A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Busz-vonat helyben

Mely városok között lehet vonattal vagy busszal közlekedeni, mikor mennek és mennyibe kerül egy jegy? 

frissítve 2018 júli

Vonatok ( treno- vonat, Stazione- állomás) : Toszkánában nem minden városban van állomás hiszen a sok domb eléggé megnehezíti a sínek lefektetését. Volterrába ugyan vezetnek sínek és régen fel is húzták a vonatot most már csak busz jár ide de hiába kerestek állomást San Gimignanoban vagy más, középen található városban. Sőt vannak olyanok ahol az állomás km-ekre van a várostól és csak a ritkán járó busszal esetleg taxival lehet bejutni. A vonatok tiszták, általában pontosak de a nagyobb városokban az állomások környéke a legrosszabb zóna: sok a gyanús alak és a zsebes, migánsok, cigányok, homtalanok.... szóval ahogy az szerintem minden országra jellemző. A jegyeket megvehetitek előre a weboldalon keresztül- lásd lejjebb, de a trenitalia nevű aplikációt is letölthettek és ezen is lehet venni jegyet. Ebben az esetben elektronikus jeggyel utaztok amit nem kell kinyomtatni csak bemutatni a codot amit sms-ben, emailben küldenek vagy az Aztec codot amit a jegykezelő leolvas egy adott készülékkel a vonaton. A hagyományos mód is működik, vagyis van egy jegypénztár ahol szintén vehettek jegyet csak sorba kell állni. Vannak autómaták is mindenhol ami több nyelven használható és jegyet lehet venni és fizetni kp-vel vagy kártyával. 

- Firenzében a főpályaudvar neve Santa Maria Novella és az azonos nevű templom mellett található, még a belvárosi ZTL zóna határában éppen. Alatta 3 szintes parkológarázst találtok ( parcheggio) ahol óránként 3 euroba kerül a parkolás, sorompós-jegyes rendszerben, fizetni az autómatánál lehet a végén. Az állomáson van persze wc, több kávézó, McDonalds és könyvesbolt, a -1es szinten butikok sora... Van csomagmegörző ( deposito bagagli)  is a 16os vágány mellett, nyitva 6-23 óra között, 5 órára 6 euro, minden továbbira 0,90eu, 12 óra felett 0,40 euro/óra. Az állomás weboldalához klikk ide. Vna a vérosban más kisebb állomás is pl a Rifredi a Satdion mellett. 

- Pisában a főpályaudvar neve Pisa Stazione Centrale, nyitva 7-21 óra között, napi ára 5euro. Van egy olyan szekrénysor is ahol tölteni lehet usb és rendes kábek segítségével mobiltelefont, tablete vagy bármi mást. Lehet bérelni biciklit ugyanitt, ára egy órára 4 euro, 2 órára 6 euro, 3 órára 8 euro, egy egész napra 10 euro.

- Luccában az állomáson szintén van csomagmegörző, nyitva 9,30-17,30 óra között, napi ára 5euro itt is. Itt is van egy olyan szekrénysor is ahol tölteni lehet usb és rendes kábek segítségével mobiltelefont, tabletet vagy bármi mást. Lehet bérelni biciklit ugyanitt, ára egy órára 4 euro, 2 órára 6 euro, 3 órára 8 euro, egy egész napra 10 euro.

Vonat menetrend, árak, jegyvétel  www.trenitalia.com 

Most megint újítottak a weboldalon és szerencséje most a pipa alapból a 'tutti i treni' vagyis az összes vonaton áll. Ha rövid távra mentek ez kel, de ha pl Firenze Roma útra keresel akkor a gyorsvonatokat kell nézni vagyis az Intercity/REGIONALE vagy az expresseket amit most FRECCIA néven illetnek de van belőle mindenféle színú mint frecciarossa . Ezekre kell helyet is foglalni előre amiben több kategtória van a luxusnak számítótól az economi vagyis normál helyekig. Na de térjünk vissza a jegyfoglaláshoz

Be lehet gépelni a kiindulási pontot a 'DA' mezőbe meg az érkezésit az 'A' sorba. Vigyázat, egy városban több állomás is lehet, a központi a centrale mindig - Firenzében a központi állomás a Santa Maria Novella (S. M. N.) de ha nem tudjátoka legjobb ha a 'tutti stazioni'- választjátok vagyis az összes állomás. Van olyan is ahol nincsen a városban állomás , ne keressétek Volterra, San Gimignano... meg olyan is ahol nem a városban hanem onnan több kmre áll meg a vonat pl Cortona esetében.

