A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Andrea Bocelli a szomszédom

Lajaticoban élek már 13 éve, ahol a híres énekes Andrea Bocelli is születette- ismerem a családot és vele is sokszor találkoztam már, nem csak a szokásos éves koncertjén ...

a cikk a Globspot.hu weboldalon megjelent egyik írásom 2014 őszéről

Visszamegyek úgy 12 évet.... amikor új lakást kerestünk olasz párommal az ő barátai szóltak hogy náluk a faluban vannak szép épülő házak és elmentünk megnézni. Nem tudtam hogy az építtető, Alberto valójában egy 'Bocelli', vagyis a híres énekes testvére, egy kiöregedett rockerre emlékeztetett hosszú copfjával ahogy felpattan a motorra. Aztán a kávézóban kitett fotókon felismertem magát Andrea Bocellit is aki ott áll a helyiekkel együtt valami fesztán készült csoportképen vagy egy ló nyergében ül a másik képen. Pár nap múlva aztán a lakásról beszélve Alberto tárgyalójában megcsodálhattam testvére pár aranylemezét és akkor jöttem rá hogy kiről is van szó valójában. Most legszívesebben zenés aláfestést tennék a cikk alá hogy halhassa mindenki micsoda hangja van, de elégedjetek meg egy youtubos számmal, klikkeljetek

 Con te partiro (San Remo)

Lajatico egy hangulatos kis falu az egyik dombon Toszkána közepén, alig 800 lakossal ahol mindenki ismer mindenkit, a férfiak ott ülnek sorban a kávézó előtt, az ablakokban muskátli, a macskák lustán nyújtózkodnak a délutáni melegben. Mondhatnánk hogy olyan mint a többi, nevét mégis sokan ismerik a világon mert itt született Andrea Bocelli, a híres énekes ja és mi is itt lakunk :)
Azért azt le szeretném szögezni hogy alapvetően nem tartozom a klasszikus zene és opera követők körébe (bár mértékkel még élvezem is) , Bocellinek is inkább a popposabb számait kedvelem. Mikor ide költöztünk rögtön beszereztem a legfrissebb albumát és az autóban ezentúl ezt hallgattam, a hátam is borsózott tőle. 

Ki is Andrea Bocelli? Igen, a vak tenor, Pavarotti barátja, aki Celin Dionnal énekelt duettet és volt a Pápánál, az amerikai elnöknél és még sorolhatnám. Gyerekként még látott, bár nem túl, jól majd teljesen megvakult. Elöször a templomi kórusban majd esküvőkön énekelt aztán elvégezte a jogi kart is. Közben szülei támogatásával énekórákra járt és megtanult több hangszeren is játszani, mellette éttermekben, bárokban zongorázott a vacsorázó olaszoknak. Aztán egyre többen felfigyeltek biztos hangjára míg az a megtiszteltetés érte hogy 1992ben az akkor már híres Zucchero ( tudjátok, a Senz' una donna... ) felkérte őt hogy helyettesítse már a Pavarottival készült Miserere duettben amit Bonoval írtak. ( Miserere 3asban klikk ide )

Két évre rá ismerte meg nevét az egész ország amikor az olaszok által imádott San Remoi Dalfesztiválon az új reménységek kategóriában nyert, pedig már 34 éves volt. Talán nektek is a 'Con te partiro' című szám ugrik be a név hallatán, ez 95ben jelent meg és szerintem ebben az évben ismerte meg a világ Bocelli hangját. Azóta is sok poppos és még több klasszikus számot énekelt, rengeteg koncertet tartott és minden világhíres énekessel duettezett már.

Visszakanyarodva Lajaticohoz amikor ideköltöztünk úgy tűnt hogy fogalmuk sincsen a helyieknek arról hogy kis falujuk szülöttje milyen híres az egész világon – nekik mindig csak az öreg Bocelli fia maradt aki egész jól énekelt. Sokszor jön haza ide, ilyenkor beül a kávézóba és elbeszélget fiatallal-öreggel , szinte turistának nézném rövidnadrágjában és egyszerű fehér polójában. Többször voltam úgy esküvőn hogy ő is megjelent és leült közénk enni vagy az út mentén látom lovagolni valamelyik fiával akik közben a fejemre nőttek sőt le is hagytak (pedig igencsak magas vagyok). Mivel akkoriban vált el az első feleségétől a férjem legjobb barátja költözött oda hozzá egy évre hogy kísérje mindenhova. Sokat nevettünk azon hogy ez a sáros bakancsban és kopott farmerben járó srác aki legszívesebben kutyájával járja az erdőt szarvasgombát keresve most New York és Tokyo luxushoteljeiben alszik és privát géppel utazik a világ legtávolabbi pontjaira. Aztán Andrea megismerkedett mostani feleségével akitől közben kislánya született és elköltözött innen egy órára, a toszkán tengerpart egyik legszebb részére ahol majdnem úgy él mint egy normál halandó – már amikor itthon van mert azért az év nagy részében nincsen.

