egynapos kirándulás a Cinque Terrére

Toszkánán kívül van a szomszédos Liguriában ez az 5 kicsi falu a sziklás hegyoldal szűk réseiben. A színes, keskeny házak szorosan egymáshoz simulva állnak, a tenger színe mélykék, ideális minden korosztálynak de aki nem szereti a tömeget az inkább mondjonle róla. 

A Cinque Terre már Liguriában van de ez végülis kinek számít? Hiszen Toszkána nyugati partján a tengert követve Viareggio strandjai , Forte dei Marmi drága butikjai és a Carrarai márványhegyek után tovább vezetve máris átérünk ebbe a tartományba. Az 5 kis falu mindenkit elbűvöl és érhető: hegy-tenger-kis falvak színes házakkal.... szépségeiről már írtam több cikket, ezekhez klikk ide..

Ha van legalább 10 jelentkező akkor én is megyek heti egyszer és lehet hozzám csatlakozni 10 euro/fő áron- az információkat ezzel kapcsolatban megtaláljátok a Kirándulások menüben a gyere velünk almenüben, klikk ide

Aki magától megy annak is van lehetősége vonatozni vagy hajókázni, de az autózást helyben abszolut nem ajánlom mert ugyan fantasztikusak az utak a sok kanyarral de parkolni szinte lehetetlen. Aki hajózni szeretne az megcélozhatja Lerici vagy La Spezia városát ahonnan a hajók indulnak kb óránként délelött. Lericiben a La Vallata parkolót ajánlom ahol én is meg szoktam állni  és ahonnan gyalog 20 perc a kikötő, nyáron van kisbusz is amivel csak 6-7 perc. Természetesen a hajókat nem garantálják sajnos tehát csak aznap reggel derül ki hogy mennek-e s hogy megállnak-e mindegyik faluban vagy csak Monterossoban. Időben induljatok tehát el hogy legkésöbb 10re oraérjetek a parkolóba hogy a 10,30as hajot elérjétek. La Speziában van egy nagy parkoló garász az állomás alatt (Parcheggio centrale) és a kikötőben a Mirabello részen. A napi hajójegy ára 35 euro tehátnem olcsó de cserében egész nap bármelyikre felülhettek. A részleteket a parkolással, hajókkal, menetrenddel, árakkal kapcsolatban megtaláltok a közlekedéses cikkben, infokhoz klikk ide. )

A lényeg hogy hajóval bármelyik kiindulási pontról kb fél óra alatt értek a félsziget csúcsában lévő Portoveneré-be, ahol megállnak a hajók. Ez ugyan nem az egyik falu az 5ből de szerintem megéri kiszállni egy órára és a következő hajóval továbbmenni (én a 12 órás hajóval indulok tovább). A hajók folytatkák utjukat tovább a Cinque terre falvai felé, az első, vagyis legdélibb  Riomaggiore ahova fél óra alatt érnek. Aztán innen már sokkal sűrűbben jön a többi falu: Manarola, Vernazza és végül Monterosso, mert a középsp faluban ami Corniglia nem áll meg a hajó.  Az első 3 városka nagyon hasonló, egy sziklás részen tud kikötni a hajó de eléggé inog, egy kis hídon lehet kiszállni. Ezekben nincs en igazi strand, max. egy pici homokos sáv van (20méter), ezért a sziklákon fekszenek sokan és onnan mennek be a vízbe ami nem kényelmes és hullámzás esetén nem is engedélyezett -pontosabb leíráshoz klikk ide. Én az utolsó vagyis Monterosso városkában szoktam több időt tölteni, mert itt van strand is ami részben kavisos, homokos de éttermek, boltocskák is. Főszezonban a homokos rész csak kis része szabad, többnyire fizetős egyennapernyős strandok vannak június 15 -szept 15 között és szinte lehetetlen szabad napernyőt találni. Fontos hogy visszafelé nehogy lekéssétek az utolsó hajót ami Monterossoból 17 órakor indul és ezzel 18,40re értek vissza Lericibe vagy La Speziába.

Aki nem bírja a hajózást vagy pechjére aznap nem mennek a hullámzás miatt annak marad a vonatozás. Ha nem vagytok benne biztosak, ajánlom, hogy ne Lerici-be menjetek mert itt nincsen állomás, hanem egyenesen La Speziába vagy egyenesen Monterosso-ba. Ez utóbbiban van egy nagy parkoló fent az elágazásnál és lent a parton egy mesterséges félszigeten. Ha mennek a hajók, akkor indulhat innen a napi kirándulás, rossz idő esetén még mindig lehet vonatozni innen. A vonatozáshoz is lehet napi jegyet venni aminek ára 16 euro de vannak kedvezményes gyerekjegyek és családi jegy is. (pontos infokhoz klikk a közlekedésről írt menühez). A jegyet a turista info irodákban lehet megvenni és számítsatok a sorbanállásra is de aztán elg egyszer lekezelni a jegyet és egész nap vonatozhattok fel le-a menetrendet is odaadják kinyomtatva a jegyhez. Ez a közelekdési mód sokkal gyrosabb hiszen alig pár perc alatt átér az ember az egyik faluból a másikba de a hajóról azért szerintem sokkal látványosabb a rálátás a falvakra. 

Ha velem akartok jönni akkor jelentkezzetek időben és megbeszéljük hogy hol és mikor tudtok becsatlakozni a csapatba- mindenki saját autóval jön egymás után.

Toszkána északi partján is találhattok szállásokat az oldalon, a Pisa, Lucca zónából már közel van a Cinque terre- az egyik legközelebbi a tengerparton Valeria nyaralója, ahol szobák és apartman is van modernebb stílusban, de teljesen új minden, van hely autónak is, klikk ide.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145