Aztán jön a dátum - ANDATA klikkelj a kis naptárra vagy írd be nap- hónap - év felbontásban, aztán meg az időpont : ORA magyarul is óra. Tehetsz pöttyöt az ANDATAvagy az ANDATA E RITORNO mellé vagyis egy útra vagy oda/vissza . Ebben az esetben a visszaútra vagyis RITORNO ra is meg kell adni az adatokat. Aztán ADULTI vagyis felnőttek, RAGAZZI vagyis nagyobb gyerekek 4-14 éves kor között. Majd megnyomod az CERCA gombot és kész, megnyílnak a lehetőségek.

A kinyíló oldalon található táblázatban van az indulási időpontja és helye a PARTENZA oszlopban, az érkezés ideje és helye az ARRIVO oszlopban. A DURATA oszlopban az utazás várható időtartama látható óra:perc felbontásban. A TRENO oszlopban a vonat típusa látható: Regionale vagy veloce ami a gyors. Ahol 2 vagy több jel is van ott át kell szállni valahol. A végén a PRZZO alatt pedig a legalacsonyabb árat láthatjátok

Aki a vonatról többet akar tudni vagy megvenni a jegyet az ráklikkelhet az adott sorra a SCEGLI szóra. Ez kinyílik és minden részletesen is fel van tüntetve, pl hogy lehet e biciklit vinni, iutomatikusan egy felnőtt jegy ára látható a 1a classe melletti ablakocskában az első osztályú helyre, a 2a classe mellettiben a másod osztályú helyre. Ha ugyanaz, akkor csak másod osztályú kocsik vannak ezen a vonaton (sok helyi ilyen).

A jegyvásárláshoz ki kell választani a megfelelőt (ha több van) és a CONTIUNA feiratra kattintva mehetsz tovább. Ez csak az keresett nap előtt 10 nappal lehetséges tudtommal, akár meg is veheted hitelkártyával és kinyomtatod. Itt lehet vagy regisztrálni vagy ennélkül megvenni a jegyeket, a név - családi név, születési dátum - emailcím - telefon részt kelle kitölteni. A codeice azienda és cartafreccia  részt hagyhatod. Majd lejjebb jöhetnek a hitelkártya adatok vagy paypallal is lehrt fizetni és el kell fogandi a feltételeket az ACCETTO mellett kipipálva majd a CONTINUAra klikkelve mehet a vásárlás.

A sztrájkokról a Notizie felirat alatt lehet olvasni, a sztrájk olaszul sciopero. Az FRECCIA és Alta Velocitá vonatok nagy része ekkor is megy a sztrájk ellenére, csak a helyi vonatokat törlik általában vagy késnek.

Jegyárak 2017 normál vagyis regionális vonatoknál (másodosztály, felnőtt teljes áru): 1-10km 1,50 euro, 11-20km 2,60 euro, 21-30km 3,50 euro, 31-40km 4,40 euro, 41-50km 5,50 euro, 51-60km 6,10 euro, 61-70km 6,80 euro, 71-80km 7,50 euro, 81-90km 8,40 euro, 91-100km 9,10 euro

Buszok:

Toscánában nincsen egységes busztársaság hanem minden provincia vagyis megyében saját busztársaság működik. Ezért plFirenzből Sienába ki kell találnod hogy a firenzei vagy a sienai busztársdaság oldalán keress....  A buszjegyet a buszon is meg lehetn venni elméletben de ez nekem szinte soha em sikerült. Marad a tabacchi vagy az újságos kis városokban. Találtam egy általános kersőt is, ahova beütöd hogy honnan hova és megjelennek a lehetőségek, árral is:

PEGASO  http://muoversintoscana.regione.toscana.it/navigator.aspx ahol a pegaso-t is megtaláljátok ami napi jegyet jelent. Van olyan változat is ami a vonat és busz használatot is engedi egy napon belóül korlátlanul és 0-24ig érvényes az adott napon.

vagy a http://www.busfox.com/timetable

egyértelműen meg kell adni az adatokat :honnan hova melyik napon hány órakor . Az megjelenő listán ráklikkelhetsz valamelyik sorra és a térképen megmutatja, ahol coincidenza szót látod ott átszálással teheted meg az utat.

  • Firenze és környéke az ATAF - lásd a Firenzén belüli tömegközelekedés cíkkben az előző oldalon
  • Empoliból- Firenze, Vinci, Montespertoli, Certaldo, Montelupo, Castelfiorentino a Piubus oldalán kershető ki, klikklej a szóra és a megnyíló oldalon keresd ki a megfelelő útvonalat, pl Empoli Vinci a 49-52es. A helyi járatok is ott vannak a lista elején, itt kék, piros, zöld és sárga színekkel jelzett vonaalk vannak.
  • Pistoia és környéke vagyis Pescia, Montecatini Terme és innen Firenzébe a Blubus hatásköre.
  • Pisa- Volterra és környékén a CPT társaság buszai közlekednek, urbano városi buszok Pisában, Pontederán és Volterrában és extraurbano ezen helyközi vonalak - a kék a téli menetrend a sárga a nyári.
  • Siena és környéke:  www.trainspa.it
  • Livorno - Cecina- San Vincenzo: ATL Livorno, helyközi járatai :  http://www.atl.livorno.it/lineeest/lineeextraliv.asp
  • Cortona-Arezzo környékén az Etruria buszai közlekednek

