A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Siena földalatti 'vízes' járatai

Ki gondoná hogy Siena alatt is hosszú labirintusrendszer található

A kb 25 kmes földalatti járatok ma is biztosítják a város régi kútjainak vízellátását annak ellenére hogy ezen a területen jelentős vízforrások, folyók nem találhatók. Az írások már 1226ban említik a botte szót vagyis a bottini eredetijét, ahogyan ma is hívják ezeket a gyalog végigjárható járatokat a helyiek. Valójában az esővíz összegyűjtéséről van szó amit aztán tárolnak és elvezetnek ezekhez a kutakhoz. Csak 1914ben sikerült megoldani a 'vezetékes' vizellátást a városban a Monta Amiata hegy Vivo forrásának bevezetésével, addig ez a rendszer biztosította évszázadokon át a vizet. 

A két főág egyike a Bottino maestro di Fontebranda  ami jelentős mélységből a Fontebecci -től viszi a vizet a Fontebranda kútig. A másik főág az 1300as években épület ki, ez a Bottino maestro di Fonte Gaia aminek neve is mutatja hogy a Campo téren lévő Fonte Gaia kúthoz vitte a vizet más kisebb kutak mellett.

Tilos fotózni és videozni lent a járatokban! Mindenkinek vízhatlan és csúszásgátló gumitalpas cipőben lehet csak bemenni, felkészülve a relatív hidegre vagyis nyáron mele ruhában és egy zseblámpa sem árt (nem adnak). Nem ajánlott gyerekeknek és klausztrofobiásoknak vagy szívbetegeknek, nem bejárható mozgássérülteknek. Az fentieket a varos weboldaláról vettem, az eredeti cikkhez klikk ide.

Museo di Acqua

ez a múzeum 2010ben jött létre a felújítási munkák után a Fonti di Pescaia kútnál.  A látogatókat a Diana alapítvány vezetői kísérik végig, a dizájn a Social Design -nak köszönhető. A múzeum 3 szintet foglal el, ebből 2 a XVII és pedig a XVIII századból való, a kút feletti épületben. A multimediális kiállítás videokon és történeteken, térgyakon keresztül meséli el a sienai vízrendszer történetét működését. A sienai öregek hangját is hallani lehet mert különböző hangfelvételeket rögzítettek amiben elmesélik a régi emlékeiket. A muzeum magába foglalja ezeket a termeket fent, a kutat és az alatta húzódó járatokat is.

Nyitvatartás: májustól szeptemberig minden csütörtök, péntek, szombat és vasárnap 10.00-12.30 vagy du 16.00-19.00 között. Egyébként hétfő, szerda , péntek 10.00-12.00 között, szombaton és vasárnap  9.30-12.30 és 15.00-19.00 között

címe:  Strada delle Fonti di Pescaia n° 1, a jegyeket csak elővételben lehet foglalni vagy on-line megvásárolni.  Az infokat a weboldalukról vettem, klikk ide. 

 

jegyek: mindhárom csak foglalással, elővételben megvásárolt jeggyel látogatható. Az alábbi telefonon lehet bejelentkezni hétfőtől péntekig 9-13,30 között  +39 0577 / 292614 vagy 5 vagy emailben a  címen. Az első kettő Bottino látogatáshoz max 8-10 fős csoportok mehetnek be egyszerre, a museo del Acqua viszont 15 főben maximálta a csoportok létszámát. .Ahogy nézem a jegyek ára 35 euro fejenként ha a Bottinok egyikéba akartok lemenni és 10 euro a Museo del Acqua esetében (5 euro a kedvezményes). Úgy tűnik egy pár napot előre beírak de ha jól értem kérésre máskor is lehet menni ha megvan a csoport. 

Jegyelővétel a Bottinokhoz szokásos sienai linken vagyis a siena.b-ticket.com oldalon lehettséges . Közvetlen linkek a Fontebranda-hoz klikk ide. vagy a másikhoz ide . az Museo del Acqua-hoz meg ide

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145