A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Infok indulás előtt

Ez a cikk 2019 májusban volt frissítve

útlevél? vagyis passaporto olaszul, de nekünk magyaroknak nem kell már Olaszországba ezzel utaznunk, sem Ausztriába, elég a személyi igazolvány vagyis carta identitá.

autóbiztosítás: vagyis a carta verde , ez a nemzetközi biztosító igazolás, nevét a színéről kapta, hiszen zöld színű, melyet több nyelven is kitöltenek az autó és tulajdonosa adataival, a biztosítás lejáratának idejével. Beszerezhető indulás előtt a magyar biztosítótól a biztosítás-befizető csekk ellenében. Ez a magyar csekk magában nem érvényes itt Olaszországban, hiszen csak magyarul van rajta pár adat, amit nem értenek, tehát mindenképpen ki kell váltani a nemzetközi igazolást. Amennyiben igazoltatnak, a forgalmi engedély és jogsi mellett ezt kell odaadni. Kell még minimum egy sárga mellény az új szabályok miatt, amelyet akkor kell felvenni, ha valaki megáll az út mellett.

egészségügyi kártya - az utóbbi években már nem kell semmilyen nyomtatványt beszerezni, elég elhozni az otthoni egészségügyi kártyát (merev) amin az UNIOS logó van, hiszen ezt mindenhol el kell fogadniuk. Sürgős, vészhelyzetben mindenkit el kell látniuk ngyen ha bárkinek szüksége van orvosra (dottore) vagy a kórház ( ospedale ) sürgősségi osztályán ( pronto soccorso) jelentkezik. Ha nem indokolt a sürgős ellátás, beutalhatják a szakorvoshoz, ez elég hosszadalmas és természetesen ilyenkor már fizetni kell mint nekünk olhelyi lakosoknak a 'jegyet' ( ticket-). Ha szükségetek van rám hogy tolmácsoljak, hívjatok fel, a mobilszámomat mindenkinek megadom emailben. Fontos szavak: fáj - fa male láz - febbre, gyógyszer - medicina gyógyszertár- farmacia, gyerekorvos - pediatra, állatorvos - veterinario

éjjel nappali bolt (non stop) - na ez az, amit ne keress, mert nincsen. A vasárnapi bevásárlás is elég nehéz, bár most már több helyen nyitva van valami vasárnap délelött. Tehát aki hétvégén érkezik mondjuk szombaton délután, az rögtön menjen el bevásárolni, a kis üzletek is nyitva vannak este 8-ig. Ha mégsem sikerül, akkor vasárnap délelőtt egy közeli Coop vagy Conad üzletet keressetek. Ezt pontosan a tulajtól kérdezzétek meg érkezésnél! Általában a nagyobb üzletek havonta 1/2 vasárnapon rendkívüli nyitvatartással működnek, például a hónap első vagy utolsó hétvégéjén, Bevásárolni - fare la spesa  nyitva- aperto zárva chiuso, bolt - negozio/bottega, kenyér - pane 

gyógyszertárak vagyis farmacia, ahol egyébként vannak mindenféle mentes élelmiszerek de arckrémek, pelenka és gyerekjátékok is. Ebédidőben sziesztáznak, de aztán 4-től 8ig nyitva vannak. Szombaton viszont csak délelött, aztán délután és vasárnap csak az ügyeletesek.

lisztérzékenység : olaszul úgy hívják hogy celiachia, erről bővebben is írtam, klikk ide.

kutya-macska: vagyis cane és gatto. Az állatoknak kell egy útlevél, amit az állatorvos segítségével tudunk beszerezni otthon. Ehhez elég bemutatni a törzskönyvet  és az oltásokat. Nincsen karantén Olaszországban.

