Firenzétől északra

A legtöbben ebből az irányból érkeznek vagyis Bologna felől, átszelve a hegyeket. A völgyben elterülő Firenzével szinte egybeépültek ezek a városkák mint Fiesole, Campi Bisenzio, Prato és Pistoia

Fiesole  Kihagyhatatlan. A lenyűgöző kisváros csak 10 percre van Firenze belvárosától, ahová busszal is felmehetünk (7es számú). A zöld, enyhe levegőjű Fiesoléból belátni az egész várost, de az etruszk nép hagyatéka, a római kori romok és múzeumok is vonzóvá teszik a kis várost az idelátogatók számára. Fiesole területe már akkor lakott volt, amikor még Firenzéé nem.
Az ókori színház lépcsőin ülve olasz operaelőadásokat is nézhetünk, hallgathatunk. Ha pedig csak pusztán szabadulni szeretnénk Firenze zsúfoltságából, akkor arra is kiváló: sok étterem és kis bolt van a belvárosban, ahol nyugodtabban nézelődhetünk, megpihenhetünk.
Annak köszönhetően, hogy valóban páratlan kilátás nyílik innen Firenzére és Toszkána híres dombjaira, sok jómódú család egykori nyári rezidenciái is itt találhatóak. Így a környező erdős részen villák és kastélyok sorában gyönyörködhetünk. Ehhez közeli szállás a Pontessieve vár, medencékkel, rusztikus apartmanokkal, klikk ide

Mugello és Borgo di San Lorenzo  Mugello vidéke számos apró kis toszkán falucskából tevődik össze. Borgo di San Lorenzo festői szépségű települése talán azonban ezek közül is kiemelkedik. Az Óratorony, a Csodák Kápolnája és a Palazzo del Podestá tartozik a falucska fő látnivalói közé, nem beszélve a számos sagráról, ahol a tipikus helyi termékeket népszerűsítik. De sporteseményeket is gyakran rendeznek itt. A környéken rengeteg rezidencia, kastély és palota látható, amelyek egykor a Mediciek birtokában voltak. Érdemes ellátogatni a Parco e Villa Demidoff -ba Vaglia-ba, a Palazzo dei Vicari-hoz Scarperia-ba, illetve a Villa di Cafaggiolo -hoz Barberino del Mugello-ba, mely város a MotoGP-nek is otthont ad.

Sesto Fiorentino Közvetlenül Firenzéhez kapcsolódik, vagyis hivatalosan 6 km-re van tőle Sesto. Ha autóval jöttök Toszkánába, akkor a hegyek közül kibukkan- Barberino közelében- Firenze a völgyben, majd a reptér és Calenzano következik, és itt van mellette Sesto Fiorentino. Ez a 47.000 fős város szinte hozzánőtt a szomszédos Firenzéhez (és Calenzano), ipari zónák és bevásárlóközpontok veszik körbe a városközpontot és kísérik az autópálya melletti sávot- van itt Ikea, Obi, Ipercoop, de több híres olasz divatház nevét is láthatjuk kiírva az épületeken. Mégis leginkább a kerámiaművészet miatt ismert a város. Egy porcelán múzeum is van itt, mindezt bemutatva, ami a hosszú Museo Richard- Ginori della Manifattura di Doccia névre hallgat. (Nyitva szerdától szombatig 10-13 és 14-18 óra között, vasárnapokon csak csoportoknak előre foglalás esetén, zárva minden hétfőn és kedden, valamint egész augusztusban. A weboldalon azonban azt javasolják, hogy érdemes előbb odatelefonálni a biztonság kedvéért: 39-055-420-7767). Vannak itt igazi turista látványosságok is, mint például a város eredetére emlékeztető etruszk sírok, amik a la Montagnola részen találhatók, és alig 50 éve fedezték fel azokat. Egy régebben feltárt kisebb sírt ( Mula) közben beépítettek egy magánvillába pinceként (Garbi Pecchioli villa). Van itt egy természetvédelmi terület is, ami a Podere La Querciola névre hallgat: nagyjából 50 hektáros, aminek egy része mocsaras és jelenleg csak időszakosan működő kisebb megfigyelő és ismeretterjesztő épületek vannak az ösvényen. Aztán érdemes megnézni a San Martino templomot, a Palazzo Pretoriot. A város szűk utcái felkúsznak a szomszédos hegyoldalra is, ahová a szép kilátás miatt érdemes felsétálni.

Prato Firenzétől Északra található és elsőre azt hallottam hogy tele van kínaiakkal hiszen rengeteg nagyobb cég működik ezen a részen, főleg textil és bőr ipariak. 

Textilmúzeum, templom freskóval, vár

Pistoia Ez már a hegyek alatt található, innen leeht felmenni a híres Abetone síparadicsomhoz. Temploma

folyt köv.

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145