A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Montepulciano, Pienza, termálfürdők és bor

A Siénától délkeletre eső vidék hasonlít talán legjobban ahhoz amit Toszkánáról képzelünk, vagyis lankás dombok amire ciprusok sora fut és régi kőépületek állnak mindenhol. Finom vörösbort készítenek Montepulcianoban de a kis városok is megérnek egy tórát mint Asciano, Pienza, Monte San Savino, Rapolano Terme, Lucignano és Sinalunga Torrita

Montepulciano  A gyönyörű toszkán vidék egyik legvonzóbb települése ez a városka, mely egy kialudt vulkán oldalkatlanában fekszik, ennek is köszönhető messze földön híres bora, a Vino Nobile.
A város szép középkori épületei mellett jelentőséggel bírnak a firenzei származású reneszánsz művész, id. Antonio da Sangallo által tervezett paloták, városkapu, templom. Az általa tervezett Porte Pratótól induló főutca (Via di Gracciano nel Corso) a legszebb paloták között vezet kb. 750 méter hosszan és meglehetősen meredeken a Piazza Grandéig. Útközben a Piazza Savonarólán látható egy oszlop, melyen egy, a Firenze uralmát jelképező oroszlánt láthatunk. A 70. számú palotát Sangallo tervezte. A 73. számú épület a Palazzo Bucelli, melynek különlegessége, hogy a földszintén látható kövek egykor etruszk, vagy római épületeket díszítettek.

A Corsón továbbhaladva elérünk a Piazza Michelozzóhoz, melyen a tér névadója által tervezett Chiesa Di Sant'Agostino áll. Bejárata fölötti lunettája a legnevezetesebb.
A Piazza Grandén, mely a város legmagasabb pontja, két gyönyörű épület uralkodik, az egyik a XIV. századi Palazzo Communale, amely a XIII. században épült, majd Michelozzo átépítette némiképp a XV. században. A mai napig Városháza, de hétfőtől péntekig látogatható délelőttönként, ingyen, a torony látogatása 1,50 €, de mindenképpen megéri a gyönyörű látvány miatt.
A XVI. századi, téglából épült monumentális Duomo homlokzata nem készült el, de így is gyönyörű az épület. Megcsodálhatjuk a főoltár mellett Taddeo de Bartolo (1363-1422) 1401-ben festett triptichonját, ami Mária mennybemenetelét ábrázolja. A téren található a Contucci palota és annak hatalmas pincéje, mely látogatható, sőt, kóstolni is lehet a finom borokból.
Antonio da Sangallo életének főműve a Madonna di San Biagio templom, melyhez nyugat felé ciprusos sétány vezet. Az egyik legszebb reneszánsz templom, belsejének fő értéke gyönyörű márványoltára.

 

Pienza A városka eredetileg Corsignano-nak hívták, jelenlegi nevét alapítójáról Enea Silvio Piccolominiről, vagyis II. Pius pápáról kapta. Jogosan, mert az, hogy ma a művészetkedvelők felkapott úti célja a város, az neki köszönhető. Pápaként két nagy feladatot tűzött maga elé, az egyik a török birodalom legyőzése volt, a másik szülővárosának felvirágoztatása. Az utóbbi cél elérésének érdekében megbízta a kor jelentős firenzei művészét, Bernardo Rossellinót (1409-1464), a város reneszánsz stílusban történő átépítésére, amolyan reneszánsz mintavárossá történő átalakítására. A munka elindult, de nem fejeződhetett be teljesen a nagy álom, elfogyott a pénz és időközben a pápa is elhunyt. Terve végül mégiscsak sikerült, mert „Pius városát" nem feledte az utókor, érdeklődők ezrei keresik fel és csodálják a jobbára csak a főtéren látható eredményt. A trapéz formájú Piazza II. Pio körül látható, mindössze három év alatt (1459-1462) felépült négy épület a nagyszabású tervnek az eredménye.
A Cattedrale Santa Maria Assunta homlokzata Leon Battista Alberti épületeit idézi, nem véletlenül, az ő elméleti munkásságát használta fel Rossellino. A gyönyörű, de viszonylagosan tömör homlokzat után nagy meglepetés a háromhajós, nagyvonalú, világos reneszánsz belső tér, melyben a gótika elemeit is megtalálhatjuk. Ez a stíluskeveredés a díszítőelemekben is észrevehető, de a templom fő díszei a Rossellino által készített márvány tabernákulum és a sienai festők oltárképei.

A Palazzo Piccolomini az ugyancsak Alberti tervei szerint készült firenzei Palazzo Rucellait utánozza. A pápa egykori nyári rezidenciája ma múzeum (hétfőn zárva), csak idegenvezetővel látogatható, de ha bepillantást szeretnénk nyerni a korszak eleganciájába, akkor szánjunk rá pénzt és időt. Különösen szép a mindhárom szinten árkádos udvara és terasza, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre, de a pápai hálószoba, a szalonok és a könyvtár is nagy élményt nyújtanak.
A gyönyörű Palazzo Communale szintén Firenzét idézi, az ottani városháza mintájára épült, de finom reneszánsz elemekkel vegyítve. Árkádos loggiája védi a természet elemeitől a beszélgetni kívánókat, ami szempont fontos eleme a reneszánsznak. Felső szintjének magas ablakai elegendő fényt biztosítanak a tanácsteremnek.
A tér negyedik épülete az egykori püspöki palota, amelyben most a Museo Diocesano gyűjteményét tekinthetjük meg. Értékes kegytárgyak, temperával festett XIV. századi feszület és a sienai festőiskola képei mellett néhány különösen értékes, gobelin technikával készült flamand faliszőnyeg is megtekinthető.

