A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

alapvető tésztás receptek

 Nézzük a legegyszerűbb tésztás recepteket

A következő receptek az olasz tésztákat mutatják be, alaprecepteket amiket mindenki ízlése szerint módosíthat. Relatíve kevesebb szószt tesznek a tésztára mint mi magyarok és fejenként 8-10gdkg tésztával számolnak csak (erről többet írt Diana cikkében). A főzővízbe csak kristályos, durva sót szórnak, de nem szoktak bele olajat önteni mint néhányan otthon. Az olasz tésztákat pontosan annyi ideig kell főzni amennyi rá van írva a zacsira, újraforrástól számítva és sokkal több vízet használva mint otthon, így nem ragad össze ( ja és kevergetni is szokták).

Pomodoro / pumarola vagyis paradicsomos szósz ( nem keverendő a magyar milanese-vel mert abban gomba is van)

Hozzávalók:

1 hagyma
2 fokhagymagerezd
2 kanál olivaolaj
1kg paradicsom
1 csipet cukor és so bazsalikom

Az olivaolajban először a fokhagymát majd a finomravágott hagymát megfonnyasztjuk. Rátesszük a paradicsomot, megcukrozzuk, sózzuk és legalább 25 percig alacsony tűzön 'fözzük' majd a végén beledobjuk a nyers bazsalikomleveleket. Mindenképpen keverd össze a tésztát a szósszal és reszelt parmezánnal a tetjén tállaljuk.

 

pasta con ragu vagyis húsos szósszal (magyarul a bolognese ?)

Hozzávalók magyar recept alapján:

fél hagyma
1 kisebb répa
1 zellerszár
300g darált marhahus
200g hámozott paradicsom vagy püré, sűritett paradicsom
fehérbor
húsleves
so, bors, 3 kanál olivaolaj

Ha kíváncsi vagy arra hogy miként kell elkészíteni ls hogy mi az én receptem amit a helyi néniktől tanultam akkor klikkelj ide. 

 

Penne all'arrabiata -csípős, paradicsomos szósz

Hozzávalok:

1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 csipös paprika
4 kanál olivaolaj
400g paradicsom

pár bazsalikom levél

Az olajon kezdjük az összepréselt fokhagymával, majd megdínszteljük rajta a hagymát, és aztán rádobjuk a csipőspaprikát apró darabokban. A paradicsomot meghámozzuk, apró darabokra vágjuk (vagy előveszünk egy konzervet) és a levével együtt ezt is rátesszük majd megsózzuk és kb. 15 percig főzzük. A kifőtt tésztát a szószban átforgatjuk egy percig magas tűzön és legvégül a bazsalikomlevelekkel meghintjük.

 

Bucatini all'amatriciana - hagymás, sonkás, paradicsomos szósszal

Hozzávalók:

150g sonka kis kockákra vágva
1 hagyma
300g paradicsom
so, bors

Amikor a sonka megpirul a tűzön kivesszük és a kisült zsiradékban megpiritjuk az apróra vágott hagymát. Majd hozzáadjuk a meghámozott, lepaszírozott paradicsomot, sót, borsot. Kb. 15 perc főzés után újra visszatesszük a sonkakockákat és még 10 percig hagyjuk föni. Hozzáadjuk a tésztát és az egészet átforgatjuk.

 

Pasta con aglio, olio, peperoncino vagyis fokhagymás-csípőspaprikás-olajos tészta

Hozzávalok:

3 gerezd fokhagyma
olivaolaj
fél csipőspaprika
petrezselyem

Az apróravágott fokhagymát, csipőspaprikát az olivaolajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük az apróravágott petrezselymet is. Legjobb, ha a tészta nem puha még, és ebben fő meg az utolso 2 percet.

 

Spaghetti alla puttanesca - vagyis paradicsomos olajbogyós szósszal

Hozzávalók:

400g paradicsom
12 fekete olajbogyo
olivaolaj
4 kicsi olajos heringfilet
1 kanál kapribogyó
petrezselyem
bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
so, bors

Az olajban megdinszteljük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és hagyjuk föni egy kicsit. Aztán a kapribogyot, a kimagozott olajbogyokat, es az aprora vágott heringet, majd 10 percig erös tüzön tovább fözni. Végül az aprora vágott petrezselymet, bazsalikomlevelet, sot, borsot és készen van.

 

Spagehtti alla carbonara - szénégetők tésztája

Hozzávalók:

100g füstölt bacon/szalonna kockára vágva

4 tojássárgája, 1 teljes tojás
40g pecorino (érett, sos kemény sajt)
so, bors, fokhagyma ha szeretitek
kb. 100g tészta fejenként

Amíg a tészta fő a vízben a tojásárgákat és tojást egy villával felverünk és megsózunk, borsozunk majd a reszelt sajtot is belekeverjük. A szalonnakockákat megpirítjuk majd levesszük a tűzről az edényt és ráöntjük a tojásos masszát. A kész tésztát visszatesszük a meleg lábosba és jól átforgatjuk míg a tojás krémes nem lesz a még forró tésztán de nem gyújtjuk meg újra a gázt alatta. A végén érdemes frissen őrölt borsot szórni rá már tálaláskor. Az eredeti receptben egy fokhagyma is kerül az olajba az elején de ezt ma már nem mindenki teszi bele (döntsétek el ti). A StreetKitchen egyik videojának végén is megnézhetitek bár itt spenotos változatban.

 

A lasagne és canneloni külön kiemelten saját cikket kapott, klikk ide

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145