más firenzei muzeumok

Nem állami múzeum pl a Palazzo Vecchio, vagy Dante háza vagy a Gallileo múzeum ahova nem kehet előre foglani de mégis megéri benézni ezekbe is

Palazzo Vecchio:

A Medici család régi lakhelye, amit régen Palazzo della Signoriának hívtak majd a Pitti palotával cseréltek el. A téren több szobor(csoport) és kút meg persze Michelangelo híres Dávid szobra vonza a látogatókat de érdemes bemenni ebbe a fura, nem szimetrikus tornyos épületbe. Az épület a XIII-XIV században épült a firenzei kötársaság idején, azóta is itt döntenek minden fontos kérdésben ami a város illeti, jelenleg is ez a városháza. Az épületet folyamatosan bővítették így az eredeti 4szerese lett, furcsa alaprajza és a termek elhelyezkedése ennek köszönhető. Jellegzetesssége a féloldalas Arnolfo torony amit  a tervezőről neveztek el aki a Domot és a Santa croce templomot is tervezte. A homlokzaton vannak a családok címerei. 

Két bejárata van, a Dávid szobor mellett lépcsőn belépve a belső udvart érjük (Primo Cortile) el ahol az egyik kedvenc szobrom található, ami Verocchionak a delfines Putto-ja bronzból. Oldalt a boltívek alatt több régi europai város térképe van felfestve és vannak groteszk figurák is. A másik oldalon balról a Neptunusz kút mögött van  a másik bejárata ahol egyenesen a jegyirodához jutunk, de itt vannak a wc-k és a ruhatár is. Az épület másopdik emeletére széles márványlépcsőn juthatunk fel, a helységekben jelenleg is láthatók Ghirlandaio, Vasari, Michelangelo, Donatello és Verocchio... munkái. Csak pár dolgot emelnék ki: az ötszázak terme  ami az egyik legnagyobb olasz tanácsterem, 54szer 23 méteres amit Vasari épített át és talán ennek falán volt felfestve Leonardo freskoja az Anghiari csata amit csak skicceken és leírások alapján ismerünk. Oldalt freskok borítják ma is a termet de még szebb talán az aranybetétes plafon. Aztán vannak dolgozószobák, térképszoba, hálószobák és kisebb nagyobb termek amiket díszes aranyozás és értékes képek tesznek fennségessé.  

Az Arnolfo torony csak 6 év felettieknek látogatható és nem lehet felmenni eső esetén. További infok a weboldalukon klikk ide.

címe: Piazza della Signoria , telefonszám 055 2768 325

Nyitvatartás:  régészeti túra csak 8éves kortól ! Csütörtök kivételével minden nap 9-19 óra között, nyáron vagyis áprilistól szeptember végéig este 23 óráig. Csütörtökön mindig 9-14 óráig. Az Arnolfo toronyba cska 6 évesnél idősebbek mehetnek fel, a 18 év alattiak csak felnőttel. Nyitva minden nap csütörtök kivételével 10-17 óra között, áprilistól szept végéig 9-21 óra között. Csütörtökön télen 10-14 között, egyébként 9-14 óra között. A Loenser félemelet nyitva minden nap csütörtök kivételével 9-19 között, csütörtökön 9-14 között. Nyári esti extra nyitvatartás 21-23 óra között az adott napokon. A jegypénztár és bejárat egy órával zárás előtt bezár. December 25én zárva minden

Jegyek: csak múzeum 10 euro, kedvezményes 18-25 év között 8 euro, 18 év alatt minden ingyenes. Múzeum+régészeti túra 14 euro (kedvezményes 12 euro), torony +camminamento ronda 10 euro, kedvezményes 8 euro, múzeum+torony+camminamento 14 euro , kedvezményes 12 euro. Mind a 4 rész egyben 18 euro, kedvezményes 16 euro. Csak régészeti 4 euro. Nyári éjjeli camminamento ronda 4 euro. 

 

Dante múzeum:

A Dom mögött található középkori épület a 800as évekből származik, valoszinüleg azon a helyen áll, ahol valaha Dante született és élt. Az épület három szintjén a XIIIszázadi butorok és tárgyak emlékeztetnek arra az idöre, mikor Dante élt. A biztonsági elöirásoknak megfelelően újitották fel az épületet, mely most újra várja a turistákat. A közelben van a Santa Margherita de' Cerchi templom, melyben állitólag meglátta Beatricet, de ellátogathatunk a Battisteroba is, hiszen itt keresztelték meg vagy a Riccardi Medici palotába, ahol a könyvtárban öriznek egy eredti kézzel irott példány is a Commediábol.