A Corso Rosselino 16. sz. alatti Bottega Naturalista a sajtkedvelőket csábítja illatával a múzeumnak is beillő épületbe.

Turista Információs Iroda a Dicesano Múzeumban 10.00-13.00, 15.00-19.00

Monticchiello   A Val d'Orcia egyik domján fekvő középkori falvacska nem tartozik a szokásos turista útvonalak közé, de éppen emiatt sikerült megőriznie eredeti, autentikus külsejét és vele együtt hamisítatlan toszkán báját. Monticchiello neve elöször egy 10.századi dokumentumban bukkan fel, A valóban szépséges falu nevezetessége, a Teatro del Povero,azaz a Szegények Színháza,ahol a helyiek előadásában, sőt készitsáben láthatunk darabokat. Azaz ők csinálják a diszleteket, komponálják a zenét is. Egész télen a jnyári, de legfőképpen júliusban és auguazstusban tartott előadásokra készülnek. További információ: www.teatropovero.it

A belvárosban a XII. századi Chiesa dei Santi Leonardo e Cristoforo-t érdemes megnézni, benne Pietro Lorenzetti LA Madonna e Il Bambino ( A Szúz és a gyeremek) elnevezésú munkájával,ami a középkoi múveszéet szerelmeseinek igazi csemege. A szúk utcák azonban mindenképen megérnek egy sétát. Éppen ez az a terület Toszkánában, amelyet oly sokszor látni képeslapokon: az itt futó utak ugyanis ciprusfákkal határoltak. A vár faláról gyönyörködhetünk a tájban ami a leghíresebb képeslapokon is visszaköszön.

Chianciano Terme   550 méterrel a tengerszint felett a termálfürdő-város hatalmas zöld parkjaival, termálvizével fekvésének köszönhetően ideális célpont azoknak, akik a toszkán kultúrát az egészséggel is szeretnék ötvözni. Már az etruszkok is élvezték az itt feltörő termálvíz jótékony hatását, sőt az etruszk legenda szerint maga szépség istennője, Sillena ezekben a fürdővizekben rejtőzött el. Az öt különböző feltörő forrás egyikét ma is Sillena-nak hívják. Van olyan forrás, amelynek ásványvize elsősorban az emésztőszerv-rendszeri betegségekre van jó hatással: a májra, a vesékre, belekre, emésztésre. Míg egy másik forrásából feltörő víz a légzőszervi megbetegedéseket gyógyítja.

Castello di Spedaletto   Az Orcia folyó mentén található vár a XII. században épült azon út mentén, ami Rómát kötötte össze Észak-Olaszországgal. Már maga a völgy, ahol fekszik lenyűgöző szépséggel bír, olyannyira, hogy az UNESCO a Világörökség részévé is nyilvánította.

Santa Anna di Camprena   Egy kolostor komplexum lényegében véve, amelynek része a kolostor mellett egy apátsági templom és egy kis temető is. 1334-ben telepedett le itt egy csoport szerzetes, de az új kolostor építésére csak a XV. században került sor és ugyanabban az évben készült el, amikor a templom is,amelyet Szent Annának, Mária édesanyjának szenteltek. A kolostor jelenleg a Montepulciano-Chiusi-Pienza egyházmegye által irányított agristurismo. Az angol beteg néhány jelenteit ebben a kolostorban forgatták.

 

Érdekességek: Curzio Malaparte 1951-ben a 'Cristo proibito', azaz tiltott Krisztus filmjének helyszíne ez a terület, mint 1983-ban a 'Nosthalgia'. Zeffirelli híres filmjét a 'Rómeo és Júlia'-t itt forgatták Bagno Vignoniban és Pienzában, csakúgy mint Bernardo Bertolucci 1996-ban az 'io ballo da sola' filmjét Liv Tyler és Geremy Irons főszereplésével. Az olasz Carlo Verdone 'al Lupo al Lupo' filmjének jeleneteit szintén Bagno Vignoni fürdőjében készítették. Az 'Angol beteg'-ben Juliette Binoche a Santa Anna Camprena kolostorban kezelte a beteget. A Gladiátor spanyol részeit is itt forgatták Russel Crowle-al, akit lenyűgözött ez a vidék.

Programok: 

  • Treno-natura: egy '50-es évekbeli gőzmozdony vontatta vonat, mely Sienából indul, majd megáll Asciano-ban, Monte Amiata-n, Monte Antico-n, néha Buonconvento és más kisebb állomásokon is. Csak 2-3-szor májusban, júniusban és szeptemberben, októberben. 
  • Gőzvonat: áprilisban, májusban hetente egyszer, októberben és novemberben kéthetente. Árak: 10 euro- gőzm. 25 euro, kötelező előre bejelentkezni -info az állomáson

 

contentmap_plugin

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145