A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Állatkertek- állatparkok

A leghíresebb talán a Pistoiai állatkert, aztán van egy erdei park állatokkal Lajatico mellett de a tengerparton vagy Poppinál is .

Pistoia Zoo : Pistoia Firenzétől nyugatra található az autópálya mentén ami Pisába- Luccába vezet.

La Vallata - aki Lajaticoban nyaral és a gyerekekkel egy rövid sétálós programot keres annak ajánlom a Giusti család La Vallata étterem melletti állatparkját. Nem voltam felkészülve rá hogy ilyen hosszú az ösvény, a végén másfél óra alatt értünk a végére, kb 22 hektár a család teljes birtoka. A parkolás nem gond ha nem ebédidőben mentek, a vasárnapot is elkerülném a sok rendezvény miatt (keresztelő, esküvő, első áldozás). Az állatok nagyobb területen mozoghatnak, sok helyen a látogatót nem választja el semmilyen kerítés, arra kell vigyázni hogy a kapukat ajtókat bezárjuk magunk után minden egyes új kertnél. Az étterem mögött egy kis tónál kezdődik, ahol kacsák és más vízparti madarak láthatóak szabadon, az út mellett felállított ktercekeban pedig különleges tyúkok-kakasok vannak, amiket kiállításokra visznek. Az állatok az évek alatt sokat cserélődnek, de itt láttam mindig a két lámát is a tó utáni bekerített részen. Utána van egy golya-gém kert, aztán beljebb az erdőben ketrecekben, elkerített részeken bagoly, páva, pulykák, gyönygtyúk, mokus, hermelin, vanyul, vaddiszno és a cinta senese, vagyis sienai örvös malac. Az erdei tó jóval nagyobb, itt hattyuk is vannak, aztán a tisztásokon kecskék, bárányok, poni és szamár, fekete tehenek, őzikék amiket szinte meg lehet érinteni mert nem szaladnak el.

Az ösvény jól ki van táblázva, az állatok neve mellett van egy rövid info is, van több piknikes rész is ahol faasztalok, padok állnak és szemetes is van! Az étteremben lehet venni kisebb zacsiban ételt amit odaadhattok az állatoknak. Mi tavasszal voltunk egy esős napon ezért elég sáros volt minden de azért járható volt így is. Legközelebb naposképeket is csinálok majd.

a címe La Vallata étterem, via Provinciale per Lajatico, 55, telefon 0587 640017

nyitvatartás: téli esős-sáros időt kivéve mindig vagyis általában május 1től szept 30ig

belépőjegy: nincsen

Poppi Állatkert: aztán visszatérve Firenze mellett keletre a Mugello részen található a Poppi Állatkert, ahol farkasok, ragadozómadarak is láthatóak egy kb 50 hektáros területen.

címe: Poppi, via del Parco Zoo 16, telefon 0575 504541 weboldala http://www.parcozoopoppi.it/

nyitvatartás: minden nap reggel 9től naplementéig, december 1től febr 28ig 9-12,30 és 14,00-17,00 között.

jegy: felnőtteknek 7 euro, gyerekek 2-10 év között 6 euro, csoportok esetén 5 euro

Parco Gallorose: Cecina közelében van ez az állatfarm melynek neve Parco Gallorose. ahol háziállatok, vadállatok és fantasztikus növények várják a kicsiket és nagyokat, van bekerített játszótér és büfé, piknik asztalokkal is helyben, nagy ingyenes parkoló. Mi is voltunk egy őszi délután és tavasszal megint megyünk. Egy igazán hangulatos és hálás kirándulás minden korosztálynak! A park 2001ben nyitotta egy olasz család majd 2006ban egy nagyobb bővítésen esett át és elősdleges feladatának a helyi állatfajták védelmét tekintette. Vannak itt az Amiata hegyen élő szamarak, pomaranci található bárányok, Monterufoliban élő kis lovak, pisai tehén, a Cinta Senese nevet viselő örvös disznó. Az egzotikus állat sem hiányozhatnak, hiszen vannak papagájok, struccok, majmok, zebra, antilopok, teve, hiena és vadmacska amik igazán jól érzik magukat ezen a különleges klimájú területen hiszen a tenger csak 2km. Mindegyik állat kerítés mögött vagy ketrecben van, mellette mindegyikről van egy rövid leírás -neve, hol él, mit eszik stb de csak olaszul (sajnos). Pár kép kedvcsinálónak:

Az állatok 50,000m2 területen élnek, amit egy 3,4kmes kijejölt úton járhat be a látogató vagyis egy legalább 3 órás program, 180 állatfajjal találkozhatnak.Természetesen a növények is különlegesek, kb 14,000 fajta található belőlük főként a mediterrán növények közül. Az azienda agricola vagyis termeléssel foglalkozó gazdaságban megtekinthetőek a különböző munkafázisok és eszközök is. Néhány érdekes adat pl hogy mit fogyasztanak naponta: 8.000 liter víz, 900kg szalma és széna, 40kg hús, 10kg kenyér, 80kg zöldség és gyümölcs, 5kg méz és gyümölcslé....

Egy kis étterem is van itt ahol természetesen nem csak a tradicionális ételeket készítenek természetesen nagy részben saját alapanyagból. Egyéb info:

  • az állatok ketrecben vagy dupla kerítés mögött vannak
  • az út jól járható kisgyerekekkel és babakocsival is
  • van egy nagy bekerített játszótér is a kis étterem mellett fák alatt kb féluton
  • az étterem ebédre és vacsorára is nyitva van, nem drága
  • több helyen vannak piknik asztalok útközben is
  • több wc és ivókút is található a kijelölt úton
  • játszótér padok az étteremnél a tető alatt

mi is voltunk itt 2011 novemberében ami egy kifejezetten meleg nap volt (20fok) de felhőkkel, hamar bestötétedett ezért a képeink nem igazán lettek jók, de a jobb oldali KÉPEK menüben a saját képek között feltettem elég sokat vagy klikk ide. Nekünk tetszett és egy 7 éves gyerekkel pont ennyit lehetett végigcsinálni, a 3 óra alatt egyszer ettünk egy jégkrémet a büfénél, meg vettünk vizet. A legjobb persze az volt amikor az állatok elfogadták a száraz faleveleket tőlünk (alpacca és őzek).

Cím: Cecina via Aurelia Sud loc. Cedrino. Vagyis az Aureliáról ami Livornótól-Cecinán át megy délre Grosseto felé a Cecina Sud- california kijáratnál kell kimenni, majdbalra Cecina felé tovább (az út neve sp 39 vagyis vecchia Aurelia) innen kb 1400méterre jobbra van a park bejárata. weboldaluk: www.parcogallorose.it

nyitvatartás: márc 1-okt 15ig minden nap reggel 9,30tól napnyugtáig egyébként csak munkaszüneti napokon és ezeket megelőző napokon 10től napnyugtáig. A jegyiroda 90 perccel előtte bezár)

jegyárak: felnőtt 7 euro, 7 éves kor alatt 6 euro, minden kisgyerek aki 90cm-nél alacsonyabb ingyen mehet be a parkba.

Folyt köv

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145