A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

zarándokút - via Francigena

Toszkánán is áthalad ez a fontos zarándokút amit gyalog vagy biciklivel is meg lehetne tenni, akár egészben akár egy-egy szakaszt is. Van aki meditálni megy van aki csak a fizikai próba kedvéért más meg a természet szeretete miatt vagy mindhárom egyben. Mi is megpróbáljuk végigjárni a legszebb részeket

A Via Francigena egy ősi zarándokút Canterbury és Róma között, áthalad Anglián, Franciaországon, Svájcon és Olaszországon. A középkorban vált igazán fontossá ez az út, amelyen elsősorban gyalogosan zarándokoltak, napi 20-25 km-t téve meg vezeklésként, hogy a keresztény vallás szent helyeire eljussanak. Fontos kereskedelmi közút is volt egyben, mivel a gerincét alkotta egy nyugat-európai úthálózatnak, amikoris Julius Caesar megnyitotta a "Nap Útját", a legrövidebb útvonalat az Északi-tenger és Róma között.

1985-ben egy olasz régész, Giovanni Caselli kutatni kezdett a visszakereshető útvonalak között, amiket 990-ben Sigeric Canterbury érsek írt le, s a 80 szakaszból álló útvonal, melynek teljes hossza kb.1700 km, így vált ismertté újra. Aki az egészet végig akarja gyalogolni annak általában minimum 2 hónapot kell rászánnia, biciklivel akár fele enyi idő is elég.

Az Európa Tanács aztán 1994-ben ezt az utat 'Európai Kulturális Úttá' nyilvánította és azóta egyre többen vágnak neki. 2007-ben 27 kerékpáros járta végig a távot 16 nap alatt jótékonysági és figyelemfelkeltő céllal. 2009-ben az olasz kormány projektet tűzött ki az út olaszországi szakaszának felkarolására, amely nem csupán spirituális és vallási értelemben vett támogatást, de építészeti, kulturális, történeti aspektusokat is érint. A kezdeményezést támogatta a Toszkán tartomány is, ahol majd 400 km-en keresztül vezet az út és talán a legnépszerűbb része az útnak.
Napjainkban a zarándoklatot, amely vallási igénnyel született, történelmi, művészeti, természetbarát szempontok egészítik ki illetve pusztán annak az öröme, hogy együtt haladunk előre, leküzdve az út nehézségeit.

Nézzük pontosan a toszkán szakaszokat 

No neve Táv (km) idő gyalog (óra) Emelkedés(m) Ereszkedés (m) Nezézségi fok

1

Passo della Cisa-Pontremoli 19,4 5,0 527 132 Nehéz
2 Pontremoli-Aulla 32,9 7,2 386 565 Nehéz
3 Aulla-Avenza 32,4 8 718 768 Nagyon nehéz
4 Avenza-Pietrasanta 27,8 6,15 409 400 Nehéz
5 Pietrasanta-Lucca 32,3 7,15 410 412 Nehéz
6 Lucca-Altopascio 17,8 4 30 30 Könnyű
7 Altopascio-San Miniato Basso 25,3 5,4 283 173 Könnyű
8 San Miniato Basso-Gambassi Terme  23,7 6 406 231 Nehéz
9 Gambassi Terme-San Gimignano 13,4 3 344 329 Könnyű
10 San Gimignano-Monteriggioni 29,8 7,3 513 563 Nehéz
11 Monteriggioni-Siena 20,5 4,3 330 282 Közepes
12 Siena-Ponte d'Arbia 28,5 6,2 234 408 Nehéz
13 Ponte d'Arbia-San Quirico d'Orcia 27,4 6 258 399 Nehéz
14 San Quirico d'Orcia-Radicofani 32,7 7,15 532 790 Nehéz
15 Radicofani-Acquapendente 31,8 7 352 752 Nehéz
  Összesítés (km) 395,7        
  Napi átlag 26,38        

