A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Firenzétől nyugatra - Vinci, San Miniato

Erre is van pár Medici villa és itt van Vinci, ahol Leonardo született, a kevésbé ismert San Miniato és Montelupo a kerámia városa... Mivel itt éltünk az elő években sikerült jobban megismernem

Montelupo Fiorentino Egy kedves kisváros a főúttól nem messze, mely a kerámiaművészetről híres. Több nagyobb kerámiagyár és sok kerámiafestő is található itt. A XV-XVI. században különösen ismert és elterjedt volt az itt készült kerámia. Júniusban van mindig a kerámia fesztivál, amire érdemes ellátogatni. A város helyén egy vár volt még a középkorban, aztán a Firenzei köztársaság egyik védője lett, és a Mediciek a XVI. században egy nagy villát építettek ide. Hangulatos szűk utcái és Firenzéhez való közelsége miatt kitűnő kiindulópont ahhoz, hogy bebarangoljuk a környéket, mégsem ismert a turisták körében annyira. Itt található szállás a Montelupo kolostorhotel, klikk ide

Artimino Egy kis falu, ahol még jól látszanak a régi vár nyomai, úgymint várfalak, kapu, tornyok. Fantasztikus panoráma nyílik az olajfákkal borított vidékre és a sötét erdőkre. Nagyon szép a majdnem ezer éves kis San Leonardo templomocska a faluba felvezető út mentén. A leghíresebb mégis a Medici villa, melyet Buontalenti tervezett 1549-ben I. Ferdinand granduca-nak (nagyhercegnek). Úgy is hívják, hogy 'la villa dei cento camini', azaz a 100 kéményes villa, mert a tetején jól láthatóak a kémények, melyek a legtöbb helységben meglévő kandallókból indulnak felfelé. Ma az Etruszk Régészeti Múzeumnak ad helyet, de termeiben rendezvényeket (esküvőket) is tartanak.

Poggio a Caiano Egy újabb Medici villa, ezúttal Lorenzo dei Medici részére építette Giuliano da Sangallo 1480-ban. A szalonban nagyon szép freskókat találunk, érdekes Bianca Capello hálószobája is. Ez a hölgy volt I. Francesco granduca szeretője, majd felesége, és mindketten itt haltak meg alig pár óra különbséggel (valószínűleg megmérgezték őket). A legszebb látnivaló mégis a villa reneszánsz kertje, amely nagyon szépen gondozott ma is.

Vinci Leonardo da Vinci (1452-1519) szülőhelye, a kis dombon található XII. századi várat 50 éve restaurálták. Természetesen van Leonardo Múzeum, több is. Nekem a toronyban levő tetszett a legjobban, ahol az általa tervezett gépeket állították ki, melyeket a rajzai alapján építettek meg fából. Szárnyakat ragasztott fel, biciklit, autót, helikoptert tervezett, tankot, gépfegyvert, darut. De van vízen járó síléc, ami mutatja, hogy néha azért ő is hibázott. Fantasztikus koponya volt! A szomszédos téren van egy kis kávézó szendvicsekkel, kinti asztalokkal és két szuvenír bolt is, ahol nemcsak plakátokat, hanem pólókat, rajzokat is lehet venni. Itt van a Santo Stefano templom, ahol Leonardot megkeresztelték. A jegyeket az oldalsó múzeumban lehet megvenni, van olyan, ami érvényes Leonardo szülőházába is, Anchiano-ba, ami viszont több kilométerre innen fekszik, de autóval könnyen megtalálható, jól ki vannak táblázva az utak. A szülőházat 2012-ben nyitották ki újra, pár helység mellett a kilátás és az interaktív vetítés miatt megéri ide elmenni, Leonardo három dimenziós változatban beszél a vendégekhez több nyelven és oldalt kivetítik a falra az témához tartozó képeket, műveket is. Aki szeretne egy kicsit mozogni, az követheti az olajfaligeteken és pipacsmezőkön át erre kijelölt ösvényeket. Mikor először jártam itt, szinte görcsös nevetés jött rám, mert mindent Leonardonak hívnak Vinciben, az éttermet, a kávézót, a képgalériát és persze a hotelt, a virágboltot...mindent :)