cigi vagyis sigaretta, ami drága Olaszországban! Most már Magyarországon sem lehet bárhol cigit venni, úgyhogy talán hozzászoktatok a rendszerhez. Keressétek aTabacchi-t, ezt nagy fekete T betűvel jelzik és sokszor ez egyben kávézó, újságos, lottózo is. Vasárnap is nyitva vannak többnyire és nyáron este vacsora után is újra kinyitnak. Lehet még venni automatákból, amik éjjel is működnek bár.... van amelyik csak akkor ad ki cigit, ha benyomjuk olasz codice fiscale kártyát ismert ezzel igazoljhatjuk, hogy 18 éven felüliek vagyunk. Ne kérjétek, hogy ezt a kártyát elmagyarázzam, de nekünk itt mindenkinek van ilyen, dombornyomású és olyan személyiszám-szerűen használandó. FONTOS: Olaszországban sem lehet cigizni éttermekben, kávézókban vagy irodákban és más zárt helyen. Szerencsére a melegebb klíma miatt szinte mindenhol vannak kinti asztalok, így oda szorulnak a cigisek.

telefonálás: Mióta mindenki mobiltelefont használ, szinte megszűntek az utcai telefonfülkék vagyis cabina telefonica.  Ha mégis van ilyen, akkor lehet aprópénzzel vagy telefonkártyával használni ezeket. Ez utóbbit az előbb említett Tabacchi boltokban lehet kapni ( a sarkukat le kell törni a jelzett, perforált helyen első használat előtt). Egyébként a legtöbb magyar mobiltelefont vagyis cellulare <cselluláre> gond nélkül működik itt is. Hazatelefonálni a 0036 vagy +36-os előhívóval lehet, ha olasz számot hívunk, akkor 0039 vag +39 után tárcsázd a számot. A lakás, irodai számok 0val kezdődnek, míg az olasz mobilok 3-as számmal. A hívás ára attól függ, hogy ki melyik szolgáltatónál van otthon és hogy itt melyik olasz szolgáltatóra kacsolódik rá bár 2017től megszűnt a roaming tehát nem kell pluszban fizetni (csak annyit amennyit otthon fizetsz egy helyi hívásért). 

internet: Szinte minden városban van internet kávézó, könyvesbolt de a sima éttermek és kávézók sőt boltok is többnyire megadják a jelszót a klienseiknek így rákapcsolódhatnak az ú interntjükre A nagyobb hoteleknek van a hallban kitéve közös használatra számítógép. A szállások nagy részén már van internetezési lehetőség tehát elég, ha az ember elhozza a laptopját vagy mobiltelefonját és megkérdezi a jelszót. Van ahol ingyen, van ahol egyszeri költséggel (3-5 euró) lehet netezni és van ahol vehetünk egy, két vagy több órás netezési lehetőséget. A mobil internet is működő rendszer, de ehhez be kell szerezni egy internet key-t valamelyik telefonszolgáltató boltjában személyesen (TIM, 3, VODAFON, WIND) vagy a tabletekhez egy olasz sim kártyát. Lehet egy hónapos korlátlan netezésre befizetni már 3 eurótól ( viszont vannak MB-ban vagy órában maximált lehetőségek is). Nézzetek utána a neten, vagy válasszatok egy olyan szállást, ahol van wireless ingyen!

dugók: Ne ijedjetek meg, de nem biztos hogy be tudjátok dugni a borotvát vagy hajszárítót Olaszországban a konnektorba, mert mások az elektromos ajzatok. Az itteni olasz konektoroknak 3 villája van, sőt ebből is létezik vkony vagy vastag változat míg a magyar változat csak két villás. A mobiltelefon töltők dugójának végén általában két vékonyabb ág van és  ezek belemennek az ajzatba gond nélkül, még akkor is ha 3 lyukasak. Kérni vagy venni kell átalakítót vagyis ez olaszul adattatore.

strandok - Vannak olyan partszakaszok, ahol szinte csak a sorokba rendezett egyenszínű napernyők és napágyak sora látható. Ide nem engednek még bemenni sem minket fizetés nélkül. Aki el akarja kerülni a kellemetlen meglepetéseket az olvassa el a tengerpartos menüben az adott cikket, vagy klikk ide..

magyar ügyvéd - dr. Molnár Krisztina, irodája Cascinában van ami Pisától kb. 15km, telefonszáma +39 050 797012. Hagyjatok üzenetet a rögzítőn vagy hívjátok a megadott mobilon. vállal jogi tanácsadást, üzleti vagy adás vételi szerződések kötését vagy behajtások, cégalapítások, válóper stb. témában, természetesen nem ingyen. Weboldala www.drkmolnar.hu - 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145