A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

a gyestől az iskoláig.....

Csak erős idegzetűeknek vagy inkább fogalmazzunk úgy hogy azoknak ajánlom akik panaszkodnak a magyar rendszerre! Bár az olaszokkal kapcsolatban mindenkinek a régi filmekből ismert hangos, nagy családok jutnak eszébe, ez mára sokat változott. 

A támogatás hiánya és a kevés munkahely miatt a legtöbben csak későn válalkoznak a szülésre, és akkor is csak egy utódra, akit aztán a nagyszülők, rokonok nevelnek az első években. Az óvoda talán a leginkább hasonló a magyarhoz de az iskola nekem szörnyű tapasztalatokat hozott és visszasírom a magyar iskolát!! A cikket még 2004ben kezdtem amikor terhes voltam de folyamatosan frissítettem....

Terhesség: Nagy örömmel tudtam meg, hogy kisbabát várok 2003 végén. A doki elküldött a terheskiskönyv kiváltásához, ami ingyenes és az összes kötelező vizsgálatot is ezzel tudtam a 9 hónap alatt megcsinálni ingyenesen. Persze ehhez egy hivatalos terhességi vizelettesztet kellett elöször csináltatni (7,50 euro) a rendelőben. A könyvecske lapjain a kijelölt vizsgálatok neve és az ajánlott ideje szerepelt (hányadik héten), és ki lehet tépni az aktuális lapot, ami egyben beutaló is. Ezzel idöpontot kellett kérni az itteni SZTK-ban egy hónappal előre. Volt előrejegyezve 3 ultrahangos vizsgálat, havonta nőgyógyászati vizsgálat, rengeteg vizelet és különbözö vérvizsgálatok, toxoplazmozis, HIV, cukorszint mérés. Minden jól működött, sőt mikor szükségesnek érezte a nőgyógyász plusz vizsgálatokat is felirt, pl. nekem kéthetente kelle ultrahangra mennem (megijesztettek a túl mélyen lévő placentával).

Akinek ez nem felel meg saját privát dokihoz is járhat, de ez alkalmanként 50-150 eurot kostál és őszintén szólva a környezetemben nem volt jellemző. Nekem egyszer egy ismerös ajánlott egy jó dokit, és mikor megijesztettek oda mentem egy ultrahangra, ami 10 perc volt és 80 euromba került - feketén, számla nélkül. Itt számít ez is, ugyanis az egész évben összegyűjtött orvosi és gyógyszertári számlákat év végén az adóbevalláshoz lehet csatolni és egy részét le lehet vonni az adóból ( akkor min 300 euro esetén most már elég 200 euro)!

A terhesség utolsó hónapjaiban szüléselőkészítőre jártunk (ez is ingyenes), amin hetente egyszer egy 20as csoportban pszichológussal, szülésznővel, gyerekorvossal beszélgettünk, bevittek a kórházba is megmutatni az egész szülészetet, termeket, szobákat a szülőmedencét stb. Egy hónappal a szülés várható ideje után az egész csoportnak újra találkozót szervezetek, ahol aztán megbeszélhettük saját élményeinket. Én jártam fizetős tanfolyamra is az uszodába ami hetente egy szombat délelötti órát jelentett, légzésgyakorlatokkal, masszázzsal és relaxos medencés foglalkozással.

Nem divat a fogadott doktor vagy szülésznő sem, és nem is hiszem, hogy valakinek ez megfordulna a fejében -én egyetlen esetről sem hallottam. Hiszen a kórházak tiszták, szépek, modernek, elégnek tűnik a személyzet is. Én egy kisvárosi korházban szültem, ahol volt 4 vajúdószoba, medence, zene, illatositók.. speciális szék, asztal, zuhany.., minden ami segithet a koncentrálásban. A szobák max 2 személyesek, saját fürdővel. Én egy fizetősbe kerültem mert a többi szoba tele volt, de nem kellett fizetnem. Itt volt Tv és a férj vagy 1 fő bent maradhatott éjjel-nappal a másik ágyon de nem volt más terhes nő mellettem. Bár magzatvizelfolyással kerültem be majdnem egy hónappal a várt elött, minden jól zajlott. Itt a természetes szülés hívei, kivárnak a császármetszéssel, és semmiféle 'kemény' érzéstelenitést nem ajánlanak (epidurális és társaik). A szoptatás mindenek felett, a bébiket nem itatják sem cukros vizzel, sem mással az első napokban, csak sokszor mellre kell tenni. A legtöbb helyen rooming-in van, azaz akár egész nap együtt lehetünk a babával. Aki pihenni akar pár órát az viszont leadhatja a megörzőbe a bébit bármikor. A szobába betolt teljesen felszerelt pelenkázón (pelenka, törlökendő, törölköző, krém) bárki maga is gyakorolhatja a pelenkázást, ezeket naponta ujratöltötték, tisztították. Egyébként min. 72 órát kell a szülés után bent tölteni, császármetszéssel egy nappal többet. Nekem teljesen pozitiv élményként maradt meg az egész.