Itteni szállás az Vinci apartmanház (klikk) vagy Leonardo apartmanháza (klikk) vagy 2018tól egy szuper kemping is (klikk)

Cerreto Guidi A Chianti borvidék egyik dombjára épült, olajfákkal és szőlőligetekkel körbevett reneszánsz falucska történelmi központjának szívében áll az 500 éves Medici Villa. A kastély I. Cosimo di Medici megrendelésére épült, aki vadászatai idején itt tartózkodott. A Villa azonban mégsem róla híres, hanem Isabella dei Medici -ről és a nő rejtélyes haláláról. Isabella gyilkosság áldozata lett. A legenda szerint féje, Bracciano hercege, Paolo Giordano Orsini fojtotta meg féltékenységből. Úgy tartják: a boldogtalan nő szelleme a mai napig ott kísért a kastélyban. Ha őt nem is, de egy Vadászati Múzeumot biztosan találhatunk a reneszánsz épületben. Cerrettoban minden év szeptemberében kerül megrendezésre a város védőszentjének, Santa Liberatanak a tiszteletére rendezett Palio del Cerro, ahol a négy városrész versenyez egymással. A város teljes lakossága ilyenkor az utcára vonul. Toszkána más településeihez hasonlóan Cerreto Guidi is bővelkedik kulináris rendezvényekben: gúnár-, vaddisznó és borfesztivált is rendeznek a faluban.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

San Miniato Minden olasz ismeri ezt a nevet, mert a ritkaságszámba menő fehér szarvasgomba - tartuffo bianco egyik legfontosabb lelőhelye. Nekem az egész belváros tetszik a rengeteg templommal, terecskével, toronnyal. Bár az út mellett ipari rész van ( San Miniato Basso), felkanyarodva a hegyre a városka falai között újra a múltban érezhetjük magunkat ( San Miniato Alto). A város a térség egyik legmagasabb vonulatára épült, messziről is látni a csúcson magasodó tornyot. A Dóm melletti térről vezet fel a jól rejtett lépcső ahhoz a kis füves tisztáshoz, amelyen a 37 méter magas torony áll.

