A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Cinque Terre vonattal vagy autóval

Lássuk hogyan lehet a Cinque terre falvai között autóval vagy vonattal közlekedni- melyik gyorsabb, melyik olcsóbb és egyszerübb. 

frissítve 2024 március ÁRVÁLTOZÁSOK!! 

A Cinque Terrre 5 kis falu valójában a tengerparton Liguria tartományban ami Toszkána szomszédja- ha bővebben szeretnél olvasni róla megteheted az azonos nevű menüben, klikk ide. Aki Toszkánából szeretne ide kirándulni egy napra annak ajánlom hogy nézze meg a másik menüben az EGYNAPOS KIRÁNDULÁS tervet, ahol leírtam pár variációt amit egyedül vagy akár velem is megcsinálhattok, ehhez klikk ide..

Ide nem a legegyszerübb eljutni AUTOval illetve eljutni még csak hagyján de parkolni szinte lehetetlen az év nagy részében. A falvak szinte mindegyike egy vízmosásba épült ergo középen mélyen van egy főutcájuk és jobbra balra a sziklára felkapaszkodva a magas és keskeny házak. A főutcán kívül csak néhány párhuzamos utcába lehet egyáltalán behajtani autóval, a többi lépcsős. Viszont mielőtt erőre kapna a magyar virtus hogy majd te találsz magadnak helyet ( sőt ingyen) ki kell ábrándítanam mindenkit mert a falvakba vezető behajtó utcák sorompóval vannak lezárva és csak a helyi engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. Aki autóval érkezik két választása van: ha szerencséje van és valaki éppen kiállt a parkoló(ház)ból ami itt a soromónál találtok akkor be tud állni és nem olcsón de parkolhat. Ha nincsen ekkora szerencséje akkor az út szélén felfelé visszafelé menet talál egy helyet ahonnan talán nem viszik el tilosban parkolásért sem a busz nem húzza meg az autóját. Akinek ennyi szerencséje sincsen az nem száll ki csak autókázik és esetleg megáll egy fenti faluban ahol átmegy a busz és azzal jön le meg vissza. Ja és aki olyan mázlista hogy egy olyan szállást foglalt ahol tudnak biztosítani neki parkoló vagy autóhelyet akár az utcán is az kapjon az alkalmon bár ha több napot marad jobban jár ha az autót nem mozgatja közben csak elutazáskor. Maradjunk annyiban hogy én csak akkor megyek autóval ide ha a bejáratott szállásomon, Fulviánál tudnak az autónak is helyet biztosítani (fizetve érte), főleg holtszezonban december január esetleg február hónapban.

Ha csak egy napra akarok elugrani és nem akarok vonatozni a hajók meg nem mennek akkor inkább Portovenerébe megyek ahol nagyobb esélyem van a parkolásra hétköznapokon bár itt is sokat kell gyalogolni a parti parkolókból és ha beteltek akkor visszamegyek a kölső nagy parkolóba a kanyarban pár km-vel La Spezia felé ahonnan buszokkal hozzák le az embereket a városba.

COVID - jelenleg nincsen sem korlátozás sem kötelező maszkviselés. 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Aztán ott a VONATOS megoldás ami gyorsabb és gyakrabban jár és talán olcsóbb de ugye nem ugyanaz a látvány mint a hajóról. Ráadásul erős hullámzás miatt nem mennek a hajók vagy csak a nagyobb kikötőkben tudnak megállni akkor tehát tényleg a vonat marad csak. 

Ebben az esetben is fontos megjegyezni hogy az 5 falun kívül nagyon fontos logisztikai szempontból La Spezia és esetleg az északi irányban még Levanto-t is hiszen a hajók és vonatok ezeket is érintik sőt van aki szállást is inkább ezekben foglal mert olcsóbb. A vonat szempontjából La Spezia Centrale a legfontosabb állomás hiszen ide futnak be a gyorsvonatok is és innen indul a Cinque terre express és itt lehet megvenni a Cinque Terre Treno napijegyet is ( aki északról jön annak Levantoban is). A gyorsvonatok Genovától Toszkánába (Pisába) is itt mennek el csak nem állnak meg a kis állomásokon.

A CINQUETERRE CARDnak több változata is létezik, a sima kell a gyalogos ösvényekhez, de a treno-s változatban a vonatozás is benne van ,csak vonatos jegy nincsen. Lássuk pontosan mire jó a vonatos napijegy: A vonatok mellett használhatók a kis helyi buszokra, a gyalogos ösvények is ezzel járhatóak és internetezni is lehet vele sőt a publikus helyi wc-k is igyenesek vele ( egyébként 1 euro). Persze vannak szervezett kisebb csoportos/ idegenvezetős programok pl gyalogtúra vagy ismertető jelleggel de ez csak annak jó aki több napot marad és reggel fel tud kellni időben mert 8,30/9kor kezdődnek. Ami fontos hogy az internet csak a kijelölt Hot Spot helyeken működik és kell hozzá kérni egy külön pass-t mikor veszed a jegyet. A kártya vonatos változaat egészen Levanto-tól La Speziá-ig mindkét irányban érvényes a vonatos közlekedésre a megvétel napján éjfélig, de van 2 vagy 3 napos változata is. Cinque terre card info és vásárlás online, klikk ide.