Terhesség - gyes: A terhesség és szülés idejére egy alkalmazottnak Olaszországban 5 hónap 100%ban fizetett szabadság jár, amit 2+3hó vagy 1+4hó megbontásban lehet kivenni, az első szám a szülés előtti hónapokat jelenti, a második az utánit. Aki a vártnál korábban szül (mint én is) az bepótolhatja az elveszett napokat utána, tehát mindig legalább 5 hónapot fizetnek. Aki túlhordja a babát, az több napot is hozzácsaphat ehhez az 5 hónaphoz tehát hosszabb ideig kapja a támogatást.. Természetesen van aki már a terhesség első hónapjában kiíratja magát a dokival azért mert a munkahelyén nem tudják biztosítani az ülő munkát vagy veszélyes mert mondjuk vegyszerekkel dolgozik, nehéz dolgokat kellene emelnie stb. és így nemcsak a terhesség hónapjában hanem utána a szoptatás idejére vagyis majd 2 évre otthon maradhat teljes fizetéssel. Ez nem sokszor látott helyzet tehát maradjunk az alapállásnál, vagyis hogy 3 hónapos gyerekkel mehetnél vissza dolgozni, DE

Ki lehet kérni még 6 hónapot, ekkor már csak a fizetés 30%át fizetik és természetesen a munkavállaló hozzájárulási is kell. Mivel nem jellemző hogy valakit felvennénak a helyedre és ez nem elég egy gyerekes családnak a legtöbben nem használják ki ezt a 6 hónapot hanem még közben visszamennek dolgozni. Amikor ze is lejár még mindig nem kell visszamenni dolgozni pár hónapig ha a cég hozzájárul, de ez már fizetésnélküli szabadságnak számít, és amikor a gyerek betölti az egy évet ez is lejár. Ha valaki nem megy vissza dolgozni  a gyerek első szülinapján sem az automatikusan elveszíti a munkahelyét. A környezetemeben senki sem használta ki az egy évet, csak én. Amikor a ksifiam 1 éves lett otthagytam a munkahelyemet ami teljesen rendhagyónak számított (pedig akkor még nem volt krízis 2004ben). Visszamenni hat vagy 4 órás munkára nem lehet mert a cégek nem kötnek részmunkaidős szerződést, hiszen az állam felé majdnem ugyanannyi járulékot kell fizetniük így, mint a teljes órában foglalkoztatottak után. 

Bölcsöde: Hova teszik akkor a babákat? Nagymamák, testvérek, rokonok vigyáznak rájuk, esetleg magánbölcsik, ami pl Milanóban havonta 700 euroba kerül, Firenzében havi 500 eurotól ha még egy éves sincsen a baba. Természetesen az egy év alatti gyerekek után jár napi 2szer 1 óra szoptatási szünet, amit a legtöbben úgy használnak ki, hogy végülis napi 6 órát dolgoznak a 8 helyett és előbb hazamennek.

Amikor 1 éves lesz a gyerkőc akkor mehet hivatalosan állami bölcsibe  ha van hely. Ez  olaszul az asilo nido ami havi 300-500 euroba kerül, általában egy alapdíjból áll plusz minden ott töltöttt napért kell egy fix összeget fizetni ( a kajára, pelenkára). Mivel a kisgyerekek nagy része állandóan beteg a hiányzásos napokra ezt nem kell fizetni. A bölcsödék nagy része heti 5 napon reggel 8-du 5/6 között van nyitva de lehet fizetni fél napot is vagyis ebéd előtt vagy után elvinni a gyereket minden nap. Az első évben aludtak minden délután sőt eleinte még délelött is, a második évben csak délután és csak aki akart. Az utolsó 3. évben csak az aludt aki akart, vagyis pár gyerek. A csoportokban 10 gyerek volt kb amire 2 nevelő jutott. A bölcsödék általában egy hónapra zárnak be, vagyis augusztusban nincsen.

A normál óvoda vagyis scuola materna 3 éves kortól van és relatíve olcsóbb az alapdíj is meg csak a menzát kell fizetni meg az iskolabuszt  ha valaki igényli. A gond az hogy nem sokáig maradhatnak ott a gyerekek általában fél 9-9kor jön a busz értük és du 4-fél5 kor már haza is érnek. Heti 5 napot vannak nyitva és nyáron általában június végén zárnak be és egészen szeptember 15ig nem indul újra. Nálunk juniusban az utolsó két héten már csak ebédig voltak mondván meleg van, otthon vannak a nagyobb gyerekek. 

Valami minimális családi pótlék is létezik, ami valójában a fizetendő adóból levont összeg.

 Na és akkor elkezdődött az iskola ezzel az álmatlan éjszakák sora, a folytatáshoz klikk ide.

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145