A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hogyan juthatunk át Elbára vagy a többi szigetre?

Toszkána szigeteire csak akkor érdemes átmenni ha legalább egy teljes napod van mert a jegy nem olcsó és legalább egy óra a hajóút. Még júliusban sincsenek sokan és itt szuper strandok, erdők és sok szálláslehetőség várja a családos, kutyás, biciklis turistákat is. 

Elbára át lehet menni Piombinoból komppal amire autót is vihettek és gyakran járnak - ezek egy óra alatt érnek át és egész nap mennek. Csak főszezonban vannak kisebb, kétszintes kirándulóhajók amik San Vincenzo ( vagy Piombino) és a délebbi Porto Santo Stefano kikötőjéből indulnak Elbára és onnan tovább valamelyik szigetre. Ezek  reggel 8 körül indulnak és Elbára másfél óra alatt érnek át és innen még 1-2 óra a többi szigetre menni ha valaki nem száll ki és folytatja az hajókázást. Most 2019ben pl junius utolsó hetében kezdték és szept első hetében mentek utoljára Elbára. Adott napokon innen lehet menni tovább Gigio vagy Pianosa szigetére vagy Gianutri-ra de akár Korzikára is. Érdekes módon a kisebb szigetekre járnak a hajók Elbáról már május második felében és szeptemberben is (csak Elbára nem mennek még). Vagyis ha valaki átkompozik Elbára akkor onnan átmehet a szigetekre már junius elején vagy szeptember végén is. Capraia szigtére nyáron mennek hajók Livornóból is, reggel oda este vissza, napi egyszer. A hajókra lehet vinni kutyát csak be kell tartani a szabályokat pl az étterembe nem mehet.

K O M P O K

honnan/hova:  a legtöbb járat Piombino - Portoferraio vonalon jár, persze van más kikötőbe is, csak ritkábban pl Cavo vagy Rio Marina városkákba is.  

hajóscégek:  a legismertebb a Moby és a Toremar hajók fél óránként járnak Piombino- Portoferraio szakaszon de ritkábban ugyan jár még a Blunavy és nyáron bejön még a Cosica Ferries meg Elba ferries, Sardinia ferries is. Mindegyik cégnek van saját weboldala- ha ráklikkelsz a nevükre akkor odajuthatsz ezekre az oldalakra. 

mikor: nyáron hajnali 5től este 22,30ig főleg hétvégéken, aztán tavasszal és ősszel egyre késöbb kezdenek reggel és az utolsó hajó is egyre korbban jön vissza. A Moby és Toremar általában fél óránként jár, a többi hajó ritkábban csak napi 3-6 alkalommal. A kompozás kb 1 órás utat jelent plusz a beállás és kiállás az autóval ami általában 10-20 perc.

jegyárak: egy normál méretű autó 2 felnőtt 2 gyerek, hétköznapon sem ússza meg 120-150 euro alatt oda vissza még akkor sem ha 5 hónappal előre veszi meg a jegyeket. Olcsóbb hétköznap vagyis kedd-szerda-csütörtöki napokra, olcsóbb hajnalban vagy késő este de a délután 3órás is jobb mint a reggel 9-11 óra közöttiek vagy a du 5-7 közöttiek logikusan. A legdrágább augusztus közepe de ezt az időszakot eleve elkerülném auz olasz tengerpartok esetében, túl drága túl zsúfolt. Az árak úgy emelkednek ahogy fogynak a helyek kb mint a fapados gépeken (ryanair). Vannak akcios jegyek is pl az autóra 1-5 eurot kérnek csak.

jegyvétel: Az út mentén és a kikötőben is van jegyiroda ami valójában egy jó nagy épület, mozgólépcsőkkel, kávézóval, éteremmel, kisboltokkal ahol minden kompos cégnek van irodája. Sok weboldal létezik amin meg lehet nézni a jegyárakat és meg is vásárolhatjátok ha van hitelkártyátok - aztán már csak ki kell nyomtatni és mehettek. Be kell írni a dátumot és indulási/érkezési helyet (Piombino-Portoferraio) aztán hogy hány fő - felnőtt, gyerek, kutya és ha viszed az autót a márkája, típusa és évjárata ami alapján tudják a pontos méreteket. Kiadja a kompok listáját amiből kiválaszthatod ami neked a legjobb és aztán beírod a hitelkráty adatait és kész is. Többynyire kapsz egy emailt is a jegyekkel pdf-ben.

Hogyan juthatunk el a kikötőbe?

Aki autóval érkezik annak elég a Piombino táblákat követni majd beérve balra folytatni a PORTO felé. Több fizetős parkoló áll rendelkezésére illetve az utasoknak készült Terminál mögött van egy ingyes is de itt nyáron szinte kizárt helyet találni főleg hétvégén. A kikötő előtt is van irodája mindegyik hajós cégnek egy nagyobb parkolónál ami jól ki van táblázva, de lent is lehet jegyet kapni a molóknál. A parkolás a közelben elég drága pl ha ott akarod hagyni ahol a jegyirodák is vannak akkor egy napra 7 euro, több nap esetén napi 6 euro/nap, de messzebb vannak ingyenes parkolók is csak onnan le kell gyalogolni.