Pár év múlva egyik barátunk lett a polgármester aki akkor a fiatalokra jellemző hévvel és tele tervekkel, rögtön elkezdte tervezgetni a koncertet Bocellivel itt a faluban. Gondolhatjátok hogy nem sokan hittek benne, azt azonban hogy mekkora sikere lesz még maga Fabio sem tudhatta. A falu határában egy domboldalat választottak ki helyszínnek amit pik-pak traktorokkal addig rendezgettek míg egy természetes lanka alakult ki a kis tóval szemben, amit egy kőtömbökből rakott fal vett félig körbe. A TEATRO DEL SILENZIO nevet adták neki vagyis a 'Csend Színháza' hiszen a csendet egyetlen napon töri meg a hang, a koncert napján. Soha nem fogom elfelejteni ahogy az első koncert napján a fél falu kiült a térre és a házak elé, és hitetlenkedve figyelték az egymás után begördülő buszokat, az elegáns fekete autókból kiszáló díszöltözetben megjelent japánokat, színes indiaiakat, puha húsú angolokat és duzadt amerikaiakat. Elözönlöttek minket és csak jöttek egyre többen, színes forgatag töltötte be az amúgy csendes utcákat - számukra csak utólag derült ki hogy több mint 10 ezren voltak – a faluban meg 800an laknak.

sarah.jpg (klikk a képre a videoért)

Azóta 9 év telt el vagyis 9 koncert volt (2014), mindegyik más és egyedi, felvonultak a legjobb hangú énekesek legyen az pop vagy klasszikus zene, olasz vagy nemzetközi, zenekarok, kórusok és táncművészek. Mindegyiken ott voltam mint segítő így magaménak érzem. Azóta már mindannyian izgatottan várjuk minden ősszel a következő koncert dátumának bejelentését és lelkesen nézzük a faluba érkező új szobrokat, kültéri elemeket és a szabadtéri színház átváltozását hiszen minden évben új köntöst kap díszek formájában. Amikor eljön a NAGY NAP és mi még mindig rohangálunk, cipekedünk, magyarázunk a telefonban elkezd lemenni a nap és vörös lesz az ég alja, hirtelen elcsendesül a sok ember és felcsendülnek az első hangok és megállunk hogy magunkba szívjuk ezt a pillanatot. Meg kell említenem pár nevet : az amerikai David Foster aki fantasztiksu hangulatot varázsolt és több hangszeren játszik profiként, Chris Botti (trombita), Lang Lang aki a világ egyik ha nem legjobb zongoristája, a tinédzserkoromból ismert Kenny G (saxofon), megismertük a Heather Headley-t és Sarah Brightman-t akikkel fantasztikus duetteket énekelt, de járt itt Zucchero, Placido Domingo, Noa, Jose Carreras is....

Egyetlen koncertről készült dvd ami a Live in Tuscany nevet kapta és ez volt az egyetlen teljes egészében pop koncert amire az olasz Laura Pausini és Elisa is eljött. Mikor benyomtam a play gombot hogy megnézzem, megfogadtam hogy nem fogom elsírni magam de csak 2 másodpercig bírtam, pont addig amig megjelent az első kép egy búzatáblával és kiírták hogy Lajatico, Italy. Aztán pörögnek a képek a faluról, toszkán városokról miközben Andrea beszél .... de ezt már csak homályosan láttam. A falu amit második otthonomnak mondhatok bevonult a történelembe és ennek én is részese lehettem.

Bocelli.jpg (klikk  a képre  videoért)

egy ujságcikk http://www.repubblica.it/spettacoli/musica/2014/07/17/news/teatro_del_silenzio_presentazione-91827121/

a koncert szervző http://citysoundmilano.com/teatro-del-silenzio/it/teatro-del-silenzio-2014

hivatalos weboldal http://www.teatrodelsilenzio.it/ 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145