Tengerpartok Livornótól Piombinoig

Livorno alatt sziklás partszakaszok vannak, melyet lassan felvált a finom homokos part, kiépített üdüpőhelyekkel. Castiglioncello, Rosignano, Cecina és Vada, majd lejjebb Donoratico, Bibbona, San Vincenzo és a Baratti öböl. Calidario fürdő és etruszkok Populoniánál, Venturinánál. A fehér homokos strand és érdekes történetek halászokról, szirénekről...

Livorno egy nagy kikötőváros ahol több emeletes úszó hotelek vagyis a crociera hajók állnak meg persze rengeteg tankhajó és teherszállító tehát ne keressetek hangulatos halászfalut vagy homokos strandot mert az nincsen. Lehet isteni halas éttermeket találni és sétélgatni a széles és hosszú sakktáblás sétányon sőt az akvárium is újra nyitotta kapuit pár éve ami esőnapra is jó program- klikk ide. A városban betonos strandok vannak a déli részen de ezek is keskenyek és a helyieken kívül szerintem senki nem jár ide. Ha délre indultok akkor az első rész sziklás, kis öblökkel, ahova nem mindig könnyű lejutni, aztán jönnek a kavicsos és homokos részek, sok a vad, lakatlan rész fenyőerdőkkel, dünékkel.

A városról találtam egy szuper dronos felvételt - 

Livorno strandjai:

  • Spiaggia Roma - sziklás, a Bagni di Romától délre, ideális surfösöknek
  • Tre Ponti - finom kavicsos, Livornoban az Ardenza nevű részen, a surfösök paradicsoma, mert a medere formája ideális hullámokat formáz
  • Spiaggia della Tamerice - kavicsos
  • Spiaggia del Accademia - sziklás és kavicsos rész a tengerészeti akadémia alatt, az ippodromo-nál
  • Cabianca - kavicsos part, homokos a vízmeder, Livornoban viale del Antignano végén
  • Cala del Leone - sziklás, nehezen megközelíthető Livorno alatt a Califuria és Calignaia hídak között


Castiglioncello egy kisebb félsziget, ami benyúlik a tengerbe, déli részén egy nagy parkkal ahol minigolf, játszótér is van a fák árnyékában, persze kis kikötő is,vannak kavicsos sziklás és az északi zárt öbölben homokos partja is. A városka közpotnjában hangulatos éttermek, üzeletek vannak és az út felett egy régi kastély a Castel Pasquini is amit hátulról lehet megközelíteni kocsival. A déi részén van egy park amiben nyáron a sportpálya parkolóként funkcionál, itt lehet legkönnyebben parkolni.

Rosignano egy sík részen lévő homokos partra épült városka, sétálóutcával, fent a domboldalon egy nagyon hangulatos kisváros Rosgnano Marittima mindenképpen megér egy kirándulást. Itt vannak sziklás és homokos partszakaszok, de Rosignano Solvay-nál kezdődik a fehér homokos strand, igaz háttérben gyárkéményekkel.

Aztán nagyon szép Vada, innen pár km délre, a híres fehér homokos strand déli végén, romatikus homokdünékkel, a fiatalok kedvence, sokszor parti rendezvényekkel (sangria parti, koncertek). Alig pár km után egy kis helység, Mazzanta, itt nem olyan gyorsan mélyül a víz, a parti úton lehet parkolni és egy keskeny pineafás sávon kell gyalog átmenni, így bukkansz ki a partra, ahol szintén vannak fizetős de főleg ingyenes részek, és van vizisport központ is vizibiciklikkel stb.

Cecina Mare - a parti rész alig 20méter széles, tehát eléggé nagy a zsúfoltság nyáron. én nem ajánlom. A part apró, sötét kavicsos de a déli részen a pineta mellett homokos részek is vannak. A strandok kb fele a szabad, vagyis ingyenes, felváltva vannak a fizetők is (ebből több is van szerintem), van amelyik elegánsabb, van amelyik kevésbé, de mindegyiknél vannak napernyők és ágyak vagy székek, és zuhany (külön fizetendő) meg a legtöbbnél kis kávézó is. Van egy hosszú sétány is, amit este lezárnak az autóforgalom elől, de a végén a pinea erdő felé meg a párhuzamos eggyel hátrébb lévő utcában lehet parkolni ( árnyékos ). Van egy csomó kis üzlet, étterem és kávézók a parton, szökőkútak - nagy a nyüzsi, bár a parti sáv elég keskeny, tehát hétvégén főszezonban túlzsúfolt is. A városban van egy acquapark - klikk ide és a déi részene egy szuper állatkert a Parco Gallorose ami minden gyereknek kitűnő program akár pik nikkel is- klikk ide.

