A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyaralás 2020ban Toszkánában

Milyen lesz az idei szezon, mikor lehet utazni és hogyan változik meg az életünk, lemondhatók-e a foglalások és mág sok más kérdés ami most mindenkit foglalkoztat 2020 tavaszán a karantén helyzetben

frissítve 2020 május 18

Koronás idők- covid19- karantén - maszk és kesztyű....

Lassan átváltott a tél tavaszba és egyre erősebben süt a nap Toszkánában is, virágzik minden és énekelnek a madarak mégis nagy a csönd. A városok kihaltak, az utakon alig jár autó és a mindig zsúfolt lárnivalók környéke is csendes. A csapás hírtelen jött és nem tudjuk meddig tart bár most úgy tűnik Olaszország menyitja határait június 3án ha addig nem romlik a helyzet. Azt hogy miként is fogunk majd utazni még nem teljesen tiszta bár az autó a legjobb barátunk és a Szlovének már nem korlátoznak senkit sem a ki és belépésnél. A repülős társaságok jelenleg a maszkot és hőmérőzést használják bár ugye sokkal kevesebben utaznak még. 

Hogy mi van itt? Toszkánában nem volt soha sem olyan rossz a helyzet mint Lombardiában, kb tizedannyi volt a betegek és fertőzött száma. Itt is sokan otthonról dolgoznak/tak, a gyerekek is itthonról tanulnak, ritkán járunk bevásárolni de akkor legalább 7-10 napra. Most nyitottak a kávézók, éttermek, boltok...... Toszkánában a maszk használata kötelező amint utcára lép az ember és mások is járnak ott, az eldobható keszyűt is használni kell amikor boltba lépünk be ahova korltozott számban engednek be minket ezért van sor az üzletek előtt. A szállítási cégek nem álltak le így élelmiszer mindig is volt bőven, de ruha, cipő, elektromos kütyük is rendelhetők otthonra. 

Lemondások 2020ban 

Tudom hogy a helyzet jelenleg a bizonytalanság miatt talán a legrosszabb és sokan vagytok/voltatok kénytelenek lemondani a foglalásotokat aminek nem csak a vírus hanem az ebből a helyzetből fakadó közvetett tényezők mint szabadság vagy pénz hiánya is oka lehet. Senkinek sem kell magyarázkodni amikor ír, hiszen ha valaki akkor az olaszok még rosszabb helyzetben voltak mint ti otthon tehát megértjük.

A márciusi dekretum (18/2020) értelmében a szállásokat kötelezik arra hogy az előlegeket beszámítsák egy új foglalás esetén tehát nem veszik el viszont nem is kötelezik őket arra hogy visszafizessék függetlenül az eredeti lemondási feltételeketől.  Hivatalosan 12 hónapon belül lehet elhalasztani a foglalást de a legtöbben 2021 végéig adnak erre lehetőséget. Tehát az új rendszer az hogy mindneki kap egy új vouchert amiben a név és az elküldött előleg szerepel és ezzel majd tudtok jelentkezni ha aktuális lesz az utazás és újrafoglaltok (de át is ruházható másra). Aki már most tudja hogy nem tud az eredeti időben jönni az írjon és megkapja a vouchert de ha van alternatív időpontotok pl szeptember akkor átírhatjuk egy konkrét, új dátumra. 

Tudom hogy ez nem a legjobb megoldás hiszen ilyen ínséges időkben minden fillér számít de gondoljatok bele a idegenforgalomban dolgozók helyzetébe is. Míg a boltok, szolgáltatások lassan de beindulnak, sokan otthonról tudnak dolgozni addig a turizmus egy fél szezont elveszített már.

Alapszabályok 2020ban:

1, Toszkánában kötelező a maszk használata ami az orrot és szájat eltakarja. A maszkot elég akkor felvenni ha mások is a közelben vannak vagyis az utcán sétálva , futva egyedül nem kell, de zárt térben mindenképpen vagyis boltokban, éttermekben, múzeumokban.

2, A távolságtartás azt jelenti hogy senkihez sem megyünk közelebb mint másfél méter, legyen az kávézóban vagy étteremben vagy bárhol. A boltokba, éttermekbe ezért korlátozzák a belépést így lehet hogy sorba kell állni az ajtó előtt vagy érdemes előre foglalni ahova lehet. 

3, A tisztaság alapfeltétele a gyakori kézmosás, sok helyen tesznek ki épp ezért fertőtlenítő zselét ami elpárolog az ember kezéről vagy/és a kesztyű használata ahol ezt kívánják és biztosítják ( tömegközlekedés ).

4, akinek olyan tünetei vannak ami alapján lehet hogy mégis elkapta a vírust vagyis láza van és köhög, nem érzi az illatokat, ízeket, fáj a feje és hasa egyszerre... az azonnal jelezze azt a szállás tulajdonosának vagy nekem. Sok helyen hőmérőzhetnek pl strandon, boltokban, múzeumokban ezért remélhetőleg hamar kiderül ha valaki beteg. 

