szombaton és vasárnap és ünnepnapokon 8.15 - 19.00, a pénztár 18,30kor zár. Zárva minden hónap 2. és 4. hétfőjén, és 1., 3. és 5. vasárnapján, Jan.1, Maj.1 és dec 25. Belépő 4 euro

Museo di Palazzo Davanzati - via di Porta Rossa, 13 . Úgy is ismert mint az antik firenzei ház múzeuma. Egy XIV. századi házról van szó, amit 1951ben megvett az állam és teljesen berendezte korabeli bútorokkal, festményekkel, tárgyakkal, melyeket a múzeumokból gyűjtöttek be de részben vásárolt, adományozott dolgok is vannak.

Nyitvatartás: minden nap 8.15 - 13.50, zárva minden hónap 2. és 4. vasárnapján és 1., 3. és 5. hétfőjén, jan 1, maj1, dec 25, . Belépő ingyenes

Jelenleg felújítás alatt ál az épület, de részben látogatható: a loggia a földszinten sok középkori tárggyal, a belső udvar, az első emeleten a 'szalon' a 'papagály szoba' és 'páva szoba' és az 'iroda' és két új helység amiket a feketerigóknak dedikáltak. A második emeleten Castellana da Vergy hálószobája részben, az iroda és az étkező, ideiglenes állapotban. A második emeletre fel lehet menni csoportosan de. 10,00, 11,00, 12,00, előre foglalni kell azonban.

 

folyt köv.

Hozzászólások   

0 #2 Rekavicky 2015-10-21 08:51
2014es mail
Szia!

Küldtem neked egy hálálkodós e-mailt, de ezek szerint nem jött meg, úgyhogy akkor mégegyszer.

Nagyon-nagyon jó volt minden.
Bejártuk az egész környéket Elbától a Chinque Terre-ig.
A Toszkána című útikönyvet kipipáltuk. Szeptemberi nászút volt, de sokszor fürödtünk a tengerben, egyszer sem áztunk el és nem kellett a tömeggel küzdeni, kivéve Firenze hétvégén.
Jó tanács: Az Uffizi képtárba este 8 körül kell menni, mert nem kell sorba állni, nyugodtan végig tudod nézni és még jegyet sem kellett foglalnunk. Egyszerűen csak besétáltunk. (heti kétszer van nyitva este 10ig juniustól szept közepéig - a szerk)
Most nincs időm bővebben kifejteni, de ha gondolod írok egy kicsit részletesebben képekkel tarkítva, mondjuk valamelyik hétvégén.

Toszkána PARÁDÉS!!!!!

Üdv.: Dia&Feri
0 #1 Rekavicky 2015-02-14 14:17
Szia Viki! Sziasztok!

Nagyon szép volt Firenze csak esett két napig,pont akkor,amikor bent voltunk a városban.

Nagyon köszönöm a segítségedet az Uffizzivel kapcsolatban!

Amikor megláttam a Vénusz születését és a Primavera-t én majdnem elbőgtem magamat!A kedvenc festőm kedvenc képei.És az Erő allegóriája is is gyönyörű Botticellitől.És Bronzino Toledói Eleonórája.De nem sorolom tovább.

Még egyszer köszi!Aki teheti mindenképpen menjen el,még nekem is mennem kell,mert volt pár dolog amit nem láttam.És az uffizzit ki ne hagyjátok!Üdv:Eszter

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145