Bibbona -  maga a falu itt is pár kmre van a parttól, a szokásos dombtetőre épület régi központtal kőházakkal, szűk utcákkal. Mivel pár éve felújították igazán szép lett. A régi városfal is megmaradtb pár részen, ez még középkori, 900 éves. A beljebb lévő régen lápos, mocsara területet csak az 1800as években csapolták le és tették lakhatóvá. A városban afalon kívül található egy középkori kút, a Fonte di Bacco, ami egy kis téren van és két szintes mert a két utca között elég nagy szintkülönbség. Aztán ott a régi városháza vagyis a Palazzo del Commune Vecchio aminek homlokzatán a szokásos nemesi családok címeri vannak fent. A tengerparti részen vagyis a Marina di Bibbona részen is van egy régi bástya a strand egyik bejáratánál. A part itt is homokos, vannak nagyobb üdülőfalvak és csendes utcák nyaralókkal, pár kis hotel, a víz viszont nem annyira jó minőségű.

California - Cecina déli szomszédja, a part nem túl szép és alig vezet ide út

Donoratico - Marina di Castagnetto Carducci - egy üdülőfalu ami fokozatosan terjeszkedik. A régi részén a pineafák alatt kiépület girbe gurba utcákon lévő kicsi nyaralók tömege található, mindent tűlevél borít és a fák gyökere kilátszik a földből. A parton egy sétálóutca éttermekkel, boltokkal kis hotelekkel, a part homokos, van egy luxus üdülőfalu és egy nóriási kempng is, meg a Cavallino Matto nevű vidámpark amiről a gyerekekkel részben olvashatsz klikk ide

San Vincenzo: egy közvetlen tengerparti település több kilométer hosszú, finom homokos stranddal, a házak között kell lemenni a partra ami elég keskeny, de ha elhagyjuk a várostt bármelyik irányban már vannak szélesebb, kihalt homokos részek főleg a pineafák mögötti sévban. A várost kettévágja a vonatsín zért alatta több átjáró van amin le lehet menni a parti részre Innen délre akár a part menti úton a pineafák köztt leeht elérni a Baratti öbölhöz...

Baratti öböl és Populonia: erőől külön írtam a kirándulásterveknél, az egyik kedvencem. Populonia egy ici-pici városka középkori tornyával a Piombino félsziget északi részén a hegytetőn. A terület az etruszkokról híres, ekik itt fent építették fel városukat aminek ma is láthatók a romjai, míg lent a hegy alján van a temetkezési helyük. Itt lent a Baratti öbölnek nevezett részen egy isteni homokos parton lehet fürődni is.

Piombino felett: Cala Moresca -homokos, kavicsos, a tengermeder kavicsos, érdekes kirándulásokat lehet tenni a Punta Falconi és a Monte Massoncello felé

Buca delle Fate- a legenda szerint régen a Barati öböl felé haladó halászok érdekes melodiát hallottak és ahogy közelebb mentek gyönyörű mosolygós lányokat láttak itt a vízből kiemelkedni majd újra eltűnni. Mikor megint visszatértek más fantasztikus dolgot is láthattak, mint pl a csikóhalak táncát vagy a delfineket amint játszva követték ezeket a tengeri szépségeket. Mivel a jelenség hirtelen eltűnt minden alkalommal és a tenger egy pillanat alatt elcsendesedett azt gondolták, hogy csak álom volt, mégis újra visszatértek ide hogy láthassák őket. Valerio, egy halász azonban végére akart járni a dolognak és megközelítette az öblöt - de drágán megfizetett érte. A csónakja felborult és egyszercsak egy tengeralatti barlangban találta magát foszforeszkáló medúzzák között. Aztán beért egy tengeri kertbe ahol algák, korallok és fantasztikus csigák voltak, ezüst fényű szökőkútnál kis szirének játszadoztak és nem tudott többé elmenni innen.

Közben társai és mennyasszonya egyre jobban aggódtak érte, mert nem látták a felszínre jönni. Egyik este Mariuccia a parton sírt amikor egy delfin megközelítette és úgy tűnt érti a fájdalmát mert megengedte hogy megsimogassa és könnyei mint szikrázó gyöngyök ottmaradtak a delfin uszonyai között. Mikor az visszamerült a mélybe az egyik szirén meglátta és nagyon megtetszett neki és mindenáron meg akarta szerezni. A delfin odaigérte neki, ha szabadon engedik a haálszt, akit aztán ő maga vitt fel a tenger felszínére. Nagyon megörült neki menyasszonya és a halászok nagy ünnepséget tartottak a visszatérésére.

A Buca delle fate vagyis tündérek 'öble' valójában egy etruszk temetkezési hely, ahol találhatók sziklába vájt üregek a növényzettel benőtt és ezért takarásban lévő részen. Csak gyalogosan lehet megközelíteni, a Populonia felé vezető útról, aholle leeht parkolni az autót az út szélén és lassan leereszkednia fák között. Amiért a legtöbben idelátogatnak az a fantasztikus panoráma, bal kéz felé a Cala San Quirico jobbra a Cala Buia.

folyt köv

 Minden tengerpartos cikket megtaláltok egy helyen, a tengerpartok menüben, klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145