Hogyan juthatunk el a kikötőbe autó nélkül? Mondjuk vonattal, a menetrendben keresd  Piombino Marittima-t. Ide nem megy egyenesen vonat, tehát a Campiglia Marittima nevű állomáson kell átszállnotok egy másik vonatra vagy buszra ami 20 perc alatt éri el a kikötőt. Ezen az állomáson (Campiglia M.) átmegy minden vonat ami Roma- Genova között jár Pisán át (a másik a Firenze- Bologna vonal). A vonat egyértelműen ugyanarról az állomásról indul míg a buszhoz ki kell menni az állomás előtt/szemben található buszpályaudvarhoz és a buszra itt vehettek jegyet is, a busz általában megáll Pimbino központjában is vagyis a Stazione Centrale-n is majd utána emgy a kikötőbe. A buszjegy kb 2,10be kerül de ha a buszon veszed meg akkor 3 euro, a buszmenetrendhez klikk ide. Nyáron naponta egy adott időpontban  (júni 15-szept 15 között) létezik autóbusz ami Firenzéből egyenesen a piombinoi kikötőbe viszi az utasokat 2,5 óra alatt, Firenzéből reggel 10kor indul. A jegy ára 13 euro, a gyerekjegy 9 euro, még kisebb kutyákat is lehet velük vinni és nem drágább akor sem ha a soförtől veszed meg felszálláskor. A következő oldalon van erről info és itt lehet foglalni is: Tiemme. Aki egy nap alatt akarja megnézni Elbát vonattal annak a reggeli első vonattal 5,35kor kell elindulnia és Piombino Marittimára 8,05kor ér oda majd délután vissza az utolsó lehetőség 18,41kor vonatra ülni ugyanitt és 21,30ra érsz vissaz Firenzébe, az ára 30 euro oda vissza. 

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

San Vincenzoból és Piombinoból létezik hajó pl Aquavision érintve Elbát a mögötte lévő kisebb Pianosa nevű szigetre kora nyáron is, július-augusztusban a lenti Giglio-hoz és Capraia-ra is. Normál esetben em lehet ámenni a Montecristo és Gianutri szigetekre, előbbin csak egy őr lakik a másikon működő börtön van ma is. A Toremarnak van járata Capraia szigetére Livornóból de csak napi egyszer, többnyire 8,30kor indul és 17,30kor vagy 18,30kor jön vissza, az út 2 és fél óra!! Az ára fejenként minimum 10 euro az utasoknak és az auto 45 euro körül, egy útra persze - a linkhez klikk ide. Aztán Gorgona szigetére megy hajó Livornóbol és Capraiaról is elméletben, de a neten nincs egy darab időpont sem.

Ez a cég még a tavaszi és őszi időszakban is indítja hajóit pl Pianosa szigetére Elbáról de más szigetre is főleg ha valamilyen rendezvény vagy festa van. Ilyen pl november 1 környékén egy vasárnapon amikor a tintahalat ünnepelik Capraia szigetén...... - reggel 9kor indulnak Portoferraioból, megállnak 9,30kor  Marciana Marina-ban és 11kor érnek Capraia szigetére ahonnan 5 ór múlva vagyis du 16,00kor indulnak vissza Elbára. Felnőtteknek 30 euro, gyerkeknek 4-12 év között 15 euroba kerül a jegy. Pianosára minden nap mennek Elbáról, pontosabban Marina di Campo kikötőjéből: egész 9kor indulnak  és 45 perc alatt érnek oda, vissza pedig 14,45kor indulnak.  szept  16- okt 31 között és tavasszal április 1- május 31 között mennek a hajók Elbáról.

info és Aquavisionra jegyfoglalás is lehtésges rajtam keresztül, írjatok a  címre

Hozzászólások   

+1 #1 Rekavicky 2015-10-21 14:36
2014es mail
Szia Viki!

Bár személyesen sajnos nem találkoztunk ( remélem még visszatérünk Toszkánába és akkor majd az is összejön), de nagyon örülök, hogy így neten keresztül megismertelek és rátaláltam a honlapodra ( már nagyon sok ismerősömnek továbbítottam is az infót, hogy milyen nagyszerű honlapra bukkantam Toszkánával kapcsolatban ).

Nagyon jól sikerült az a rövidke 6 nap, amit ott töltöttünk. Sok helyre eljutottunk, Volterra ( egyik kedvencem lett, Saline di Volterrában pedig szuper reggelizőhelyre bukkantunk ), San Gimignano, Siena.
... Elba szigetére is átkompoztunk. Végigkérdeztük a hajótársaságokat, 4 felnőtt + 1 kocsi az egyiknél 169, a másiknál 155, végül a Blue Navy-nél 145 euró volt. Utólag kiderült, hogy nem kellett volna átvinni a kocsit ( 60 eurót spóroltunk volna ), mert egy napra nem érdemes, Portoferraiot fedeztük fel, Napoleon rezidencia, part, stb ott simán lehet gyalog is közlekedni. Ott is egy jó kis helyet találtunk- Garibaldino a neve, szuper a tenger gyümölcsei).

Útban hazafelé pedig kitérőt tettünk Modena felé...

Szállásunk ( Monika apartmanháza ) nagyon gyönyörű volt! Kedvesek voltak....

Nagyon köszönöm a segítségedet!
Remélem még visszatérünk valamikor és még más helyeket is fel tudunk fedezni!

További sok sikert!

Üdvözlettel: F. Krisztina

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145