A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Gioco del Ponte

Pisában a juniusi feszták egyike, ha nem a legfontosabb ez a középkori játék ami nveével ellentétben nagyon komoly és fotnos összecsapár a városrészek csapatai között. Az utóbbi években sok változás történt a játékkal kapcsolatban, már nem napközben hanem késő este zajlik és nem vasárnap hanem a hónap utolsó szombatján.

A versenyt már az 1400as években megrendezték, sőt egyesek szerint a XI. századi Mazzascudo nevű harci játékból alakult ki (ezt egyéni küzdelem jellemezte). A pisaiak nagyon komolyan veszik talán mert arra az időre emlékeztet, amikor a város fénykorát élte és nagy területek és népek felett rendelkezett. Eleinte egy téren de ma már a Ponte di Mezzo hidon folyik a játék, és nem napközben a 40 fokban hanem késő este, 22kor kezdődik maga az összecsapás. Tehát most este fél 8-8kor egy történelmi felvonulással kezdődik, melyben minden csapat felvonul összesen kb 700 résztvevővel: mindenki középkori ruhában van, elegéns dámák, lovas katonák, lovagok és zászlódobálok lépkednek rendezett sorokban. Az alaphangulatot a dobosok és trombitások szolgáltatják és a hangulat egyre forróbb. Az Arno partján a felállított tribünök és nézők sorfala között vonulnak a következő hídig majd a másik oldalon vissza a Ponte Mezzo-ig. A két oldali tribünökön (4000 férőhely) és a folyóparti falon ülve kb 30 ezer néző kíséri a játékot a helyszínen, idlén tv-ket is tettek ki hogy a lényeget is jobban láthassák. A tribünökre csak jeggyel lehet bejutni hivatalosan ami viszont már du 5kor elfogyott - mi viszont ott álltunk az utolsó tribünnél és mielött az elős csapatok nekifeszültek volna beengedtek 120 embert mert anniy hely üres volt tehát kényelmesen nézhettük a versenyt, bár messze van innen.

A versenyben Pisa két városrészének csapatai mérik össze erejüket 'játékosan': a folyótól északra eső Tramontana (naplemente) és a délre eső Mezzogiorno (dél). Több csapattal állnak ki, melyek 50-60 főböl állnak és mindegyiknek egyedi színei és szimboluma, zászlója van, melyet ruhájuk és zászlóik mutatnak. Speciális cipőknek a tapla elől az ujjaik alatt több centis 'platot' kaptak hogy jobban neki tudjanak feszülni amiko nyomnak hátrafelé, a válluknál egy vastag kemény párna van és vastag bőröveik.

A két városrész csapatainak egy nehéz rudas 'kocsit' kell áttolni egy hídon, mig a másik csapat ellenkező irányba tolja. A tavalyi győztes kezdheti a versenyt és amikor kihírdeti hogy melyik csapatát állítja játékba az ellenekő oldalon kiválasztják hogy ki fog kiállni ellenük. A csapatok kapitányai hangosan skandálnak és mindenféle taktikákkal próbálják kilendíteni a szekeret viszonylagos egynesúlyából. A híd két oldalán egy-egy zászló található amit most az éjszakai időpontra tekintettel kék és piros fényrúdra tesznek, ha a szekér ideér a zászlóhoz és meglöki a zázsló lebillen így mindenki láthatja hogy az adott csapatok közül ki nyert. A versenyek közül van amelyik csak 2-3 percig tart de most 2014ben volt egy 22 perces menet is, ami a 90es évek óta nem fordult elő. Idén a Tramontana nyert 4:3 arányban és késő éjge ynúlóan ünnepelték a csapatokat.

Program 2014ben:

13,00 a tribünöket és épületeket díszítik és felállítják a sátrakat a két oldalon

17,30 lezárják véglegesen a két hidat és folyópartokat

19,30 kezdődik a felvonulás először a fiatalok és középkori ruhás résztvevők majd a bírók

20.00 kor ágyulövésre kezdődik a felvonulása a Tramontana majd a Mezzogiorno csapatoknak is

21,15kor a Mezzogiorno cspatai vonulnak el a városháza előtt

21,30kor beérnek a csapatok a saját vérosrészeik terére a híd két oldalára, a bírók végignéznek mindent hogy megfelel-e az előírtaknak

22,00kor kezdődik a versdeny. Az egyik városrész vezetője kihírdeti hogy melyik csapat kezd és kihívja a mások oldalt -

kb 22,20 eldördül az első puskalövés és nekifeszülnek az elős csapatok.

kb 0,30 utolsó összecsapás (hetedik)

kezdődhet a feszta az Arno két oldalán zenével, tüzijátékkal

A verseny hivatalosa weboldala www.giocodelpontedipisa.it illetve a funclub weboldala és a junius fesztáknak is van saját weboldala giugno pisano néven

A 2014es versenyről itt egy cikk és video az Il Tirreno újságból, klikk ide. Feltettem pár képet a facebookos oldalunkra klikk ide (ha fent vagy)

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145