A város legmagasabb pontja a Rocca mely valójában a XIII. században épült vár megmaradt tornya- hivatalosan a 'Torre di Federico' névre hallgat. Neve utal építtetőjére, hiszen II. Federico az 1220-as évek derekán a megmaradt Birodalom vezetője lett és ez volt egyik fontos vidéki erődje. Fejébe vette ugyanis, hogy visszaállítja az Ókori Római Birodalmat és felülkerekedik a pápaságon, ezért a ghibellinekkel harcolt a pápaságot támogató guelfiek ellen. Innen belátni az egész Arno folyó völgyét egészen Pisáig - illetve Fiesoléig (Firenze), és nyáron ma is sok rendezvényt tartanak itt a torony tövében. A városszerkezet egyébként ezt a 'német' időből származó formát tartotta meg mind a mai napig. Több korszakban is hanyatlásnak indult, de az 1370-es és az 1700-as években újra fellendült San Miniato.
A Piazza del Duomo egy többszögletű, magasan lévő tér, amire csak lépcsőkön lehet feljutni a környező utcákról, itt van a Dóm, a Campanille (óratorony), a Múzeum Diocesano, a püspöki és helytartói palota. A Dóm azaz a 'Cathedrale Santa Maria Assunta e San Genesio' helyén már a 700-as években is állt egy templom, majd a XIII. században építették a katedrálist, amelynek csak a homlokzata maradt meg. Ezen majolica betétek emlékeztetnek a hajdani spanyol és észak afrikai kereskedelemre. Úgy tűnik, hogy a korongok csillagképeket -a Nagy - és a Kis Medvét- jelképezik, amelyek valaha a hajósoknak segítettek a navigálásban ( ezek azonban csak másolatok, az eredetiek a püspöki palotában vannak). Az óratorony, azaz a Torre Matilde a XII. századi vár megmaradt tornya, melyet (Matilde de Canossa-ról neveztek el (Livornóban született, Toszkánát kormányozta a XI. században és sok templomot emeltetett, az ő tulajdonában álló kastélyban került sor a híres Canossa járásra). A Dóm oldalában található a Museo Diocesano d'Arte Sacra (azaz a szent művészet egyházi múzeuma), ahol érdekes XV. századbeli egyházi műveket tekinthetünk meg. Közöttük Fillippino Lippi 'Crocifissione'-jét, egy Verocchio-nak tulajdonított terrakotta Krisztus mellszobrot, és Andrea del Castagno 'Madonna della Cintola'ját.
A Piazza della Republica egy asszimetrikus tér, amelyet a Palazzo del Seminario homlokzata ural, ezért 'Piazza del Seminario'-nak is nevezik. Az 1600-as évekből származó palazzot freskók borítják allegorikus jelenetekkel és vallásos mondásokkal, köztük Gregorio Magno pápától is. A tér ellenkező oldalán van a püspöki palota hátsó homlokzata és egy lépcső, mely a Dómtérhez vezet. Egyébként a térre két kapun át lehet bejutni, ezek a 'Porta Toppariorum' (XVI. sz.) és a la 'Porta del Comune'.
Napoleonra emlékeztet a 'Piazza Buonaparte'. Napóleon ugyanis, aki apja megbízásából kereste a helyi, gazdag Bonaparte családdal összekötő rokoni kapcsolatokat, többször is járt a városban, sőt olaszországi hadjárata során is itt szállt meg egy vélt nagybácsinál. A háromszögletű tér, ahol a rokonok háza állt, megfelel a középkori 'piazza del ponticello'-nak. A teret ma sokan 'piazza dei polli'nak nevezi, azaz csirkék terének, mert sokáig itt rendezték meg a heti piacot. A közepén Leopoldo Granduca fehér márvány szobra áll az 1800-as évekből, oldalában XVI. századi nemesek házai sorakoznak.
Az óriási Convento di San Francescot (S. Francesco kolostor) az 1211-es évben alapították, ami az évszázadok során egyre jobban kibővült, de a templom külső részén még látszik az eredeti fal egy darabja. Belül két elegáns gangos udvara van, az étkezőteremben egy Carlo Bambocci mű, ami San Francesco és Santa Chiara vacsoráját ábrázolja.
A városkának van még sok szép épülete: Santuario SS. Crocifisso, a Palazzo Comunale, a Piazza del Popolo a San Domenico templommal, a SS. Annunziata templom, a Santa Chiara kolostor, a Santa Caterina templom.

Programok ezen a környéken:

  • Húsvét utána vasárnap tartják San Miniatoban a Festa del Aquilone-t vagyis a papírsárkányeregető ünnepet klikk ide
  • május közepén Fucecchioban tartják meg a helyi lovasversenyt, a Palio delle Contrade-t.
  • május utolsó hévégéjén tarták Montepspertoliban a borfesztivált vagyis a Mostra del Chianti-t, klikk ide
  • Június20a körül Montelupo Fiorentinoban tartják meg a kerámiavásárt vagyis a Festa della ceramica-t klikk ide
  • junius 23án San Miniatoban tüzijátékkal és középkori felvonulással egybekötött festa di San Giovanni
  • juliusban Vinciben rendezik a festa del Unicorno-t ami egy vegyesen középkori és mesebeli figurákra kihegyezett ünnep kirakodóvásárral
  • Júniusban Cerreto Guidiben tartják a (középkori) zászlódobálók és muzsikusok fesztiválját.
  • November: San Miniatoban minden évben 3-4 hétig tart a fehér szarvasgomba ünnepe (Sagra del tartuffo bianco), melyen a környéken található értékes gombát lehet megkóstolni, megvásárolni.

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145