jegyárak: a helyi buszokra a 90percig érvényes jegy 1,20-1,50 euroba kerül, 2jegy 2,40euroba, 4 jegy 4,90euro, ha a buszon veszed meg 2,00 euro, euro. A napijegy 5,00 euro a 3 napos 12 euro további árakhoz klikk ide. A helyközieknél  10 kmre 1,30 euro, 20 kmre 2,30euro, 30 kmre 2,80 euro, 40 kmre 3,30 euro, 50 kmig 3,80... Például Pisa-Livorno 30 km, Pisa Tirrenia 16km, van Pontedera-San Miniáto 23km, Pontedera-Pisa 21km, Pontedera-Chianni 25km, Pontedera-Peccioli 20km, Orciatico-La Sterza 12km, Lajatico -Volterra 23km, Volterra San Gimignano 17km,

Lajaticoból Pontederára az ut 45 percig tart, 8.30kor, 13.00 kor megy egyenes járat. La Sterzából, ami Lajatico alatt van ( a volterrai uton ) Pontederára, 5kor, 7kor, 10.40kor, 13.40, 14.40, 16.40, 18.40, 20.40 megy busz. Visszafelé Pontederáról Lajaticoba 7.45kor, 19.25kor van egyenes járat, La Sterzába 6.25kor, 9.25kor, 11.25kor, 13.20kor, 14.25, 15.25, 17.25, 22.05kor indul járat. 

 

Hozzászólások   

0 #1 Rekavicky 2015-10-21 21:32
2014es mail, részben szervezett úton, részben egyénileg utazó pár, autó nélkül

Szia Viki!

Három hete jöttünk meg a kalandos toszkániai útról és azóta készülök a beszámolóra, de nagyon nehezen jön össze, mert rengeteg időrabló problémára érkeztünk.
Mindkét csoportos és a közti külön utunk is nagyon klassz volt! A férjem szerint 33 városban voltunk (a fényképekhez írta, kb. 1700 lett). Persze ezek többnyire a szokásos futó látogatások voltak a csoportokkal, de most nem maradt annyira hiányérzetem, mert zömében kicsi hegyi városkákban voltunk. A nagyobbakat meg saját beosztással sikerült bejárni: Arezzo, Perugia. Az arezzoi szállás (amiben segítettél) szuper volt! Jobbat nem kívánnék sehol! Rögtön az állomásnál, minden szükséges dolog megvolt: gyönyörű virágos panorámaterasz, rengeteg reggeli, tisztaság, kedvesség, gyorséttermek, boltok a házban! És olcsó is volt

A kissé bosszantó kalandok, nehézségek főleg a busz-közlekedésből illetve hiányából adódtak. Mindjárt vasárnap Cortonába indultunk és a buszmegállóval szemközti turistainformációban érdeklődtünk. Kinyomtatták a menetrendet, de egy szóval se mondták, hogy vasárnap semmilyen busz nem jár oda! Végül vonattal, majd Camucia pályaudvarról föl-és vissza kénytelenek voltunk taxival (5'-es út 2x12 euro) menni, mert ott se jár busz vasárnap!
Mindenütt sokakat (buszosok, rendőrök, stb) kérdezgettünk, rendkívül kedvesek, készségesek, de semmit nem tudnak!
A buszokkal igazán Peruggiában szívtuk meg többször is, ahol a kiírt menetrend semmit nem ér, egyszerűen kimaradnak, nem járnak buszok és a sofőrök, infósok se tudnak előre semmit. Hosszú lenne elmesélni a sok kalandot: volt, hogy órákig vártunk hiába, tűző napon hosszan országúton gyalogoltunk, megint drágán taxiztunk, stb. De gyönyörű helyeket láttunk! Pl. nagyon ajánljuk mindenkinek Cittá di Castellót!
Szívesen megosztanánk mindezt mindenkivel az oldaladon- IME Persze ez a busz-mizéria az autósokat úgy se érdekli.
Hamarosan megint útrakelünk egy 6 napos csoportos lombardiai látogatásra. Ebben nekem a fő vágy Bologna, de ahogy nézem, sajnos nagyon rövid, érintőleges ki-beszaladás lesz!
Még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet és remélem, hogy valamikor mód lesz személyesen is!

Üdvözlettel: Györgyi

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145