Mi Beával tehát nekiestünk 2015 őszén a témának és egy szabad napunkon megpróbáltunk egy szakaszt lejárni. Bea kezdte a férjével a szinte teljesen sík és könnyű jelzésű 6os távot Luccától Altopascio-ig ami bemelegítésnak jó volt. Aztán együtt jártuk vágig a Monteriggioniból induló 11es szalaszt Sienáig, ez is kb 20km. Ez távolságban alig volt több (mi egy kicsit Monteriggioni előtt parkoltunk) de azért van benne szintkülönbség, erdős és rét mellett futó út, alig van aszfaltos út de jól jelzett. Volt egy teljesen felszerelt pihenőhely de több helyen megálltunk mert fényképeztem és lazán sétáltuk végig. Amikor 5 óra múlva beértünk Sienába meg kellett keresnünk a buszmegállót ahonnan vissza tudtunk jutni Monteriggioniba az autóhoz. Egy másik késő őszi napon nekirugaszkodtunk a San Gimignano- Monteriggioni szakasznak (10es) ami már 35km. Itt már okosabbak voltunk és reggel letettük az autót a végállomáson vagyis Monteriggioniban és busszal stoppal mentünk fel San Gimignanoba a kezdéshez. Reggel sajnos elég késön indultunk mert el kellett küldeni a gyerekeket az isibe/oviba meg levezetni ide és aztán parkolás után feljutni. Ez azért fontos mert ugye ez egy kb7 órás programnál ősszel azt jelentette hogy a korai sötétedés miatt a végén már sötétben mentünk. Szerencsére ezek az utolsó km-k már főként aszfaltos úton, lakott területeken át vezetett ezért nem volt vészes. 

Aki szeretné végigjárni a teljes utat vagy annak Toszkán szakaszát annak minden nap máshol kell megszállnia és lehetőség van arra hogy a csomagjait mindig a következő helyen találja meg tehát elég egy kisebb hátizsákot cipelni. Aki viszont csak egy-egy napot szeretne kirándulni az mindig visszajuthat a kiindulási ponthoz. Ehhez 2 variácio van ami az adott városoktól illetve a közlekedéstől függ: lehet reggel otthagyni az autót indulásnál és du ide visszabuszozni mint ahogy mi tettük Sienából, hiszen innen járnak buszok gyakran. A műsik megoldás hogy reggel ott parkolsz le ahova be akarsz érni este és felbuszozol vagy stoppolsz az indulási pontra. Aki több napot tud rászánni annak szállást és csomagszállítást is tudunk intézni ha legalább egy kis 6fős csoprotról van szó. Aki viszont csak egy szakaszt szeretne végigsétálni annak felajánlunk egy kisebb csoportos kirándulást amikor egy magyar vezető kíséretével gyalogolhattok egy adott szakaszon, könnyed ebéddel. Mivel nyár melegben nem ajánlatos napi 5-7 órát gyalogolni főként a tavaszi és őszi időszakra koncentrálunk. A KIRÁNDULÁSOK menüben találhatjátok meg az esetleges időpontokat amikorra vannak jelentkezők. Ehhez is legalább 6 fő kellene de ha kevesebben jelentkeznek megpróbálunk összeboronálni több párt, családot. 

 Ajánlott szállások: a Lucca szakaszhoz Caterina panziojaSan Gimignano residence vagy a podere, Rosanna, Vera vagy Sienában Carlo kiadó lakása,

Hozzászólások   

+2 #1 Beatrix 2015-10-09 21:25
Igy indultunk el ferjemmel a Lucca - Altopascio szakaszra....
Mit csinàljunk a hétvégén? Egy a biztos, szabadtéri programot keresek, irány a természet, használjuk ki, hogy kellemes késő nyári, kora őszi idő van. Valami olyan lehetőséget keresek, ami egy kicsit sportos, de nem túlságosan megerőltető és közben élvezhetjük a napsütést. Így találtam rá a Luccat és Altopasciot összekötő útvonalra. Hogy őszinte legyek, első pillanatra elbizonytalanodtam a 18 km-es táv láttán. Biztos, ami biztos "B" tervvel is készültem.
Feltérképeztem a menekülő útvonalakat, honnan indul busz, vonat vissza a városba és "C" tervként készenlétbe helyeztem egy barátom, aki értünk jön, ha minden kötél szakad. Utólag be kell vallanom, hogy teljesen felesleges volt minden aggodalmam. Szinte végig sík terepen gyalogoltunk, az aszfaltos utat csak ritkán szakította meg egy-egy romantikus erdőszéli ösvény. Egy percig nem unatkoztunk, megcsodáltuk a jellegzetes toszkán falusi építészet remekeit, a gyönyörű kőből épült zsalugáteres házakat és az őket körülvevő szebbnél szebb kerteket, balkonokat. Ezek a színpompás teraszok inspirációt adnak az arra járóknak, hogy milyen újabb virággal gazdagítsák a saját otthoni oázisuk.
Az úton számos tipikus olasz bárt találtuk - jónéhányat ki is próbáltunk. Ne hagyjátok ki ezt az élményt ha erre erre jártok! Kényelmes tempóban kb. 4- 41/2 óra alatt teljesítettük ezt a távot. Bátran ajánlom mindenkinek, kellemes időben, friss levegőn jókat beszélgetve egy nagyszerű napot tölthetsz el."

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145