Addig is gyűjtsétek az infokat, olvassátok a toszkánás könyveket, nézzétek a filmeket amik itt játszódnak - link az én listáimhoz. Találtok parkolós, strandos, benzinkutas videokat a youtube-os csatornán- de csináltam a virushelyzetről is több videot. Keressétek meg a facebookon is a Toszkána Mania-t mert az a leggyorsabb és legegyszerűbb kapcsolat. Én itt leszek és várlak Benneteket ! Én mindig is optimista vagyok, ezt tudjátok és azt is hogy tele vagyok új ötletekkel. Jelenleg a kis 'házam' ( Casa Marsili) leköti az időmet de elhatároztam hogy amint lehet majd kirándulni csak rövidebb távolságban is kitalálok valamit hogy ti is 'velem tarthassatok' valamilyen módon, virtuálisan, live bejelentkezésekkel. Addig is tartsunk ki és nemsokára találkozunk!

 * * * * * * * * * * * * * * * * 

Fő témák amik miatt írtok általában:

1, Szállások - területek szerint csoportosítva találjátok a SZÁLLÁSOK menüben, de írhattok nekem is ha személyre szabott ajánlatot kerestek a  emailcímre

2, nyitvatartás, jegyek, előre foglalás egy múzeumba vagy Domba- mindent megtaláltok a TANÁCSAIM menű múzeumos részében, klikk ide. Most legalább 2 héttel előre kell gondolkodni és foglalni az Uffizibe, Akadémiába

3, Kiutazás : Már évek óta szeretjük a ryanair járatát Budapest -Pisa között, ami hétfő-szerda-péntek napokon foglalható. A wizzair is jár újra Budapest- Bologna között ami ugyan nem Toszkána de 80km Firenzétől. A nyári családos nyaraláshoz viszont még mindig leginkább az autós utazás jellemző, illetve a repülő-bérautó kombinácio. Bővebben ezekről írtam a kiutazás menüben, klikk ide.

4, gyertek velünk egy firenzei (vagy sienai, livornoi ) városnézésre magyar idegenvezetővel vagy egy fotóssal, vagy a helyi termelőkhöz vagy a Cinque Terrére, lesz megint Elba sziget július-augusztusban. Részletek, árak, időpontok a KIRÁNDULÁSOK menüben, a listához klikk ide. A lehettséges dátumokhoz klikk ide. Augusztusban nem leszek szerintem jövőre sem 2 hétig!

5,  a lajaticoi Andrea Bocelli koncertet július végén tartjáék itt nálunk, a Teatro del Silenzio-nak nevezett szabadtéri színházban. Jegyvásárlás és parkolás, szállások a BLOG menünben, klikk ide

A weboldal 15 éve alatt rengetegen foglaltatok, nagyon sok a visszajáró utazó és egymásnak ajánljátok az oldalat amit utólag is nagyon köszönök. Aki már utazott velem valamikor, akár évekkel ezelőtt azt emlékeztetném hogy a szállások nagy részénél 5% törzsutas kedvezményt is kapnak a visszatérő vendégek- keressétek ezt a kedvezményt a leírásban.

 

* * * * * * * * * *  falusi szállások őszre /kora tavaszra

Annak aki reggel le akar ugrani a pékségbe, beülni a kávézóba vagy este az étterembe, meglesni a helyieket.... Nagyon igényes, tágas lakásokat adnak ki itt a faluban nálunk: Anna kiadó lakásai 2-3 hálóval szombati tunrusban vagy az enyém 2hálóval és  Carlo lakása Siena belvárosában van, ideális családoknak is vagy autó nélkül érkezőknek ( utóbbiak turnusmentesen)

camera1 gelsomino12asoggiorno 

Elég egy szoba reggelivel 2/4 főre? A tengerhez közel egy kis faluban van Benedetta fogadója, 6 szobával saját étteremmel (reggeli, vacsora). A falunkban van egy szuper kis hotel, többszázéves házban, régi kőfalakkal de modern berendezéssel, reggelit is adnak, ez a Lajatico minihotelAztán ott van Marianna fogadója itt nálunk a falu határában egy rusztikus kőépületben isteni étteremmel, háziállatokkal.

 aristorante cam2pian 0esterno4

Pisa mellett van Marco panzioja igényes, shabby stílussal, a reggeli az árban, parkolás ingyenes. Aki repülővel jön és nem akar autót bérelni annak gyalogos távolságabn ott van Simone panzioja   

 pool2 aesterno5

AJÁNLATOK BORKEDVELŐKNEK: A közelünkben van Laura pincéje ahol 2 apartmant adnak ki, medence nincsen de kilátás annál inkább és a falu főutcája is csak 5 perc gyalog. Claudia panzioja is alig 10 perc tőlünk, ők biodinamikus (Demeter) olajat és bort is termelnek, rusztikus berendezés nagy kert. Anna apartmanháza Montalcinoban van, szerintem ez a Brunello a legjobb helyi bor és a táj is olyan mint a képeslapokon

