A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Grosseto

A 80.000 fős nagyváros Livornotól délre, már az etruszk partvidéket elhagyva, 12 km-re beljebb a tengertől. A tíz toszkán provincia közül az egyik. Róma és Pisa felől is jól megközelíthető, ha repülőgéppel érkezünk Olaszországba.

Egy kis múlt..... Barlangi leletek arra utalnak, hogy már az őskorban is élt itt ember, sőt később, az etruszkok idején is. Grosseto mai területe mégsem volt sokáig egy állandóan lakott település, hanem egy, az északra fekvő, és virágzó város, Roselle fennhatósága alá tartozó térség. Roselle azonban a 12 etruszk városállam egyike volt, és már i. e. VII. sz. előtt alapították. A barbár betörések miatt, a VI. század körül azonban Roselle hanyatlásnak indult és ekkortájt kezdték el kiépíteni az akkor még Grosseto falucska magját.

Az első írásos emlék 803-ból származik egy bizonyos Grossito nevű településről, ami az Aldobrandeschi család hűbérbirtoka volt, luccai, nagyhatalmú nemeseké. Roselle folyamatos hanyatlásával párhuzamosan Grosseto egyre növekedett, mígnem 1137-38-ban Ince Pápa elrendelte, hogy Grossetoba helyezzék át a püspöki székhelyet, városi rangra emelve ezzel a települést. Így született meg a Grosseto-i Egyházmegye.

A XIV. század elején a város sikeresen ellenállt a német ostromnak, de alig húsz év múlva a pestisnek már nem tudott. Az itt lakó családok száma százra csökkent, a meggyengült várost évtizedeken keresztül támadták, majd a Mediciek foglalták el 1557-ben. Új, erős városfalat építettek, ezáltal Grosseto egy kvázi erőd lett, biztonságos hely, aminek köszönhetően lakosságszáma ismét növekedésnek indult. A Mediciek uralmát felváltó Lorena család egyike, Pietro Leopoldo a XVIII. században a Sienai Köztársaságot két tartománnyá osztotta, mely egyikének főváros Grosseto lett, ennek köszönhetően a város igazi gazdasági és kulturális fellendülést élt át. A napóleoni idők zűrzavara, majd a Lorenák visszatérése után 1861-ben a népszavazás Grossetot az Egységes Olasz Királysághoz csatolta.

Kezdjük a kört a Piazza Dante Alighierivel - a város központja, itt van a San Lorenzo Dóm, a Palazzo Aldobrandeschi, ami ma a provincia székhelye és a Palazzo Comunale is. Itt áll továbbá a Monumento a Canapone, azaz a II. Leopold il Lorena nagyherceg tiszteletére emelt márvány szoborcsoport.

A Dóm  vagyis Cattedrale di San Lorenzo, amit 1294-ben kezdték el építeni a város védőszentjének, San Lorenzonak tiszteletére az egykori Santa Maria templom helyén. Az építkezés a Sienával folytatott háború miatt többször félbemaradt, így a templom arculata elveszített egy egységes művészeti irányzatot. Az évszázadok során több átalakításon is keresztül ment, az 1800-as években próbálták tisztán gótikus stílusra formálni. Belül azonban ritka szépségek találhatóak, úgymint a Keresztelő kút, 15. századi eredeti ólomüveg ablakok a Dante tér felőli oldalon, a Madonna delle Grazie festmény és a Madonna oltár.

Medici-fal (Le Mura dei Medici): Habár már Siena uralkodása alatt is volt városfal, ezt az új falat a tűz és az ostromok ellen I. Francesco de Medici építette, miután Grosseto beolvadt a Nagyhercegségbe 1557-ben. A munka jól sikerült, a közel 3 km hosszú, erős városfal ma is áll, és kellemes, hosszú séták vezérfonala lehet az idelátogatóknak.

Környék:
Parco Naturale della Maremma: 9800 hektár vad természet. Gyalog, biciklin vagy lovon is bejárható. Három csodálatos tengerpartja is van, a Marina di Albarese, ennek a természtes folytatása a Colleungo, illetve van még a Cala di Forno, de ez csak vezetővel közelíthető meg. További infóért klikk ide.
Rosselle: Ha már úgyis beszéltünk róla, az etruszkok idején virágzó város maradványai ma is megtekinthetőek alig 8 km-re Grossetotól. Az etruszk és a római civilizáció nyomai egyaránt megtalálhatóak itt.

Grosseto tengerpartja az egyik legszebb toszkán part, hosszú homokos részekkel: Marina di Grosseto és Castiglione della Pescaia kedvelt üdülőhelyek, nyáron nyüzsgő városkák.

 

 

Hozzászólások   

-1 #1 Rekavicky 2015-02-17 10:23
2014 - egy erasmussal itt tarózkodó diák szerint:
.......Egyik hétvégén elhatároztuk, hogy elmegyünk közösen a tengerpartra. Sienából csak átszállással lehet eljutni a part menti városokhoz, úgyhogy először is Grossetóba vitt az utunk. A város nagy csalódást jelentett, mert ez már nem az a rendezett, hangulatos, szép Toscana volt, amit addig tapasztaltunk. A város tele volt különböző nemzetiségű bevándorlókkal, akik a vonatállomás mellett bandáznak. A sétánk során a főtéren álló templomon kívül nem sok szépet láttunk itt, úgyhogy hamar tovább is álltunk a tengerpart felé.

Marina di Grossetóban a part teljesen kihalt volt, csak pár szörföst lehetett látni, akiket a hideg sem rettentett el a kedvenc sportjuktól. Valószínűleg nyáron nagyobb életet és nyüzsgést lehet ott tapasztalni, hiszen a hosszú homokos tengerpart vonzhatja a turistákat és a helyieket, de a télen Toscanába látogatóknak nem biztos, hogy ez a legérdekesebb célpont.
a teljes cikkhez http://www.origo.hu/utazas/europa/20150106-toszkanaban-januarban-is-kincseket-talal.html

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145