ZTL - parkolás csak helyieknek

Egyre több belvárosba, vagyis a ZTL zónába csak a helyiek hajthatnak be engedéllyel napközben. Egy mumus amit érdemes előre tanulmányozni ha nem akartok büntetést kapni.

A legtöbb olasz belvárosba nem szabad behajtani napközben csak a helyieknek egy speciális (és drága) engedéllyel- ez a ZTL zona. Kivétel az elektromos autó amivel bárhova be lehet hajtani vagy a nemzetközi mozgássérült engedéllyel rendelkező autó, esetleg a motor. Vannak szmogriadós napok, amikor csak a páros vagy páratlan rendszámú autókkal lehet megközelíteni a belvárost (nem csak a ZTL zónát) a délelőtti és délutáni zsúfolt órákban vagy egész nap. Vannak vasárnapi blokkok, amikor egyáltalán nem lehet kocsival a belvárosba hajtani csak biciklivel vagy gyalog- általában reggel 9-17 óra között. Sőt most 2018 oktoberétől bevezették hogy az euro3as diezel autók sem hajthatnak be sok északolasz városba - szerencsére Toszkánára ez nem vonatkozik de akit érdekel klikkeljen ide a teljes cikkért. 

A behajtási pontoknál felszerelt kamerák sajnos működnek, így aki behajt a belvárosba, vagyis az úgynevezett Z.T.L. körzetbe (korlátozott forgalmú zóna), annak leolvassák a rendszámát és a büntetés egyenesen haza érkezik akár hónapokkal késöbb. A korlátozás általában éjjel és vasárnap napközben nem érvényes, sőt van ahol csak munkaidőben délelött és délután de a kettő között vagyis ebéd időben sem, máshol meg pont este lép érvénybe, de ez ki van írva a nagy táblára angolul is!

Ilyen ZTL zona van Firenzében, Pisában több részen (változó időkben) de Luccában vagy Volterrában (10-13 és 17-20 óra között) Siénában is de nem mindenhol vannak kamerák is hozzá. Aki mégis behajt a tilosba annak a büntetés 100 euro körül van, és bizonmy már több éve megérkeznek Magyarországra is. Aki a büntetést kézhezvétel után kevesebb mint 5 nappal befizeti kap 30% engedményt. Aki viszont takarítási napon (vagy rendezvény idején) parkol rossz helyre amit szintén kiírnak annak el is vihetik az autóját ami pluszban általában 120-150 euroba kerül és ha nem megy érte rögtön napidíjat is kell fizetni a tárolásért.

Természetesen az itt lakók engedélyt válthatnak ki amivel aztán nem csak behajtani, de parkolni is tudnak. Ezek zónánként változnak, vagyis egy engedély csak adott utcákra érvényes nem a teljes belvárosra. Általában éves időtartamra szól és a kocsi szélvédőjére kell kitenni, ha ilyet láttok akkor már sajnos bent vagytok a zónában.

Firenzében pl akinek lefoglalt hotelszobája van, annak legkésőbb 40 perccel a behajtás után parkolóba kell tennie a kocsiját, illetve a szálloda parkolóhelyet kell, hogy biztosítson neki ( nem ingyeneset ). A recepciós pedig megírja ezeket a rendszámokat a firenzei parkoló-cégnek, akik így nem küldik el a büntetést ezért a behajtásért. Nem lehet az utcán szinte sehol parkolni, mert többnyire az előbb már említett engedéllyel rendelkező lakosoknak van fenntartva a hely, viszont vannak fizető parkolók vagy garázsok (kb. 35 euro/nap). 

Firenzében a kamerák pontos helyét itt találod:  firenzeparcheggi

Aki parkolóhelyet keres, íme a város parkoló-cégének hivatalos listája a bejáratok képeivel és díjszabással, nyitva tartással:

  • Stazione Santa Maria Novella (vasútállomás), Pizza della Stazione, nyitva 0-24ig, kb. 900 hely, minden óra 3 euro
  • del Parterre, Via Madonna Della Tosse, 9, non stop, euro 1,50/megkezdett óra
  • Oltrarno, Piazza della Calza, non stop, euro 1,50 /megkezdett óra
  • Piazza Beccaria, Piazza Beccaria Cesare, non stop, euro 1,50 /megkezdett óra
  • S. Ambrogio, Piazza Ghiberti Lorenzo, non stop, kb 400 hely, 7-14 az első 2 óra 1 euro/óra, a következők (megkezdett is) 3 euro, 14-20 óráig 1,50euro /megkezdett óra, 20-7ig 1 euro minden megkezdett óra
  • Viale Pieraccini, Viale Pieraccini Gaetano, 6, 6-12.30, 14.30- 18.30, 20.30-22.00 minden megkezdett félóra 0.50 euro, egyéb időben 1 euro fix, 3 órát meghaladó parkolás 3 euro fix.


Frissített és alaposabb információt és a kapcsolódó tömegközlekedési eszközöket a következő weboldalon találhatsz   http://www.firenzeparcheggi.it/vbTopic.php?catId=30

Vigyázat a takarítási napokkal, ezt külön táblák jelzik. Pl: Lun 4-7 azt jelenti, hogy minden hétfőn reggel 4-7-ig nem lehet egyáltalán senkinek sem ide parkolni, mert jön az 'utcaseprő' - ilyenkor nagy valószínűséggel elviszik a parkoló autókat. Itt is érvényesek a fehér-kék felfestett parkolócsíkok és az automaták az utcai parkolásnál.

Mi a megoldás? Egyáltalán érdemes-e Firenzébe autóval menni? Szerintem igen de erről bővebben írtam egy külön cikkben, klikk. Ebben is írtam hogy az én kedvenc parkolóm a Santa Maria Novella állomás alatti mélygarász ami 3-4 szintes és ugyan óránként 3 óra a parkolás minden szempontból ez a legjobb. Vagy menjetek vasárnap akkor nem érvényes a ZTL. Vagy parkoljatok kint pl a 2017ben megnyított Villa Costanza nevű nagy parkolóban ahonnan villamossal lehet bejutni a belvárosba. A parkolás ugyan nem ingyenes de olcsó és kényelmes, egyszerű- részletek egy külön cikkben , klikk ide. Alternatíva a tömegközlekedés amiről szintán írtam egy cikket, klikk ide. 

 

Hozzászólások   

+1 #1 Viki 2016-09-18 12:27
2016os mail
Szia Viki/Réka!
Minden szuper volt, nem csalódtunk. Bízom benne még találkozunk , he tervezzük az utat jelentkezem.
Tudtál meg valamit a behajtási büntetés várhatóról? Tudod Volterrába hajtottunk be és a kamera biztosan lekapott minket. Az ismerősök szerint is 50-100 Eur között van , amit eddig kaptak.
Üdv és köszönjük a segítséget:
Tamara , Réka, Sanyi
a szerk- Volterrába 10-13 és 17-20 óra között nem lehet behajtani, a büntetás 93 euro és egyelőre úgy tudom nem kapja meg otthon senki sem.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145