CastelvecchioFienaiaMed aestern aest3763

Nagy borválasztékot találtok isteni ételekkel kísérve Fábio apartmanházában is, ami télen is nyitva marad. Isteni Vernaccia bort termelnek a San Gimignano pincészetben ahol bőséges reggeli is jár a szobákhoz de a Residence ugyanitt még közelebb van a városhoz de október végén bezárnak

0esterno2 cam 3 b aesterno6 

 Pont az étterem miatt szeretik sokan Luigi fogadójat, ahol reggelizni ebédelni vacsorázni is lehet és igazi vadász/gombás menüjük van télen (medence nyáron).

 poolnew

 

* * * * * * * * * * * * * *      Nyáron de nem szombati turnusban jössz? 

Vagyis aki nem tud /akar a szombati kötelező turnusban jönni annak is rengeteg szállást tudok mondani. Ha 2 főről van szó akkor a panziok, bed and breakfast vagy fogadók a legjobb megoldások pl Marianna, ClaudiaCaterinaMarcoGiovannaCristina vagy Matteo....

Családok esetén nehezebb de olyan medencés apartmanházak is vannak ahol nem ragaszkodnak a turnushoz pl a Lajatico residence 54es, vagyVolterra apartmanház, vagy ugyanitt a V. fattoria vagy Maruzio apartmanháza 

aesterno2 aesterno4 CelesteAngoloCott

 

* * * * * * * * * * * * * * *    Ajánlatok 2020 nyárra: 

Miért és hova érdemes ilyen korán foglalni? Ahova sok éve járnak vissza a látogatók azoknál a július vége/aug eleje tavaszra betelik.

villák: a legkorábban ezek az egyben foglalható, nagy medencés házak telnek be nyárra. Sienától délre van Raffaelle villája ami 2 családnak lenne ideális, medencével. Sajnos 2019 júliusra már tele vannak a kisebb luxusvillák 4-10 szobával, a nagyon 15-22 főre még szabadok. Valéria két háza a tengerhez is közel vannak sajéát medencével 4-6+1 szobával, Riccardo villái is nagyon kelendőek 6 szobával kcisit modernebb berendezéssel....

pool5 aesterno2

 

A közvetlen TENGERPARTI és onnan max 25 kmre lévő szállásokat két listán találjátok, az egyik a Pisa környékén lévők a másik délebbre Cecina és alatta lévők. A tengerpartokról írtam a régiós bemutatóban több téma szerint pl hogy én hova járok, ezzel kezdeném - az adott menühöz klikk ide

Nászútra és azoknak akik valami különlegesre ugyanakkor természetesre vágynak ideáis lenne Cristina panziójá ahol akár pár éjre is lehet foglalni szobát, ráadásul saját kertjükben termelnek zöldséget, gyümölcsöt, mézet, olajat és vegetáriánusok..... Tavaly találtam Danielá házát, akinek teraszáról a tengert látni körben, hangulatos szobákat adnak ki reggelivel. Közvetlenül egy jachtkikötőnél van a Piombino apartmanház , ami ideális családoknak de a városközpont is csak pár km (busz vagy gyalog) és a városból innen indul a komp Elba szigetére.

 pool3  aesterno2 terasz1

Rögtön népszerű lett tavaly a tengerparti kemping Edináéknál (szintén magyar) aki családi bungalowkat ad bérbe és van több medence, étterem és persze a strand a sarkon.  A tengertől kb 20kmre van Monika apartmanháza és itt csak 4 apartman van 2 épületben tehát igazán nyugis és nem is drága.

pool5 kert4

* * * * * * * * * * * * * * * *  Ősszel

 

 

Kiemelkedően igényes a Casciana Residence vagy a Pontedera Residence ahol szintén nicnsen turnus. Ha maradunk az apartmanoknál akkor a Vinci apartmanház szóba jöhet. 

   aesterno6  

 

Aki repülővel jön és nem akar autót bérelni annak a városi szállások lennének a legjobbak mert innen a tömegközlekedés elég jól megoldott. Egy pisai szállás közel a reptérhez Simone háza: rusztikus, kertes és egy 2 ágyas szoba reggelivel 60- 80 euro. Vagy a tengerparton pl a Viareggio kis hotel alig pár percre van a parttól.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Aki sürgős esetben akar beszélni velem telefonon az hívhat a +39 331 8508 145os olasz mobilon, vagy írjon a  emailcímre, de megtaláltok skypon és a Facebookon is, vagy üzenjen whatsApp-on (viberen már nem). Karácsonykor és augusztus elején otthon vagyok idén is, a magyar mobilom viszont sajnos mér nem működik

Kellemes készülődést

Viki

ps ha rólam szeretnél többet megtudni akkor a BLOG menüben találod a bemutatkozómat is

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145