Dante Alighieri 1265ben született Firenzében, valahol az Orsanmichele és a Badia között, a San Martino del Vescovo templomocska közelében. Gyerekkorában nem élvezhette a család szeretetét, mert anyja korán meghalt, és a közeli Santa Croce kolostorba ment tanulni. Mégis leginkább Beatricével való találkozása után változott meg igazán élete azaz amikor alig 9 éves volt. A tiszta szerelem és aztán a politika lett müveinek meghatározó témája. Résztvett az arezzoi ghibellinek elleni harcokban még a Poppi kastélya alatti végsö ütközetben is 1289ben. Egyre jobban beleveti magát a politikába 1301ben például öt küldik a pápához Romába követnek. A pápa barátai a Nerik jutnak azonban hatalomra Firenzében igy halálra itélik és kirabolják a házát - nem térhet vissza soha többé. Ekkor a számkivetettek csoportjával él és katonai erövel akart visszatérni, de ezek a kisérletek mindig kudarcba fulladtak. Végül 1307ben kezdi el irni világhirü müvét a 'La divina commedia'-t azaz az ördögi szinjátékot. Utazásai közben éri a halál is 1321ben Ravenna közelében malária szerü láz következtében.

Nyitvatartás: Keddtől szombatig minden nap 10-17ig lesz nyitva a múzeum (zárva minden hónap utolsó vasárnapján is). tel: 055 283962

Gallielo múzeum 

Ezt a múzeumot egy személyes leírás segítségével szeretném bemutatni amit a olaszországról.hu weboldalon olvastam:

......Az intézményre azért is térünk ki egy külön bejegyzés keretében, mivel az a tapasztalatunk, hogy ha valaki egy nagyobb városba ellátogat, akkor szinte csak azokkal a nevezetességekkel találkozik, amelyeket általában a térséggel/várossal foglalkozó honlapok tömkelege kiemel, s javarészt az utazási irodák kínálatában is ugyanezekbe botlik. Ha nyitott szemmel járunk, akkor viszont olyan részleteivel találkozhatunk akár a tudománynak, akár a történelemnek, amelyek sokkal emlékezetesebbé tehetik az adott városban (jelen esetben Firenzében) eltöltött időt.

A Galileo Múzeumnak számos pontján korrekt magyarázatokat találhatunk a fizika törvényeire; sok teremben kivetítőn, kétnyelvű (angol és olasz) mini előadások gyújtanak világot a fejekben, ha esetleg valaki már megkopottnak érzi az általános- és középiskolai tanulmányai során megtanultakat. Talán még a családban élő, fizikát nem kedvelő utód hozzáállását is megváltoztathatjuk egy múzeumlátogatással, s a család garantáltan az egyik legérdekesebb időutazás emlékével tér majd haza. Ha valaki nem készül Itáliába a közeljövőben, de érdekli egy virtuális túra, annak is ajánljuk figyelmébe a Museo Galileo-t.

A múzeum 2012ben megújult és azóta méginkább a gyerekekre alapoznak. A tárgyak nagy részét valóban maga Galilei készítette, a leghíresebb talán az a távcső amivel a Jupiter holdjait tanulmányozta. Mellette a nagy felfedezők mint Amerigo Vespucci és a térképek is nagyon népszerűek.Az újdonságok között vannak 3d-s vetítések, interaktív játékok és touch screen vagyis érintős képernyő amin a tudós életét is megismerhetitek.

címe: piazza dei Giudici (az Uffizi és Piazza Signoria mellett), telefon +39 055 265 311 weboldaluk http://www.museogalileo.it/

nyitvatartás: minden nap nyitva vasárnapokon és ünnepnapokon is kivéve január 1 és december 25. Regtgel 9,30tól du 18ig van nyitva kivéve kedden mert akkor csak 9,30-13,00ig.

jegyek: felnőtteknek 9 euro, gyerekeknek 6-18 év között és 65 év felett 5,50 euro, 15főnél nagyobb csoportoknak is 5,50 euro, diákcsoportokonak 6-15 év között csak 4,50 euro a 6 év alattiaknak ingyenes, családi jegy 2 felnőtt két gyerek 18 év alatt 22 euro. Érvényes ide a Firenze card is (72órára 72 belépéshez 72 euro). A csoprtoknak előre be kell jelentkezni (info a weboldalukon) és kérhetnek vezetőt is, ez esetben fejenklént 2 euroval többet kell fizetniük.

Az épületben van egy könyvtár is ami hétköznapokon van nyitva főként iskolai időben tehát nyáron csak hétköznap és bezárnak aug 11-30 között (2014ben)

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145