A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Siena környéke

Siena felé szinte kötelezően útbaejtendő Monteriggioni

Most Siena közvetlen közelében található érdekességekről írok, mert sok másról már külön írtam. A francigena zarándokútról hallottatok már? Ez Canterburíből vezetett Rómáig és így átszeli Toszkánát is, az egyik kiemelkedő pihenőpont maga Siena volt és szerintem a legszebb szakaszok is az előtte és utána következők- erről bővebben klikk ide. Északnyugat felé van San Gimignano a tornyos város kb 35kmre, amiről külön írtam klikk ide. Firenze és Siena között található a Chianti borvidék amiről szintén írtam külön, klikk ide. Aztán Sienától nyugatra can a Colle val DElsa és Casole D'Elsa falvak (25-35kmre) amikről szintén találtok bővebb infot az oldalon, klikk ide.  

Na de most nézzük a Sienához tényleg közel lévőket....

MONTERIGGIONI

Alig pár házacska van Monteriggioni falain belül, de a hangulata fantasztikus. Mikor először jártam Sienában és nem kellett a vezetésre figyelnem, feltűnt a dombon egy mesebeli várfal, mely olyan hatást keltett, mintha egy mesebeli kőkoronát helyeztek volna egy dombtető-fejre. A városka tényleg nagyon picike, egy középkori tornyokkal tarkított kőfal szegélyezi az alig pár házacskát, melyek a főútról nyílnak. Persze a házak mögött néha egy medence is van, de ezt az utcáról nem lehet látni. A várfalat az 1200-as évek elején kezdték építeni a Sienaiak védelmi céllal, a Monte Ala hegy tetejére. A fal ma is épségben van teljesen, 14 torony van rajta és két kapu, amiken keresztül ma is bejuthatunk a városba. A híres Francigena, vagyis a Rómába tartó zarándokút mellett található, ami Toszkánát is átszeli Lucca - San Gimignano – Siena - San Quirico D'Orcia útvonalon. A város főkapuja mellett fel lehet lépcsőzni a fal tetejére és a függő folyosón keresztül végig is lehet járni azt. A városban van egy lovagkori fegyvermúzeum, és négy étterem, több luxus residence és kis hotel, kisbolt, kávézók és cipő, ruha és művészeti boltocskák. A lakosság száma kb. 30 fő, de nyáron többen laknak itt a turisták és olaszok miatt.
Főtere a Piazza Roma, ahol nyáron zenés esti előadásokat is szoktak tartani vagy egyszerűen a vacsorához játszanak hangulatos dallamokat. A középkori hét július közepén van, kb. 2 hétig tart. Ilyenkor rengetegen vannak, főleg hétvégén. sok szabadtéri rendezvény is van, standokkal a központban. Aki autóval érkezik, annak a lenti bejáratnál egy teljesen új nagy parkoló áll a rendelkezésére, aminek az elején ingyenes helyek is vannak, mellette 2 euroért lehet egész napra parkolni

 Dudle írta az index fórumán: "Monteriggioni egyébként a Firenze és Siena között zajló csatákban védelmi szerepet töltött be, s a XII-XV. sz-ban fontos politikai feladatokkal bírt Siena vonatkozásában. Ma egy rendkívül nyugodt kis város, a környéken olíva és szőlőtermesztés folyik, s a falon belül egy-két hotel és bár kivételével jómódú lakosok élik nyugodt, falusi életüket. A főtéren egy pici templomot is meg lehet tekinteni, a Santa Maria Assunta-t, amely a XII. sz-ból való.
Aki itt szeretne egy finom ebédet elkölteni, az keresse fel a Ristorante Il Pozzo-t, ahol isteni helyi fogásokat kínálnak rusztikus környezetben, nyáron a szabadtéri részben is. Ajánlom itt a toszkán bablevest (zuppa di fagioli), a vaddisznóragus tésztát (pappardelle al cinghiale) illetve a töltött galambot (piccione ripieno), de az igazi ínyencek semmiképp ne hagyják ki a fóliában sült szarvasgombás töltött tésztát (tortelli al tartufo nel cartoccio)... "

... mi az éttermet kihagytuk, és egy autóbusznyi lengyel turistával együtt elleptük a város főterét és összesen kb. két utcáját. Nyugodt, pici, és valahogy szimmetrikus érzetet keltő hely. Ami más toszkán turistacélpontoktól megkülönböztette, hogy a sok gusztusos holmi mellett csak elenyészően kevés giccset kínáltak a kis boltok.

Film: Monteriggioniban forgattak több filmet is, az egyik a Cari fottutissimi  1994ből, amiben Massimo Ceccherini, Eva Grimaldi is játszott. itt forgatták 2001ben az Io amo Andrea olasz filmet is , a templomban a keresztelőt , a téren a díszebédet és egy közeli gazdaságban a a San Lorenzo napi maszkos bált.                 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145