A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

viareggio karnevál

Minden télen megrendezik a régió legnagyobb karneváli felvonulását a tengerparti üdülőhely, Viareggio parti sétányán, mely majdnem olyan mint a Rioi! Egy karneváli napon 150.000 ember jön el megnézni és végigvonulni különböző jelmezekben, papírmassé mozgó szobrok között. És persze ott a homokos tengerpart, amit egy napos teraszon forró capuccinot kortyolgatva érdemes megnézni ilyenkor is.

 a karnevál időpontjai 2020ban: február 1, 9, 15, 20 , 23, 25

Viareggio: A tengerparton a pálmafás sétálóutcán elegáns üzletek, éttermek, kávézók és a bagni-k, azaz strandok vannak - nagy bejárataik és különböző szolgáltatásaik csábítóan hívogatják a nyaralókat, akik ellepik a napágyakat nyáron. A másik oldalon elegáns kis hotelek és nyaralók találhatók, mögöttük mint egy keret feltünnek a Carrarai márványhegyek fehér foltjaikkal (bányák).
Carrara hegyei. Írtam erről a részről is a Toszkánát bemutató részben a Pisa és Toszkána ÉNYi része menüben.

A karnevál története: Egy februári estén 1873ban a Casinó egyik asztalánál ültek és beszélgettek a viareggioi fiatalok, akik elhatározták, hogy karnevéli felvonulást kéne tartani a város terén, együtt mindenkivel. Még ebben az évben Húshagyó kedden megvalósult az ötletük, egy igazi karneváli felvonulás nagy, mozgó alkotmányokkal. Ez a története a ma már nagyon híres viareggioi karneválnak, amit szinte minden olasz ismer és rengetegen látogatják meg, hogy gyerekekkel, kifestve-beöltözve végigmasírozzanak a tengerparti sétányon egymás után több vasárnapon is.

Az első világháborúban úgy tűnt, hogy a hagyománynak vége szakad, aztán 1921ben mégis újra felvirágzik, és még sokkal nagyobb felhajtással ünnepelnek. A kb 2km-es sétányon (viale Regina Margherita), ami valójában 2 egymással párhuzamos, pálmákkal elválasztott széles út a tenger mentén oda vissza vonul a sor. A felvonulás 2-3 órán át tart és általában ,minden vasárnap du 3kor kezdődik, az első kategóriában 9, a másodikban 4 papirmassé kocsi szerepel. Összesen 12 maskarás csoport is beöltözik, mindegyike 8db 3 méternél magasabb kompoziciót foglal magába (2008). A belépők igen borsososak, egy sima belépő is 15 euro körül van, a tribün helyért mégegyszer ennyit kérnek.

Na de menjünk tovább a történettel : 1921ben éneklik előszőr a karnevál hivatalos himnuszát, és ekkor kezdik el a zenei aláfestést, amit az egyik alkotmányon egy kis zenekar biztosított. 2évvel később már megjelenik Pierott, az első báb, ami mozgatta a fejét és szemeit és a karnavál szimboluma is lesz. 25től térnek át a papírmassé használatára, amiből könnyű, mozgatható szobrokat készítenek. Aztán 30ban feltűnik Burlamacco, aki a híres jelkép lett és még Párizsban is bemutatták, majd a 2. világháború után 1946ban újraszületik a karnevál. 1960 júniusában átadják azokat az óriási hangárokat, amikben az év folyamán a csapatok elkészítik a papirmassé szobrokat. A tv folyamatosan műsorára tűzi a karnevált 1954től, majd az eurovisione is 58tól.
1998ban ünnepelte a 125. születésnapját egy egész hónapos karnevállal, ami éjjel-nappal tartott, futballversennyel - Coppa Carnevale. Aztán 2001ben avatták fel az új komplesszumot, ahol az új hangárok mellett egy nagy színpad, múzeum, papírmassé iskola is működik és több programnak is helyet ad.

Amit csak pár éve fedeztem fel az a többi program ami kíséri a karnevált. Most itt nem csak a kiállításokra meg előadásokra gondolok ami inkább az olaszoknak leeht érdekes hanem pl a rioni-k vagyis városrészek bulijára. Ugyanis mindegyik városrész tart egy bulit ami szinte egész éjjel tart, ilyenkor azon a részen minden nyitva van, éttermek is és nagy vacsikat csapnak, van utcazene és tüzijáték. Aztán ilyenkor nem csak megnézni lehet a papirmassé készítését hanem részt venni egy bemutatón vagy együtt csinálni velük- a citta del carnevale központban. Ez egy realtíve új épületegyüttes rögtön az autópálya lehajtójánál ahol ezek az óriási papír bábok és szerkezetek készülnek jól elhatárolt boxokban amik marha magasak és a 'garázsajtó' is hogy ugye  beférjen rajta egy ilyen karneváli kocsi. 

egyéb: A karneváli felvonulás vasárnapon általában du.3kor kezdődik, a keddi egy kicsit korábban (fél óra) és a zárónapon van hogy késöbb ( du5kor). Ilyenkor végigvonulnak a nagy mozgó papirmassé szobrokkal felszerelt 'kocsik' - a carri-k. Tüzijáték is van az utolsó napon a felvonulás után. A belépőjegy általában 18 euro körül vannak felnőrrkenke, az idősebbek 65 év felett és a 14évesnél nem nagyobb gyerekek 120 centi alatt 13 eurot fizertnek- vannak kedvezmények csoportoknak, elővételben vásárlóknak viszont aki ülőhelyet szeretne a tribünön annak plusz 10 eurot kell leperkálnia már ha sikerül neki megkaparintani a helyet (elővételben elfogynak). Bárki odamehet és a nagy kocsik mellett masírozhat!!!! A butikok és éttermek egész nap nyitva vannak és érdemes már ebédre odamenni mert parkolóhelyet szinte lehetetlen találni a közelben. A parti sétányra csak belépővel lehet menni de ezt csak du 2től kezdik lezárni tehát aki ebédre odamegy az megspórolja a jegyeket is ha ott eszik helyben vagy csak lemegy a partra.A végén átadják a különböző díjakat.

További info és pontos program : www.viareggio.ilcarnevale.com

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145