Saját tapasztalatból mondhatom hogy régen katasztrofális VOLT a helyzet de nem is írom le mert 2016 óta megváltozott!!!: Az alig óránként járó vonatok helyett most szinte 15/20 percenként van vonat! Így szinte biztos hogy mindig mindenki fel fog férni vagy max 20 percet kell várnia nem órákat.Ha nem mennek a hajók mert hullámzik a tenger akkor azért sokan vannak mert mindenki kénytelen vonatozni. Vigyazat: zsebesek mindenhol működnek, peronon és vonaton, vigyázzatok a táskáitokra bár 2022től fokozott rendőri jelenléttel számolhatunk az aluljárókban, állomásokon.

Jegyek 2024ben - VÁLTOZÁS!! 

Idén változik a jegyrendszer mind a sima, egy szakaszra érvényes mind a napijegyek tekintetében. A holtszezonban, télen vagyis november 4- március 15 között olcsóbban utazhatunk, konkrétan km-arányosan ahogyan bármely más vonaton vagyis kb 2,40 euroba kerül egy jegy két falu között. Egyébként meg naptól függően drágább lesz ugyanaz a jegy hétvégén, ünnepnapokon vagy nyári főszezon idején amihez egy külön 'színes' naptárat is készítettek nekünk. Pontosabban 3 kategoriát határoztak meg amiket A és B és C betükkel jelöltek és zöld-sárga-piros színekkel a naptárban , a zöld A szezon a legolcsóbb és a C piros színű a legdrágább- lásd táblázat

cinque-terre-single-ticket-category-biglietto-singolo-categorie.webp

 

Jegyárak 2024ben

    szakaszjegy 1 napos bérlet - CT card treno 
    felnőtt gyerekek felnőttek gyerekek  70 felettiek családi
A zöld 5,00 2,50 19,50 12,50 16,00  49,00
B sárga  8,00 4,00 27,00 17,50 22,50  69,50
C piros 10,00 5,00 32,50 21,00 27,00  84,00
télen     14,80 8,50 11,20 36,20

Gyerkek 4-11 éves kor közöttiek, felnőttek 12 éves kortól, családi jegy 2 felnőtt 2 gyerek (4-11éves)

A napijegy vagyis 'Cinque terre card treno' nem 24órára hanem a megváltás napján éjfélig érvényesek !! Mindegyikből létezik 2 napos változat, nézzétek meg a weboldalon a pontos árakat, klikk ide  .

Jegyvásárlás: A sima, egy szakaszra szóló jegyeket megveheted a tabacchiban, a trenitania weboldalán vagy applikációjában és az állomásokon a kasszában vagy az autómatátkból. bármelyik állomáson. A napijegyet megveheted ugyanúgy az állomásokon a kasszában vagy az autómatákból is, de La Speziában mindig nagy sor van mindegyiknál. A napijegyeket megvehetitek a Cinque terre információs irodákban a cinque terre falvaiban az állomásokon (ha autóval vagy hajóval érkezel de aztán vonatozni akarsz). A napijegyek névre szólóak tehát akár digitálisan az autómatákból, akár a kasszában veszed meg mindig meg kell adni minden jegyhez egy nevet és születési adatokat amit rányomtatnak. Ha a Cinque terre információs irodában veszed meg a 'régi típusú' jegyeket akkor neked kell ráírni tollal alul a kihagyott helyre (több nyelven oda van írva). A kalauz a vonaton ekérheti a személyidet és ellenőrizheti az adatokat főleg kedvezményes jegyek esstén vagyis a gyerek vagy 70 felettiek vagy családos jegy használóinál. A napi jegyeket megveheted online is a weboldalukon , klikk ide. Aztán letöltheted az applikációt ami a MyPass névre hallgat ( narancssárga, fekette jel) de ma vagyis március 26án nekem azt írja hogy jelenleg nem működik pont a jegyárak változásai miatt. A jegyeket általában érvényesíteni kell az álloméásokon a peronon vgy az oda vezető lépcsők előtt a folyosókon talélható felszerelt fehér zöld gépekkel, benyomod a jegyet és rápecsételi a détumot, órát. Ha autómatából veszed vagy on line akkor általában meg kell adni az érvényesség napját vagyis hogy mikor akarod felhasználni.  

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A falvak egy részét GYALOGÖSVÉNY köti össze de vannak olyan gyalogutak is amik hegytetőre vezetnek egy templomhoz vagy egy oldalsó öbölbe le. A leghíresebb a via del Amore, ami 2012 óta van lezárva de 2023ban megnyitotték egy részét és 2024ben várhatóan végigmehetünk már rajta. Jelenleg az 5 falut összekötő legfontosabb 4 ösvényből csak 2 járható, a Monterosso- Vernazza és a Vernazza- Corniglia szakasz. Nem könnyűek így ehhez megfelelő cipő kell, hátizsákban ital, étel mert útközben nem nagyon van erre lehetőség... Pontos info ezekkel kapcsolatban egy  külön cikkben, klikk ide.

Nézzétek meg a szállások menüben az első itteni szállást amit a Toszkána Mánia oldalra feltettem- klikk ide.

vagy a Pisa Lucca környéki szállásokat, ezek vannak legközelebb a Cinque terréhez klikk ide

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145