Palazzo Vecchio- Piazza della Signoria

A Piazza della Signoria a turisták által leginkább látogatott tér, hiszen itt található Michelangelo Dávid szobra (illetve annak másolata) és még rengeteg más alkotás is. A várépületre hasonlító Palazzo Vecchio jellegzetes tornya magasan a város felé emelkedik. Termeiben a Medici család nyomait találhatjuk: freskók és aranyozott ajtók, baldachinos ágyak és mintás tapéták díszítik belül az épületet.

A tér egy igazi szabadtéri galéria, amely a város egész történetét bemutatja. A legszembetűnőbb a Neptunusz kút, amely fehér Carrarai márványból készült, bronz szobrait a flamand származású Giambologna készítette. Balra esik a szobrász egy másik alkotása, a Medici családból I. Cosimo toszkán nagyherceg lovasszobra. A Palazzo Vecchio sarkán látható Donatello oroszlánszobrának másolata, a bejáratánál pedig Michelangelo híres 'Dávid'-ja (másolat) és Bandinelli 'Herkules és Cacus' szobra. Jobbra a Loggia árkádjai alatt van többek között a híres firenzei aranyműves, Cellini bronz Perzeusz-a és Giambologna egy másik szobra: 'A szabin nők elrablása'.

A Piazza della Signoria terén zajlottak a város legfontosabb eseményei: itt került sor az 1330-as felkelésre, vagy a Mediciek hatalmát népszerűsítő ünnepségekre. Itt végezték ki az 1478-as Pazzi összeesküvés résztvevőit, akik megölték Lorenzo Il Magnifico Medici testvérét, őt magát pedig megsebesítették. A gyilkosok testét a palota ablakaiból lógatták ki. Savonarola dominikánus barátot is itt akasztották fel és égették el, miután heteken át kínozták a palotában.

A Palazzo Vecchio épületének jellegzetessége az aszimmetrikusan elhelyezett 94 méter magas torony, melyet Arnolfo tervezett. Harangja jelezte a veszélyt és hívta közgyűlésre a polgárokat. A homlokzaton a felső kiugró rész alatti boltívecskékben látható sok firenzei címer. Az akkor még Palazzo della Signoriának nevezett épület belsejének nagy részét Vasari építette ujjá, amikor I. Cosimo nagyherceg ideköltözött. Palazzo Vecchionak (régi palota) pedig azután kezdték hívni, miután a Mediciek átköltöztek a Palazzo Pittibe. Az belső udvar közepén Verocchio szárnyas Putto szobrának másolat áll egy szökőkút díszeként, az árkádok alatt főként osztrák városok látképei láthatók (mert egy osztrák hercegnőt vett el Cosimo fia).

Az első emeleten található a legnagyobb terem az 'ötszázak terme', melyben a Mediciek elűzése után a városi köztársaság idején gyűléseztek. Aztán, amikor a család visszatért, megbízták Vasarit az újjáépítéssel, aki 18 méter magasra emelte a mennyezetet, amit a falakkal együtt az I. Cosimo tetteit megjelenítő jelenetekkel festett tele. Emiatt sajnos elveszett az a két óriási freskó, amelyet Michelangelo és Leonardo készítettek pár évtizeddel azelőtt azért, hogy összemérjék tehetségüket. A falak mentén található szobrokat Vincenzo de Rossi készítette, kivéve a Győzelem Géniuszát, ami Michelangelo alkotása (eredetileg II. Gyula pápa sírjára készítette, de a mester unokája aztán I. Cosimonak ajándékozta).

A következő szinten találhatóak az „elemek lakosztályai", melyeket Vasari festett tele a víz, föld, tűz és levegő allegorikus képeivel. Ezek mind Eleonora nagyhercegnő, I Cosimo feleségének szobái voltak, melyek közül kiemelkedik a Fogadóterem, ahol a mennyezeten Camillo történeteit ábrázolják manierista stílusban. Sok szobának a falait - szintén Eleonora kérésére- híres nők alakjai, történetei borítják (pl. Penelope-é). A leghíresebb mégis a Liliomos terem, amelynek falán Firenze szimbóluma, a liliom látható, és ahol elhelyezték Donatello eredetileg kinti szobrát, a 'Judit és Holofernész't. A ruhatárnak nevezett teremben a faragott szekrények ajtajain 53 térképet láthatunk felfestve, ezért sokan a „térképek szobájának" is hívják. Ezen a szinten található Verocchio Putto-jának eredetije, melyet a lenti udvarból hoztak ide.

 

Jegyek: Múzeum: 10 euró/fő 8 euró/ 18-25 év közöttieknek és 65 év felettieknek, ingyenes 18 év alattiaknak, iskolai csoportoknak és tanáraiknak, mozgássérülteknek és kísérőiknek. Torony: 10 euró, illetve 8 euró, l. múzeum Múzeum ÉS Torony: 14 euró, illetve a kedvezményes jegy 12 euró, 6 év alatti gyermekek nem mehetnek fel a toronyba, amit eső esetén le is zárnak. 

Nyitvatartás: museum és Donazione Loeser: Október-December minden nap 9-19 óráig, csütörtökön 9-14, zárva van január 1én, Húsvétkor és december 25-én. A torony április 1- szeptember 30 között 9-21 között, csütörtökön 9-14 között, télen 10-17 között, csütörtökön 9-14 között. De zárás előtt fél órával lehet csak belépni. Nyaranta a múzeum egészen éjfélig (ápr.1 – szept. 30., csütörtök kivételével) nyitva marad, a torony pedig est 9-ig.A kassza mellett van egy ruhatár, ahol le kell tenni az esernyőket, mellette van toilet (egész újak). Zárás előtt 1 órával bezárják a kasszát!

Bővebb infó:
http://www.visitflorence.com/florence-monuments/palazzo-vecchio.html

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145